Go to...

De toetsenbordindeling wijzigen van QWERTY naar AZERTY

Het komt vaker voor dan je denkt. Je koopt een nieuwe laptop en dan blijkt het toetsenbord verkeerd ingesteld te staan. In de plaats van AZERTY blijkt het op QWERTY te staan. De fabrieksinstellingen staan standaard op QWERTY of je bent te snel geweest wanneer je de laptop voor het eerst opstartte. Gelukkig kan je dit eenvoudig aanpassen.

azerty toetsenbordindeling

AZERTY toetsenbordindeling

Het toetsenbord aanpassen in Windows 7/Windows Vista.

Ga naar het configuratiescherm en klik op icoontje “Land en taal”. Ga vervolgens naar het tabblad “Toetsenborden en talen” en klik op de knop “Toetsenborden wijzigen”. In het venster onderaan kan je toetsenbordenindelingen toevoegen en verwijderen. Bovenaan kies je de standaard toetsenbordindeling.

Het toetsenbord aanpassen In Windows 8.

Ga naar het configuratiescherm. Klik op het icoontje “Taal”. Vervolgens kan je toetsenbordindeling toevoegen en verwijderen. De toetsenbordindeling die bovenaan staat is de standaard toetsenbordindeling.


Uit ervaring weten we dat het geen goed idee is van een wachtwoord bij het opstarten van Windows in te stellen wanneer het toetsenbord verkeerd ingesteld staat. Het toetsenbord daarna wijzigen kan zeer verwarrend zijn. Bovendien zijn er soms problemen waarbij Windows het toetsenbord wijzigt bij het inloggen.

About dcp

Dcp is een Industrieel Ingenieur die sinds 2002 computers herstelt. Naast het herstellen van computers is deze website een van zijn grote hobby's.

24 Responses to “De toetsenbordindeling wijzigen van QWERTY naar AZERTY”

 1. Dana
  1 april 2014 at 22:16

  Heb dat al 10x geprobeerd en dat lukt toch niet zenne pff.

 2. dcp
  1 april 2014 at 22:33

  Verwijder de toetsenbordindelingen en talen die je niet gebruikt. Staat er onderaan rechts in de taakbalk een icoontje “NL” of een andere lettercombinatie? Klik er dan met de rechterkant van de muis op en kies eigenschappen en pas het daar ook aan.

 3. Velper
  30 april 2014 at 14:26

  Bij mij is gewoon geen azerty keyboard in te stellen. Waarschijnlijk ontbreekt de driver. Waar kan ik die vinden en hoe installeren?

  • dcp
   30 april 2014 at 15:47

   Een toetsenbordindeling hoef je niet te installeren hoor. Dat zit standaard in elke versie van Windows. Welke versie gebruikt u precies?

 4. Sonja Lievens
  7 mei 2014 at 19:38

  Voor Windows 8.1 is de toetsencombinatie om te switchen tussen de toestenbordinstellingen (oa querty en azerty): windowsknop + spatie.

  • stefani
   15 april 2015 at 23:55

   Beter dan de beste hulp, dank u!

 5. Norbert
  16 september 2014 at 20:39

  Na uren zoeken heb ik de juiste tip. Om QWERTY naar AZERTY te veranderen duw je de Windows knop in en spatie. Zo simpel is dat maar je moet het weten. Dit voor Windows 8.1

  • Mieke De Groof
   11 mei 2015 at 01:07

   Heel hartelijk bedankt. Ik had per ongeluk de Azery in Querty gewijzigd en dank zij uw nota heb ik het onmiddellijk kunnen rechtzetten.

 6. thomas
  16 september 2014 at 21:19

  Ik heb dat probleem en met éénvoudige toetsencombinatie lukt dat maar helaas moet ik het bij het opstarten elke keer weer opnieuw doen. Ik heb het probleem van de baan gekregen door taal naar BELGISCH punt komma te veranderen en dat werkte. Helaas nu plots weer hetzelfde probleem raar …

 7. Wim
  13 maart 2015 at 07:46

  Gewoon tegelijkertijd op rechter CTRL toets + linker shift toets. Ik heb windows 8.1.

 8. lieke
  30 maart 2015 at 16:02

  Lukt dus niet.
  Ik blijf qwerty hebben op fb.

 9. Pacquée Paul
  26 augustus 2015 at 19:12

  Kan U mij ook een suggestie aan de hand doen, die de oplossing biedt op Windows smartphones 8.1 ?

 10. Ann Heyman
  7 september 2015 at 05:54

  Ik heb nieuwe computer gekocht. Wachtwoord ingegeven maar toetsenbord stond verkeerdelijk in QWERTY in plaats van AZERTY. Toetsenbord nadien aangepast naar AZERTY. Computer afgezet. Wil nu opnieuw opstarten maar kan niet inloggen vermits wachtwoord in QWERTY. Hoe los ik dit op ?

  • dcp
   7 september 2015 at 16:27

   Inloggen kan je door je even in te beelden dat je op een QWERTY toetsenbord aan het werken bent of door het schermtoetsenbord te gebruiken. Klik hiervoor op het toegankelijkheids icoontje onderaan op het inlogscherm.

   Verwijder daarna de QWERTY toetsenbordindeling via configuratiescherm, taal.

 11. Tania van Belleghem
  10 september 2015 at 10:43

  Ik heb een nieuwe laptop HP gekocht met Windows 10. De eerste gebruiker daar heb ik geen enkel probleem mee. Maar mijn 2de account staat het toetsenbord op QWERTY ipv AZERTY. Dit komt omdat het toetsenbord op ENG(Verenigde staten) staat. Ik stel bij Land/regio Nederland(België) in, ik verwijder ENG (United States) en start opnieuw op. Alle instellingen zijn verloren en mijn 2de account staat terug op ENG. Hoe kan ik dit oplossen?

  • dcp
   12 september 2015 at 13:05

   Is die 2de gebruiker toevallig geen administrator account? Indien niet maak je er tijdelijk een administrator account van. Als het dan nog niet opgelost is zou ik proberen om vanuit 1ste account een nieuwe account aan te maken. Als het toetsenbord in deze account keurig op AZERTY blijft staan kan je de gegevens van de account die moeilijk doet kopiëren naar deze account. Eenmaal alles gekopieerd kan je die account dan eventueel verwijderen.

 12. Jacob Dhaenens
  25 oktober 2015 at 15:54

  Ik heb vandaag een computer, een Asus laptop, overgenomen waarop het toetsenbord op QWERTY staat, ik krijg het niet aangepast via configuratiescherm, talen etc. en ook niet via alle gekende toetsencombinaties, alle hulp is welkom.

 13. cyriel
  11 december 2015 at 09:12

  Ik heb een QWERTY toetsenbord op mijn Windows XP laptop. Nu is deze laptop kapot en ik heb deze schijf geplaatst in een andere laptop met een AZERTY toetsenbord. Nu zegt hij steeds verkeerd wachtwoord ,,,, wachtwoord is baks25. Wat moet ik nu ingeven volgens jullie in mijn AZERTY klavier om het goede wachtwoord in te typen.

  Hartelijk dank

  • dcp
   13 december 2015 at 19:42

   bqks25 ==> als je de 25 ingeeft op het numeriek klavier
   bqksé( ==> met de andere cijfers zonder de shift toets in te drukken

 14. gust
  14 december 2015 at 15:10

  Dank u wel! Het helpt!

 15. thomas genin
  15 december 2015 at 18:39

  Ik heb per ongeluk een laptop gekocht met een qwerty toetsenbord maar ben gewoon om te werken met azerty. Ik weet hoe je de software kan aanpassen maar kan ik de toesten eruit halen en verplaatsen op azerty.

  • dcp
   15 december 2015 at 19:34

   Slecht idee. Een toets verplaatsen dat zou nog gaan maar als je zoveel toetsen gaat verplaatsen is de kans groot dat het bij 1 toets verkeerd afloopt. Bovendien vervalt de garantie als je toetsen gaat verplaatsen.

   Er bestaan wel speciale stickers die je op de toetsen kan kleven om er een azerty toetsenbord van te maken. De garantie vervalt dan niet.

   Het toetsenbord kan wel in zijn geheel vervangen worden door een azerty toetsenbord maar dan vervalt opnieuw de garantie.

 16. William
  28 januari 2016 at 10:58

  Bedankt voor jullie tips allemaal! Had bij het verplaatsen van laptop ( Windows 8.1) per ongeluk een toetsencombinatie ingedrukt, waardoor ingetypte paswoord niet meer klopte. Nu dus terug OK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *