10 tips voor een snelle PC

Een snelle PC is een goed onderhouden PC . Met de volgende 10 tips haal je alles uit je PC.

Tip 1: Zorg dat je harde schijf in AHCI of RAID modus staat.

AHCI is de afkorting van Advance Host Controller Interface. Bij de meeste moederborden kan je in de BIOS kiezen of je de harde schijf wil gebruiken in AHCI, RAID of IDE modus. Kies indien mogelijk de AHCI of RAID modus. De RAID modus activeert sowieso ook AHCI.

Het belangrijkste voordeel van AHCI is dat het Native Command Queuing (NCQ) ondersteunt. Zonder in detail te gaan mag je er vanuit gaan dat NCQ ervoor zorgt dat de harde schijf veel efficiënter gebruikt kan worden. Vooral bij moderne besturingssystemen is dit effect duidelijk merkbaar.

Opgelet. Als je Windows reeds geïnstalleerd hebt dan kan je dit niet meer veranderen. Doe je dit toch dan crasht de Windows bij het opstarten.

AHCI
Voor de beste prestaties zet je de harde schijf in AHCI modus in de BIOS.

Tip 2: Installeer bij het installeren van de drivers enkel de drivers.

Veel hardware fabrikanten leveren bij de hardware driver installatie schijfjes. Probeer in de mate van het mogelijke alleen de drivers te installeren. Vermijd de installatie van extra software die vaak bij die drivers geleverd wordt. Zo zit er vaak een oude virusscanner of een oude versie van Acrobat reader bij. Totaal zinloos natuurlijk dat je die installeert.

Tip 3:  Een snelle PC is een PC zonder virussen.

Zorg dat je een up-to-date en werkende virusscanner gebruikt. Kies een eenvoudige en efficiënte virusscanner. Vermijd virusscanners die het systeem te veel belasten. Een voorbeeld van een lichte en efficiënte virusscanner is Microsoft Security Essentials. Een virusscanner controleert de PC voortdurend en probeert zo een virusbesmetting te voorkomen. Toch is het aangeraden om de virusscanner af en toe het ganse systeem te laten scannen. Als je dit al lang niet meer uitgevoerd hebt geeft Microsoft Security Essentials dit zelfs aan met een bruine kleur.

Tip 4: Een snelle PC heeft geen malware.

Malware is ongewenste software. Veel malware draait op de achtergrond en hierdoor vertraagt de PC. Regelmatig controleren is de boodschap. Er bestaat veel gratis software voor het opkuisen van malware. Een zeer bekend programma is Malwarebytes. Gebruik je anti malware software regelmatig en laat het de ganse PC controleren.

Tip 5: Vermijd te veel opstart items.

Vermijd dat de PC bij het opstarten allerlei programma’s start. Als je een programma wenst te gebruiken dan kies je hier zelf voor. De PC moet die programma’s niet opstarten wanneer je er niet om vraagt. De eenvoudigste manier om te selecteren welke items mogen opstarten wanneer de computer start is met behulp van systeemconfiguratie. Systeemconfiguratie start je door in het zoekvak van Windows Msconfig te typen.

Systeemconfiguratie.
Systeemconfiguratie is handig om te selecteren welke programma’s bij het opstarten van de PC starten.

Tip 6: Verwijder software die je niet meer gebruikt.

In de loop der jaren proberen en installeren we allerlei software. Veel van die software gebruiken we achteraf niet meer. Verwijder deze software. In het configuratiescherm van Windows kan je onder programma’s en onderdelen de software die je niet meer gebruikt verwijderen. Let wel op. Verwijder enkel de software waarvan je zeker bent. Als je niet weet waarvoor een bepaald programma dient dan laat je het best staan.

Programma's en onderdelen.
Programma’s die je niet meer gebruikt kan je gemakkelijk verwijderen.

Tip 7: Ruim af en toe de schijf op.

Als je met de rechterkant van de muis op de harde schijf klikt verschijnt er een menu. In dat menu kies je eigenschappen. Onder het tabblad algemeen vind je de knop “schijfopruiming”. Dit is  veilig. Je mag alles opruimen.

Schijfopruiming.
Ruim regelmatig de harde schijf op.

Tip 8: Defragmenteer de harde schijf af en toe.

Het effect van defragmentatie is beperkt maar het helpt wel. Bij defragmentatie worden de gegevens die bij elkaar horen bij elkaar geplaatst. Opgelet als je een SSD hebt is dit niet nodig!

Schijfdefragmentatie.
Bij schijfdefragmentatie worden gegevens die bij elkaar horen bij elkaar gezet.

Tip 9: Installeer alle updates. 

Windows installeert alle updates automatisch. Wanneer Windows dit echter op de achtergrond doet terwijl je met de PC aan het werken bent dan zorgt dit voor
aanzienlijke vertragingen. Vermijd dit door alle updates reeds op voorhand te installeren.

Tip 10: Controleer af en toe de harde schijf op fouten.

Bestanden die slecht leesbaar zijn of beschadigt zijn kunnen voor enorme vertragingen zorgen. Laat Windows regelmatig de harde schijf controleren.

De harde schijf controleren.
Vermijd fouten in het bestandssysteem door regelmatig de harde schijf te controleren.

2 gedachten over “10 tips voor een snelle PC”

  1. Bedankt voor alle informatie. Ik heb nog even de volgende vraag, ook soms een verstoorder van heerlijke YouTube muziekjes:

    Een klein blauwachtige cirkeltje of vaak ook een grotere, grijze cirkel draait alsmaar rond en de vurig gewenste YouTube film komt maar niet in het vizier! Wat kan ik doen? Lijkt wat op het:”er is een fout opgetreden.” Heeft u een idee ?

    Vriendelijke groet
    peter snijders

    Beantwoorden

Plaats een reactie