Go to...

De toetsenbordindeling wijzigen van QWERTY naar AZERTY

Het komt vaker voor dan je denkt. Je koopt een nieuwe laptop en dan blijkt het toetsenbord verkeerd ingesteld te staan. In de plaats van AZERTY blijkt het op QWERTY te staan. De fabrieksinstellingen staan standaard op QWERTY of je bent te snel geweest wanneer je de laptop voor het eerst opstartte. Gelukkig kan je dit eenvoudig aanpassen.

azerty toetsenbordindeling

AZERTY toetsenbordindeling

Het toetsenbord aanpassen in Windows 7/Windows Vista.

Ga naar het configuratiescherm en klik op icoontje “Land en taal”. Ga vervolgens naar het tabblad “Toetsenborden en talen” en klik op de knop “Toetsenborden wijzigen”. In het venster onderaan kan je toetsenbordenindelingen toevoegen en verwijderen. Bovenaan kies je de standaard toetsenbordindeling.

Het toetsenbord aanpassen In Windows 8.

Ga naar het configuratiescherm. Klik op het icoontje “Taal”. Vervolgens kan je toetsenbordindeling toevoegen en verwijderen. De toetsenbordindeling die bovenaan staat is de standaard toetsenbordindeling.


Uit ervaring weten we dat het geen goed idee is van een wachtwoord bij het opstarten van Windows in te stellen wanneer het toetsenbord verkeerd ingesteld staat. Het toetsenbord daarna wijzigen kan zeer verwarrend zijn. Bovendien zijn er soms problemen waarbij Windows het toetsenbord wijzigt bij het inloggen.

Over dcp

Dcp is een Industrieel Ingenieur die sinds 2002 computers hersteld. Naast het herstellen van computers is deze website een van zijn grote hobby's.

13 Responses to “De toetsenbordindeling wijzigen van QWERTY naar AZERTY”

 1. Dana
  1 april 2014 at 22:16

  Heb dat al 10x geprobeerd en dat lukt toch niet zenne pff.

 2. dcp
  1 april 2014 at 22:33

  Verwijder de toetsenbordindelingen en talen die je niet gebruikt. Staat er onderaan rechts in de taakbalk een icoontje “NL” of een andere lettercombinatie? Klik er dan met de rechterkant van de muis op en kies eigenschappen en pas het daar ook aan.

 3. Velper
  30 april 2014 at 14:26

  Bij mij is gewoon geen azerty keyboard in te stellen. Waarschijnlijk ontbreekt de driver. Waar kan ik die vinden en hoe installeren?

  • dcp
   30 april 2014 at 15:47

   Een toetsenbordindeling hoef je niet te installeren hoor. Dat zit standaard in elke versie van Windows. Welke versie gebruikt u precies?

 4. Sonja Lievens
  7 mei 2014 at 19:38

  Voor Windows 8.1 is de toetsencombinatie om te switchen tussen de toestenbordinstellingen (oa querty en azerty): windowsknop + spatie.

  • stefani
   15 april 2015 at 23:55

   Beter dan de beste hulp, dank u!

 5. Norbert
  16 september 2014 at 20:39

  Na uren zoeken heb ik de juiste tip. Om QWERTY naar AZERTY te veranderen duw je de Windows knop in en spatie. Zo simpel is dat maar je moet het weten. Dit voor Windows 8.1

  • Mieke De Groof
   11 mei 2015 at 01:07

   Heel hartelijk bedankt. Ik had per ongeluk de Azery in Querty gewijzigd en dank zij uw nota heb ik het onmiddellijk kunnen rechtzetten.

 6. thomas
  16 september 2014 at 21:19

  Ik heb dat probleem en met éénvoudige toetsencombinatie lukt dat maar helaas moet ik het bij het opstarten elke keer weer opnieuw doen. Ik heb het probleem van de baan gekregen door taal naar BELGISCH punt komma te veranderen en dat werkte. Helaas nu plots weer hetzelfde probleem raar …

 7. Wim
  13 maart 2015 at 07:46

  Gewoon tegelijkertijd op rechter CTRL toets + linker shift toets. Ik heb windows 8.1.

 8. lieke
  30 maart 2015 at 16:02

  Lukt dus niet.
  Ik blijf qwerty hebben op fb.

 9. Pacquée Paul
  26 augustus 2015 at 19:12

  Kan U mij ook een suggestie aan de hand doen, die de oplossing biedt op Windows smartphones 8.1 ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>