De toetsenbordindeling wijzigen van QWERTY naar AZERTY

Het komt vaker voor dan je denkt. Je koopt een nieuwe laptop en dan blijkt het toetsenbord verkeerd ingesteld te staan. In de plaats van AZERTY blijkt het op QWERTY te staan. De fabrieksinstellingen staan standaard op QWERTY of je bent te snel geweest wanneer je de laptop voor het eerst opstartte. Gelukkig kan je dit eenvoudig aanpassen.

azerty toetsenbordindeling

AZERTY toetsenbordindeling

Het toetsenbord aanpassen in Windows 7/Windows Vista.

Ga naar het configuratiescherm en klik op icoontje “Land en taal”. Ga vervolgens naar het tabblad “Toetsenborden en talen” en klik op de knop “Toetsenborden wijzigen”. In het venster onderaan kan je toetsenbordenindelingen toevoegen en verwijderen. Bovenaan kies je de standaard toetsenbordindeling.

Het toetsenbord aanpassen In Windows 8.

Ga naar het configuratiescherm. Klik op het icoontje “Taal”. Vervolgens kan je toetsenbordindeling toevoegen en verwijderen. De toetsenbordindeling die bovenaan staat is de standaard toetsenbordindeling.


Uit ervaring weten we dat het geen goed idee is van een wachtwoord bij het opstarten van Windows in te stellen wanneer het toetsenbord verkeerd ingesteld staat. Het toetsenbord daarna wijzigen kan zeer verwarrend zijn. Bovendien zijn er soms problemen waarbij Windows het toetsenbord wijzigt bij het inloggen.

Geplaatst in Informatie Getagd met
11 reacties op “De toetsenbordindeling wijzigen van QWERTY naar AZERTY
 1. Dana zegt:

  Heb dat al 10x geprobeerd en dat lukt toch niet zenne pff.

 2. dcp zegt:

  Verwijder de toetsenbordindelingen en talen die je niet gebruikt. Staat er onderaan rechts in de taakbalk een icoontje “NL” of een andere lettercombinatie? Klik er dan met de rechterkant van de muis op en kies eigenschappen en pas het daar ook aan.

 3. Velper zegt:

  Bij mij is gewoon geen azerty keyboard in te stellen. Waarschijnlijk ontbreekt de driver. Waar kan ik die vinden en hoe installeren?

  • dcp zegt:

   Een toetsenbordindeling hoef je niet te installeren hoor. Dat zit standaard in elke versie van Windows. Welke versie gebruikt u precies?

 4. Sonja Lievens zegt:

  Voor Windows 8.1 is de toetsencombinatie om te switchen tussen de toestenbordinstellingen (oa querty en azerty): windowsknop + spatie.

 5. Norbert zegt:

  Na uren zoeken heb ik de juiste tip. Om QWERTY naar AZERTY te veranderen duw je de Windows knop in en spatie. Zo simpel is dat maar je moet het weten. Dit voor Windows 8.1

  • Mieke De Groof zegt:

   Heel hartelijk bedankt. Ik had per ongeluk de Azery in Querty gewijzigd en dank zij uw nota heb ik het onmiddellijk kunnen rechtzetten.

 6. thomas zegt:

  Ik heb dat probleem en met √©√©nvoudige toetsencombinatie lukt dat maar helaas moet ik het bij het opstarten elke keer weer opnieuw doen. Ik heb het probleem van de baan gekregen door taal naar BELGISCH punt komma te veranderen en dat werkte. Helaas nu plots weer hetzelfde probleem raar …

 7. Wim zegt:

  Gewoon tegelijkertijd op rechter CTRL toets + linker shift toets. Ik heb windows 8.1.

 8. lieke zegt:

  Lukt dus niet.
  Ik blijf qwerty hebben op fb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


+ 9 = elf

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>