Go to...

Wat is eMMC geheugen? eMMC vs HDD vs SDD

EMMC is de afkorting van “embedded MultiMediaCard”. Het is opslaggeheugen net zoals een harde schijf en een SSD ook opslaggeheugen zijn. Je kan eMMC geheugen een beetje vergelijken met secure digital geheugen (SD geheugenkaarten) maar dan vast gesoldeerd op het moederbord. Een belangrijk verschil met SD geheugenkaarten echter is dat in eMMC geheugen een geheugencontroller zit. Hierdoor kan eMMC geheugen gebruikt worden om er van te booten en er een besturingssysteem op te installeren.eMMC geheugen

EMMC geheugen zit vast gesoldeerd op het moederbord. Op de foto 32 GB eMMC SKhynix geheugen.

Omdat we EMMC geheugen vooral terugvinden in goedkope laptops, Android tablet en Chrome OS tablets denken sommige mensen dat eMMC slecht opslaggeheugen is. Dit is natuurlijk onterecht. EMMC geheugen is in de eerste plaats goedkoper omdat het geheugen veel kleiner is dan de gemiddelde harde schijf of SSD. We vergelijken eMMC geheugen met een harde schijf en met een SSD.

EMMC vs HDD

EMMC geheugen is in alle opzichten beter dan de gemiddelde harde schijf. Het enige nadeel van eMMC geheugen is dat de opslagruimte veel kleiner is. EMMC geheugen is sneller en het geheugen heeft een kleiner toegangstijd dan een HDD. Koop echter nooit een laptop met eMMC geheugen als je denkt dat je veel opslagruimte nodig zal hebben.

eMMC snelheid hdtune

EMMC geheugen heeft een snelle toegangstijd en een relatief hogere transfersnelheid dan de gemiddelde laptop harde schijf.

EMMC vs SSD

Een SSD is in alle opzichten beter dan een EMMC. SSD opslaggeheugen is sneller, heeft een betere toegangstijd en is meestal ook veel groter. Het enige minpuntje is dat een SSD natuurlijk veel duurder is dan eMMC geheugen.ssd hdtune

Een duidelijk verschil. Een SSD is in alle opzichten beter dan een eMMC. Alleen is een SSD natuurlijk wel duurder.

Lees ook een SD vs een HDD

Belangrijk tip voor eigenaars van een laptop met eMMC geheugen!

Bijna alle laptops met eMMC geheugen hebben een geheugenkaartlezer voor een secure digital (SD) of micro secure digital geheugenkaartje. Als je vindt dat je te weinig ruimte hebt op lokale schijf c. Steek dan in de geheugenkaartlezer een geheugenkaartje van 32GB (of groter indien mogelijk) en gebruik deze voor je documenten, afbeeldingen, muziek, downloads en bureaublad. Je kan gemakkelijk instellen dat Windows al deze bestanden automatisch op het geheugenkaartje plaats. Dit doe je als volgt. We veronderstellen dat het geheugenkaartje in de laptop de drive letter D heeft gekregen.

Alvorens verder te gaan neemt u een backup van alle belangrijke bestanden! Een verkeerde handeling kan als gevolg hebben dat je bestanden verloren gaan. Neem geen risico en neem eerst een backup!

Open deze PC. Klik met de rechterkant van de muis op de map afbeeldingen en kies eigenschappen. Open vervolgens het tabblad locatie. Windows toont de locatie waar de afbeeldingen normaal opgeslagen worden. Verander de driver letter C door D en klik vervolgens op verplaatsen. Als Windows vraagt of het de map moet aanmaken kiest u ja. Alle afbeeldingen worden nu verplaatst naar het geheugenkaartje. Bovendien zal Windows in de toekomst alle bijkomende afbeeldingen eveneens bij op het geheugenkaartje plaatsen. Natuurlijk moet je het geheugenkaartje nu definitief in de laptop laten. Als u het geheugenkaartje uit de laptop haalt kan Windows de afbeeldingen niet meer vinden.

locatie van afbeeldingen

We gaan het geheugenkaartje gebruiken als D drive en zorgen dat Windows afbeeldingen, muziek, downloads en documenten automatisch op deze D drive plaatst.

U kan dit herhalen voor de mappen documenten, downloads, video’s, muziek en zelfs het bureaublad.

Over dcp

Dcp is een Industrieel Ingenieur die sinds 2002 computers herstelt. Naast het herstellen van computers is deze website een van zijn grote hobby's.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *