Systeemherstel Windows 8 starten

Met Windows systeemherstel kan je je computer terugzetten naar een punt in het verleden. Dit kan handig zijn wanneer je recente wijzigingen ongedaan wil maken of wanneer de configuratie van je PC door malware of virussen ontregeld is. In dit artikel tonen we 3 methodes hoe je zo een systeemherstel in Windows 8 kan uitvoeren.

Systeemherstel starten vanuit Windows 8

Je kan systeemherstel starten met het commando rstrui.exe Je kan dit commando ingeven in het zoekvak van Windows 8. Je kan systeemherstel ook bereiken via het configuratiescherm. Klik op het icoontje systeem en klik daarna aan de linkerkant op systeembeveiliging.

systeemherstel Windows 8 commando
Je kan systeemherstel in Windows 8 starten met het commando rstrui.exe

Systeemherstel Windows 8 starten als Windows 8 niet volledig opstart

Je kan Windows 8 systeemherstel ook uitvoeren door de SHIFT toets ingedrukt te houden terwijl je de PC herstart. Het grote voordeel van deze methode is dat Windows 8 niet volledig gestart moet worden om een systeemherstel uit te voeren. Je kan reeds herstarten wanneer er gevraagd wordt van in te loggen. Hou de SHIFT toets de ganse tijd ingedrukt. Nadat de PC opnieuw opgestart is zal er een keuzemenu verschijnen. In dat keuzemenu kies je vervolgens problemen oplossen en daarna geavanceerde opties. Daarna kan je systeemherstel starten.

systeemherstel herstart met SHIFT ingedrukt
Als je de SHIFT toets ingedrukt houdt terwijl je herstart kan je systeemherstel starten via geavanceerde opties.

Systeemherstel Windows 8 starten met behulp van het installatieschijfje van Windows 8

Is het opstarten van Windows 8 niet mogelijk dan kan je systeemherstel ook starten door te booten vanaf het installatieschijfje van je Windows 8. Bij het opstarten verschijnt dan de tekst: “Druk op een toets als u de computer vanaf cd of dvd wilt opstarten….” Vervolgens kies je de correcte taal en toetsenbordinstelling. Let op Windows 8 niet installeren! Kies uw computer herstellen en daarna kan je via problemen oplossen en geavanceerde opties het systeemherstel van Windows 8 starten. Hieronder zie je dit nog eens in een video.

[jwplayer mediaid=”1711″]

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

12 gedachten over “Systeemherstel Windows 8 starten”

 1. Als ik SHIFT ingedrukt houdt tijdens het opstarten dan krijg ik niet het scherm dat jij zegt. Ik krijg gewoon het Windows 8 scherm en ik kan dus niks. Mijn probleem is dat ik niet naar het Configuratiescherm kan, omdat de computer uit zichzelf steeds heen en weer gaat tussen de desktop en de Windows 8 scherm. Ik heb geen installatieschijf, want Windows 8 was voorgeïnstalleerd.

  Geen idee wat nu te doen.

  Beantwoorden
 2. Beste,
  Vooraleer mijn Windows 8.1 te upgraden naar Windows 10 heb ik een herstelpunt gemaakt. Nu ik terug wil downgraden van 10 naar 8.1 vindt de pc dit herstelpunt niet terug. Bestaat er een manier om dit herstelpunt wél terug te vinden? Windows 10 werkt ondertussen niet meer correct, dus ik kom altijd in het blauwe startscherm terecht. Ik heb ook een back-up op een externe drive gemaakt, maar ook deze herkent hij niet meer!

  Alvast bedankt voor je advies.

  Beantwoorden
 3. Als je de SHIFT toets ingedrukt houd terwijl je herstart krijg je het blauwe scherm met de verschillende opties. Tussen die opties staat de mogelijkheid om terug te gaan naar de vorige versie van Windows. Dit is NIET via systeemherstel. Deze optie staat apart vermeld.

  Beantwoorden
 4. Mijn 2e mail – ik heb juist “rstrui.exe ” uitgevoerd en was aangenaam verrast een keuzemenu te krijgen, zoals vroeger (in Win7) om terug te gaan naar ‘vandaag’ of ‘een ander herstelpunt’. Dus zoals we het vroeger kenden. Ben ik even tevreden en betreur dat ik u enkele weken geleden niet kende. Ik heb nog pas verleden week mijn Laptop moeten terugzetten, met behoud van privézaken, maar ik was toch in ieder geval een en ander kwijt.
  Ik wijt de fout aan Microsoft. Ik moest een aantal updates uitvoeren wat zeer lang duurde, niet goed werkte en uiteindelijk de melding gaf dat mijn systeem onstabiel was en dat ik een reset moest doen.
  En toen heb ik natuurlijk verkeerd gekozen, want ik had kunnen terugvallen op een toestand van één week daarvoor en tevreden kunnen zijn. Dit is de zoveelste negatieve ervaring met MS en ik kom de eerste tijd niet aan Win 10 aan. Dank nogmaals voor uw hulp en ik hoop dat ik t.z.t. nog bij u te rade kan komen.
  Groeten.
  Laurent

  Beantwoorden
  • De computer opstarten vanaf het installatieschijfje van Windows werkt altijd. Let op! Windows niet opnieuw installeren! Herstellen kiezen en daarna systeemherstel via de menu’s.

   Beantwoorden
 5. Ik krijg mijn pc niet meer opgestart. Met de SHIFT toets kom ik altijd in dezelfde cirkel terecht: Automatisch herstellen > de PC is niet goed opgestart > Geavanceerde opties > Problemen oplossen > Geavanceerde opties > bij alles wat ik hier kies, krijg ik de volgende melding:
  “U moet zich aanmelden als administrator om door te gaan, maar deze PC bevat geen administratoraccounts” > wachtwoord of account vergeten (terwijl ikzelf administratoraccount heb en beheer) en vervolgens enige mogelijkheid is “opnieuw opstarten” en zodoende kom ik terug bij af met name “Automatisch herstellen”…
  Installatiekopie heb ik niet… 🙁

  Beantwoorden
  • Dan heb je inderdaad niet veel opties meer. Je kan proberen de PC op te starten van een installatieschijfje van Windows en vervolgens herstellen te kiezen in plaats van installeren.

   Beantwoorden

Plaats een reactie