Acer Aspire One vervangen/upgraden harde schijf en ram

Een Acer Aspire One is een netbook. Een compact licht toestel en ideaal als je zeer lang op de batterij moet kunnen werken. (tot 8 uur) Deze toestellen zijn echter niet gekend voor hun prestaties. De zwakke processor in combinatie met het geringe ram geheugen maken dit toestel irritant traag om op te werken.

We hebben het in deze tekst over het volgende toestel:

  • Acer Aspire One
  • Intel Atom N570 @ 1,66Ghz
  • 1 GB DDR3 ram geheugen
  • Windows 7
  • harde schijf 250 GB

Gelukkig is er een oplossing. Je kan dit toestel op 2 manieren upgraden.

  • door het ram geheugen te upgrade naar 2 GB wat het maximum is voor dit toestel
  • door de harde schijf te vervangen door een sneller exemplaar of een SSD

Als je nog nooit met dit toestel gewerkt hebt dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je de ram kan upgraden en de harde schijf kan vervangen. We leggen stap voor stap uit hoe je dit aanpakt. In de eerste stap ga je voorzichtig het toetsenbord moeten verwijderen. Het toetsenbord zit met 5 punten vast geklikt. Op de foto zie je waar deze 5 punten zich bevinden.

acer aspire one toetsenbord verwijderen
Met een platte schroevendraaier voorzichtig opheffen aan de 5 punten op de foto.

Til daarna het toetsenbord voorzichtig op. Het toetsenbord zit vast met een platte kabel. Maak de connector los door het klepje op de connector naar boven te kantelen. Voorzichtig met de kabel! Het is een ramp als je deze kabel beschadigt want dan zal het toetsenbord in zijn geheel vervangen moeten worden.

acer aspire one flat cable
Het toetsenbord zit vast met een platte kabel die je moet los maken.

Onder het toetsenbord zitten 5 schroefjes die aangeduid staan met “door”. Verwijder deze 5 schroefjes.

acer aspire one 5 door screws
Verwijder de 5 schroefjes onder het toetsenbord die aangeduid staan met “door”.

In de volgende stap moet je met een platte schroevendraaier stevig gaan duwen op de aangegeven plaats. Hierdoor komt de onderkant van het toestel los. Daarna komt alles in bereik. Je kan nu heel gemakkelijk het latje geheugen of de harde schijf vervangen.

acer aspire one onderkant verwijderen
Door met een platte schroevendraaier stevig te duwen op de aangeven plaats komt de onderkant van de Acer Aspire One los.

De harde schijf hebben wij laten zitten maar wij vervingen het latje geheugen van 1 GB door een latje van 2 GB. Het effect was spectaculair! Dit toestel werkt nu veel vlotter dan voordien. Een echte aanrader!

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie