De bestandsextensie en bestandsindeling van een bestand

De bestandsextensie van een bestand is de extensie die achteraan de naam van een bestand hangt en die aangeeft wat de bestandsindeling van het bestand is. Zo is txt de bestandsextensie van bijvoorbeeld het bestand test.txt. De bestandsextensie is eigenlijk een hulpmiddel voor het operating systeem om te bepalen met welk programma een bestand moet geopend worden. In ons voorbeeld weet het operating systeem dus dat het bestandje met notepad geopend moet worden.

De bestandsextensie geeft dus aan wat de bestandsindeling van een bestand is. Als dit echter niet klopt dan krijg je de foutmelding “de bestandsindeling wordt niet ondersteund” wanneer je het bestand probeert te openen.

De bestandsextensie weergeven in Windows.

In de verkenner van Windows 10 kan je via het tabblad beeld aanvinken of de extensies van bestanden moeten weergegeven worden of niet.

bestandsextensie zichtbaar maken
bestandsextensie weergeven Windows 10

Een ontbrekende bestandsextensie achterhalen.

Voor het achterhalen van een ontbrekende bestandsextensie bestaan er allerlei programma’s. Zo is bijvoorbeeld het programma TRIDNet dat je kan downloaden of online gebruiken.

De extensie van een bestand wijzigen.

Je kan de extensie van een bestand gemakkelijk wijzigen. Zorg er eerst voor dat de extensie zichtbaar zijn in Windows (zie hoger). Daarna klikt u gewoon met de rechterkant van de muis op een bestand en kies eigenschappen. De extensie en de naam kan je nu eenvoudig wijzigen. Let wel op! Door het veranderen van de extensie verandert de bestandsindeling niet. Maw als u een test.txt bestand verandert naar test.jpg kan u het test bestand nog steeds niet openen met Paint. Het enige wat u hier mee verandert is aan Windows vragen van een tekst bestand te openen met Paint. Wat natuurlijk niet gaat. U krijgt dan een de foutmelding “Paint kan dit bestand niet lezen. Dit is geen gelding bitmapbestand, of deze opmaak wordt niet ondersteund.”

De maximale lengte en pad voor een bestandsnaam in Windows.

Gebruik geen te lange bestandsnamen. Vergeet niet dat de lengte van het pad naar het bestand maximum 240 tekens lang mag zijn. Zo bestaat het volgende pad:


c:\bestanden\test\test.tx

uit 25 tekens. Bestanden direct onder de C kunnen dus een veel langere naam hebben als bestanden in subfolders.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *