Go to...

Een netwerk maken (thuisgroep) Windows 10

De tijd dat er in het ganse huis maar 1 computer te vinden was is verleden tijd. Tegenwoordig heeft iedereen zijn eigen computer. Een netwerk kan dan handig zijn voor het delen van bestanden en apparaten. Op die manier vermijd je dat je voor iedereen een printer moet kopen en het delen van bestanden wordt dan kinderspel. Een netwerk maken is niet moeilijk en waarschijnlijk staan de computers bij jouw thuis al in een netwerk maar moet je enkel nog de thuisgroep aanmaken. We leggen het uit stap voor stap.

Staan de computers bij jouw thuis reeds in een netwerk of niet?

Waarschijnlijk hebben al de computers bij jouw thuis een internetverbinding. Als dat zo is zijn ze hoogst waarschijnlijk met behulp van een draad of draadloos verbonden met een router. De router is eigenlijk de “beheerder” van het netwerk. Hij regelt al het verkeer tussen de verschillende computers en zorgt ervoor dat iedere computer zijn eigen uniek IP-adres krijgt. Als je een internetabonnement neemt zal de internetprovider bijna altijd een modem/router combinatie komen plaatsen. M.a.w. je moet waarschijnlijk geen nieuwe hardware aanschaffen. Het netwerk is er al, fysiek dan toch. Het enige wat je nog moet doen is een thuisgroep aanmaken en je kan beginnen delen.

Een thuisgroep aanmaken met Windows 10

Klik in het configuratiescherm van Windows 10 op het icoontje thuisgroep.

thuisgroep

Klik vervolgens op de knop een thuisgroep maken. Als dit niet mogelijk is moet je eerst de netwerklocatie van de computer in particulier wijzigen. Op de afbeelding zie je hoe je dit doet. Als de knop “een thuisgroep maken” beschikbaar is mag je dit overslaan.

particulier netwerk instellen

Om een thuisgroep te kunnen maken moeten we eerst een particulier netwerk instellen.


Nadat we op de knop “een thuisgroep maken” geklikt hebben verschijnt een keuzevak. We kiezen wat we willen delen.

thuisgroep delen

Kies wat u wenst te delen en wat u niet wenst te delen in de thuisgroep.

Nadat u op volgende klikt ontvangt u een wachtwoord. Dit wachtwoord heeft u nodig als u een andere computers aan de thuisgroep wenst toe te voegen m.a.w. met dit wachtwoord kan u andere computers bij u thuis toestemming geven om de zaken die u net gedeeld hebt te gebruiken.

thuisgroep wachtwoord

U ontvangt een wachtwoord. Met dit wachtwoord kan u andere computers aan de thuisgroep toevoegen.

Herstart de computer en ga vervolgens naar een andere computer die u wenst toe te voegen aan de thuisgroep. Herstart deze computer eveneens. Ga op deze andere computer opnieuw naar het configuratiescherm en klik opnieuw op thuisgroep. Mogelijk moet u opnieuw op “andere netwerklocatie” klikken en daarna aan de rechterkant op “ja” om een particulier netwerk in te stellen. Zo niet staat er onmiddellijk een knop “nu lid worden” die je uitnodigt om lid te worden van de eerder aangemaakte thuisgroep.

Standaard zijn de printers op de computer die de thuisgroep maakte gedeeld. Als dat toch niet zou zijn kan u dit controleren door op de computer die de thuisgroep maakte te klikken op “geavanceerde instellingen voor delen wijzigen”. Het delen van een printer is immers een optie die kan in en uitgeschakeld worden.

thuisgroep printer delen

Het delen van een printer in een thuisgroep kan in of-uitgeschakeld worden.

In geval van problemen, lees ook http://decomputer.be/onderwerp/netwerk/

Wie is dcp

Dcp is een Industrieel Ingenieur die sinds 2002 computers herstelt. Naast het herstellen van computers is deze website een van zijn grote hobby's.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *