Go to...

De service user profile service verhindert het aanmelden

In Windows heeft elke gebruiker een profiel. In dit profiel staan al de instellingen van de gebruiker. Wanneer Windows start moet het profiel van de gebruiker geladen worden. Als dit profiel om een of andere reden beschadigd is dan kan Windows niet starten omdat je profiel niet geladen kan worden. De volgende foutmelding verschijnt dan in Windows 7 en Windows Vista:

“De service user profile service verhindert het aanmelden. Gebruikersprofiel kan niet worden geladen.”

de service user profile service verhindert het aanmelden

Deze foutmelding verschijnt bij het aanmelden of starten van Windows.

Een gebruikersprofiel geraakt natuurlijk niet vanzelf beschadigd. Meestal word het profiel beschadigd door:

 • het verkeerd afsluiten van de PC
 • door stroompannes waardoor de PC onverwachts afgesloten wordt
 • door het vastlopen van de PC
 • doordat de harde schijf slechte clusters heeft (= defecte harde schijf)
 • heel uitzonderlijk door virussen of spyware

Als je ervan overtuigd bent dat de harde schijf niet defect is dan kan je dit probleem gemakkelijk oplossen door een systeemherstel uit te voeren. Als er op de PC nog een andere administrator account aanwezig is dan kan je het systeemherstel starten vanuit deze account. Het gebeurt bijna nooit dat meerdere gebruikersprofielen beschadigd geraken. Systeemherstel vind je terug in het configuratiescherm onder het onderhoudscentrum. Je kan het ook starten met het commando rstrui.exe Als je “systeemherstel” intypt in het zoekvak van Windows vind je het ook vrij snel terug.

Als er geen andere administrator account, die je kan starten, aanwezig is op de PC dan kan je systeemherstel starten als volgt:


Windows Vista

Door te booten vanaf het Windows Vista installatieschijfje en vervolgens “Uw computer herstellen” te kiezen. Dit is het tweede scherm dat verschijnt. Let op: Windows Vista herstellen en niet installeren!

Windows 7

Bij Windows 7 kan je het herstellen van de computer starten door bij het opstarten F8 te duwen. In het menu dat daarna verschijnt kies je “de computer herstellen”. Daarna doorloop je hetzelfde zoals bij Windows Vista.

Als systeemherstel niet lukt of als het probleem daarna nog steeds niet opgelost is dan overweeg je best van eerst de harde schijf te testen. Met het programma HDAT2 dat je op de Ultimate Boot CD vindt kan je de harde schijf gemakkelijk testen. Als HDAT2 onherstelbare fouten vindt dan overweeg je best om de harde schijf te vervangen. Als HDAT2 geen fouten vindt controleer je de bestandstructuur met commando chkdsk c: Voer dit commando uit vanuit de DOS-prompt. Een ander mogelijkheid is van een nieuwe administrator account aan te maken en vervolgens vanuit deze nieuw account de bestanden van het beschadigde profiel te recupereren. Probeer eventueel te starten in veilige modus. Je kan in veillige modus mogelijk een nieuwe administrator account aanmaken.


About dcp

Dcp is een Industrieel Ingenieur die sinds 2002 computers herstelt. Naast het herstellen van computers is deze website een van zijn grote hobby's.

4 Responses to “De service user profile service verhindert het aanmelden”

 1. 27 april 2015 at 17:32

  Ik heb de systeemherstel geprobeerd waardoor ik terug kan aanmelden maar als ik mijn computer terug afsluit en opstart heb ik weer hetzelfde probleem.
  Ik los het nu op door telkens een systeemherstel te doen maar dat is heel irritant, zou er nog een oplossing zijn?

  • dcp
   27 april 2015 at 18:22

   Mogelijk wordt er na elke start een update geïnstalleerd die het systeem ontregeld. Door een systeemherstel uit te voeren maak je de installatie van die update steeds opnieuw ongedaan. Maar na elke normale start wordt de update opnieuw geïnstalleerd….

   Test of dit het geval is als volgt:
   – zorg dat Windows opnieuw opstart
   – verwijder alle updates die klaar staan om geïnstalleerd te worden
   lees http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-windows_update/how-can-i-delete-pending-windows-update-downloads/e82ab027-8c22-4850-a488-8859d7840032
   – herstart vervolgens

   Lukt het herstarten nu wel? Dan kan je op zoek naar de update die jouw probleem veroorzaakt. Bij de volgende start laat je Windows naar updates zoeken. Tussen de gevonden updates zit dan de boosdoener….

   • Robin De Kinders
    1 mei 2015 at 16:55

    Nu is het nog erger geworden omdat ik helemaal niet meer kan inloggen en geen systeemherstelpunten meer heb HELP!!!

    • dcp
     1 mei 2015 at 23:13

     Systeemherstelpunten verdwijnen niet zo maar. Controleer de harde schijf op fouten met de Ultimate Boot CD. Als er op de pc geen andere gebruikersaccount aanwezig is kan je zonder herstelpunten Windows onmogelijk herstellen. Het enige wat je dan nog kan is back-uppen en opnieuw installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *