Go to...

De toetsenbordindeling wijzigen van QWERTY naar AZERTY

Het komt vaker voor dan je denkt. Je koopt een nieuwe laptop en dan blijkt het toetsenbord verkeerd ingesteld te staan. In de plaats van AZERTY blijkt het op QWERTY te staan. De fabrieksinstellingen staan standaard op QWERTY of je bent te snel geweest wanneer je de laptop voor het eerst opstartte. Gelukkig kan je dit eenvoudig aanpassen.azerty toetsenbordindeling

AZERTY toetsenbordindeling

Het toetsenbord aanpassen in Windows 7/Windows Vista.

Ga naar het configuratiescherm en klik op icoontje “Land en taal”. Ga vervolgens naar het tabblad “Toetsenborden en talen” en klik op de knop “Toetsenborden wijzigen”. In het venster onderaan kan je toetsenbordenindelingen toevoegen en verwijderen. Bovenaan kies je de standaard toetsenbordindeling.

Het toetsenbord aanpassen In Windows 8.

Ga naar het configuratiescherm. Klik op het icoontje “Taal”. Vervolgens kan je toetsenbordindeling toevoegen en verwijderen. De toetsenbordindeling die bovenaan staat is de standaard toetsenbordindeling.


Uit ervaring weten we dat het geen goed idee is van een wachtwoord bij het opstarten van Windows in te stellen wanneer het toetsenbord verkeerd ingesteld staat. Het toetsenbord daarna wijzigen kan zeer verwarrend zijn. Bovendien zijn er soms problemen waarbij Windows het toetsenbord wijzigt bij het inloggen.Over dcp

Dcp is een Industrieel Ingenieur die sinds 2002 computers herstelt. Naast het herstellen van computers is deze website een van zijn grote hobby's.

37 Reacties op “De toetsenbordindeling wijzigen van QWERTY naar AZERTY”

 1. Dana
  1 april 2014 at 22:16

  Heb dat al 10x geprobeerd en dat lukt toch niet zenne pff.

  Bekijk reactie
 2. dcp
  1 april 2014 at 22:33

  Verwijder de toetsenbordindelingen en talen die je niet gebruikt. Staat er onderaan rechts in de taakbalk een icoontje “NL” of een andere lettercombinatie? Klik er dan met de rechterkant van de muis op en kies eigenschappen en pas het daar ook aan.

  Bekijk reactie
 3. Velper
  30 april 2014 at 14:26

  Bij mij is gewoon geen azerty keyboard in te stellen. Waarschijnlijk ontbreekt de driver. Waar kan ik die vinden en hoe installeren?

  Bekijk reactie
  • dcp
   30 april 2014 at 15:47

   Een toetsenbordindeling hoef je niet te installeren hoor. Dat zit standaard in elke versie van Windows. Welke versie gebruikt u precies?

   Bekijk reactie
  • marie
   21 oktober 2016 at 11:47

   Je kan het kopen in een winkel.

   Bekijk reactie
 4. Sonja Lievens
  7 mei 2014 at 19:38

  Voor Windows 8.1 is de toetsencombinatie om te switchen tussen de toestenbordinstellingen (oa querty en azerty): windowsknop + spatie.

  Bekijk reactie
 5. Norbert
  16 september 2014 at 20:39

  Na uren zoeken heb ik de juiste tip. Om QWERTY naar AZERTY te veranderen duw je de Windows knop in en spatie. Zo simpel is dat maar je moet het weten. Dit voor Windows 8.1

  Bekijk reactie
  • Mieke De Groof
   11 mei 2015 at 01:07

   Heel hartelijk bedankt. Ik had per ongeluk de Azery in Querty gewijzigd en dank zij uw nota heb ik het onmiddellijk kunnen rechtzetten.

   Bekijk reactie
 6. thomas
  16 september 2014 at 21:19

  Ik heb dat probleem en met éénvoudige toetsencombinatie lukt dat maar helaas moet ik het bij het opstarten elke keer weer opnieuw doen. Ik heb het probleem van de baan gekregen door taal naar BELGISCH punt komma te veranderen en dat werkte. Helaas nu plots weer hetzelfde probleem raar …

  Bekijk reactie
 7. Wim
  13 maart 2015 at 07:46

  Gewoon tegelijkertijd op rechter CTRL toets + linker shift toets. Ik heb windows 8.1.

  Bekijk reactie
 8. lieke
  30 maart 2015 at 16:02

  Lukt dus niet.
  Ik blijf qwerty hebben op fb.

  Bekijk reactie
 9. Pacquée Paul
  26 augustus 2015 at 19:12

  Kan U mij ook een suggestie aan de hand doen, die de oplossing biedt op Windows smartphones 8.1 ?

  Bekijk reactie
 10. Ann Heyman
  7 september 2015 at 05:54

  Ik heb nieuwe computer gekocht. Wachtwoord ingegeven maar toetsenbord stond verkeerdelijk in QWERTY in plaats van AZERTY. Toetsenbord nadien aangepast naar AZERTY. Computer afgezet. Wil nu opnieuw opstarten maar kan niet inloggen vermits wachtwoord in QWERTY. Hoe los ik dit op ?

  Bekijk reactie
  • dcp
   7 september 2015 at 16:27

   Inloggen kan je door je even in te beelden dat je op een QWERTY toetsenbord aan het werken bent of door het schermtoetsenbord te gebruiken. Klik hiervoor op het toegankelijkheids icoontje onderaan op het inlogscherm.

   Verwijder daarna de QWERTY toetsenbordindeling via configuratiescherm, taal.

   Bekijk reactie
 11. Tania van Belleghem
  10 september 2015 at 10:43

  Ik heb een nieuwe laptop HP gekocht met Windows 10. De eerste gebruiker daar heb ik geen enkel probleem mee. Maar mijn 2de account staat het toetsenbord op QWERTY ipv AZERTY. Dit komt omdat het toetsenbord op ENG(Verenigde staten) staat. Ik stel bij Land/regio Nederland(België) in, ik verwijder ENG (United States) en start opnieuw op. Alle instellingen zijn verloren en mijn 2de account staat terug op ENG. Hoe kan ik dit oplossen?

  Bekijk reactie
  • dcp
   12 september 2015 at 13:05

   Is die 2de gebruiker toevallig geen administrator account? Indien niet maak je er tijdelijk een administrator account van. Als het dan nog niet opgelost is zou ik proberen om vanuit 1ste account een nieuwe account aan te maken. Als het toetsenbord in deze account keurig op AZERTY blijft staan kan je de gegevens van de account die moeilijk doet kopiëren naar deze account. Eenmaal alles gekopieerd kan je die account dan eventueel verwijderen.

   Bekijk reactie
 12. Jacob Dhaenens
  25 oktober 2015 at 15:54

  Ik heb vandaag een computer, een Asus laptop, overgenomen waarop het toetsenbord op QWERTY staat, ik krijg het niet aangepast via configuratiescherm, talen etc. en ook niet via alle gekende toetsencombinaties, alle hulp is welkom.

  Bekijk reactie
 13. cyriel
  11 december 2015 at 09:12

  Ik heb een QWERTY toetsenbord op mijn Windows XP laptop. Nu is deze laptop kapot en ik heb deze schijf geplaatst in een andere laptop met een AZERTY toetsenbord. Nu zegt hij steeds verkeerd wachtwoord ,,,, wachtwoord is baks25. Wat moet ik nu ingeven volgens jullie in mijn AZERTY klavier om het goede wachtwoord in te typen.

  Hartelijk dank

  Bekijk reactie
  • dcp
   13 december 2015 at 19:42

   bqks25 ==> als je de 25 ingeeft op het numeriek klavier
   bqksé( ==> met de andere cijfers zonder de shift toets in te drukken

   Bekijk reactie
 14. gust
  14 december 2015 at 15:10

  Dank u wel! Het helpt!

  Bekijk reactie
 15. thomas genin
  15 december 2015 at 18:39

  Ik heb per ongeluk een laptop gekocht met een qwerty toetsenbord maar ben gewoon om te werken met azerty. Ik weet hoe je de software kan aanpassen maar kan ik de toesten eruit halen en verplaatsen op azerty.

  Bekijk reactie
  • dcp
   15 december 2015 at 19:34

   Slecht idee. Een toets verplaatsen dat zou nog gaan maar als je zoveel toetsen gaat verplaatsen is de kans groot dat het bij 1 toets verkeerd afloopt. Bovendien vervalt de garantie als je toetsen gaat verplaatsen.

   Er bestaan wel speciale stickers die je op de toetsen kan kleven om er een azerty toetsenbord van te maken. De garantie vervalt dan niet.

   Het toetsenbord kan wel in zijn geheel vervangen worden door een azerty toetsenbord maar dan vervalt opnieuw de garantie.

   Bekijk reactie
 16. William
  28 januari 2016 at 10:58

  Bedankt voor jullie tips allemaal! Had bij het verplaatsen van laptop ( Windows 8.1) per ongeluk een toetsencombinatie ingedrukt, waardoor ingetypte paswoord niet meer klopte. Nu dus terug OK.

  Bekijk reactie
 17. Robin
  15 februari 2016 at 13:40

  Hallo,
  Recent een nieuwe pc gekocht, Windows 10!
  Initieel heb ik een stommiteit gedaan met een verkeerde naam aan de pc te geven die geafficheerd staat op het scherm. Ik heb een nieuw account gemaakt met administrator rechten en de eerste verwijderd. Misschien zijn er toch nog sporen gebleven….
  Ik tracht de klavierinstelling standaard in te stellen Belgisch Komma (heb tevens Russisch als extra gekozen), maar dat schijnt blijkbaar niet te lukken. In de instellingen verschijnt Belgisch Komma wel maar kan niet verwijderd worden, noch ingesteld als standaard. Enkel de knop Opties werkt. Om toch mijn Azerty klavier te kunnen instellen naast het Russische heb ik noodgedwongen het Frans Azerty toe moeten voegen.
  Belgisch Komma verschijnt niet in het keuzebalkje onderaan…..

  Bekijk reactie
  • dcp
   15 februari 2016 at 14:02

   Beste,
   Ik denk dat u Belgisch punt bedoeld. Als u in de informatie en de reacties geen oplossing vindt dan wordt het wel heel moeilijk. Als ik het goed begrijp is de PC splinternieuw. Waarschijnlijk staan er nog geen belangrijke bestanden op en als dat toch zo is kan u deze nog snel back-uppen. Dan zou ik als ik in uw plaats zou zijn de PC gewoon even snel terugzetten op zijn fabrieksinstellingen. Dan kan u gewoon van nul opnieuw beginnen. Dit maal wel goed opletten natuurlijk! Als u de shift toets ingedrukt houd alvorens je Windows herstart krijgt u een menu te zien waar u het herstellen van de fabrieksinstellingen kan starten.

   Bekijk reactie
 18. Leen vr
  17 maart 2016 at 20:42

  Hallo, heb een HP laptop met Windows 10 en nu vraagt ie mijn ww van mijn Microsoft account of Hotmail, maar dat heb ik al 99 gedaan en gereset maar hij wil dit niet aannemen. Nu vertelt men mij dat toetsenbord waarschijnlijk op qwerty staat. Heb al alt+shift en ctrl+shift gedaan .. niks, nul de prul

  hellup 😀

  Bekijk reactie
  • dcp
   17 maart 2016 at 23:03

   Test het wachtwoord van je Microsoft account (Hotmail) op een andere PC. Als je wachtwoord niet werkt klik je op wachtwoord vergeten en volg je de instructies. Als je op die ander PC kan inloggen op je Hotmail ga je opnieuw naar de HP laptop. Zorg dat de HP laptop verbonden is met internet voor je je wachtwoord ingeeft! Indien nodig sluit je eerst een netwerkkabel aan op de laptop. Je MOET verbonden zijn met internet voor dat je je wachtwoord ingeeft.

   Bekijk reactie
   • Leen vr
    20 maart 2016 at 09:37

    Test het wachtwoord van je Microsoft account (Hotmail) op een andere PC. Als je wachtwoord niet werkt klik je op wachtwoord vergeten en volg je de instructies. Als je op die ander PC kan inloggen op je Hotmail ga je opnieuw naar de HP laptop. Zorg dat de HP laptop verbonden is met internet voor je je wachtwoord ingeeft! Indien nodig sluit je eerst een netwerkkabel aan op de laptop. Je MOET verbonden zijn met internet voor dat je je wachtwoord ingeeft

    Dit heb ik al meermaals gedaan, maar lukt niet.. ook heb ik geen netwerkkabel, zowel pc als laptop is via wifi.

    Bekijk reactie
 19. Nora
  27 mei 2016 at 18:07

  Ik heb net Windows 10 geïnstalleerd en had via een onmiddelijke update van Logitech toetsenbord ineens Qwerty weergave i.p.v. Azerty, wat ik daarvoor had. Ik heb Belgisch Punt toegevoegd, daarna Amerikaans Engels verwijderd. Nu werkt alles terug als voorheen in Azerty.

  Bekijk reactie
 20. Hade
  28 mei 2016 at 09:50

  Ik kan ook het qwertyklavier niet omschakelen naar azerty op het profiel van de kinderen. Bij ‘taalvoorkeuren voor office instellen’, staat de toetsenbordindeling bij Nederlands (België) als ‘niet ingeschakeld’. Nochtans blijkt bij het klikken op ‘niet ingeschakeld’ alles normaal te staan bij taal. Bij mijn eigen account heb ik dat probleem niet. Wie heeft een tip?

  Bekijk reactie
  • dcp
   29 mei 2016 at 13:53

   Gisteren hetzelfde meegemaakt. Het profiel dat ik aanmaakte voor de kinderen stond hardnekkig op QWERTY. De taal English (United States) verwijderde ik voortdurend maar bij herstarten kwam deze taal steeds opnieuw weer te voorschijn. Uiteindelijk beslist van die taal dan maar laten te staan en deze ook in te stellen op Belgisch (punt). Op de volgende link zie je hoe het nu bij mij ingesteld staat. Nu werkt het perfect! http://decomputer.be/wp-content/uploads/2016/05/taalvoorkeuren.png

   Bekijk reactie
 21. Etienne
  24 augustus 2016 at 09:36

  Hallo dcp,
  Hartelijk dank ! was een fluitje van een cent.
  Mvg,

  Bekijk reactie
 22. pascal
  18 september 2016 at 08:45

  Dcp, je laatste tip heeft het geregeld. Thanks 😉

  Bekijk reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *