Afhankelijkheidsservice of -groep kan niet worden gestart

Problemen met de netwerkverbinding zijn soms moeilijk op te lossen. Het volgende probleem doet zich soms voor op PC’s met Windows Vista of Windows 7. Windows slaagt er niet in om een netwerkverbinding te maken. Wanneer je op het icoontje van de netwerkverbinding klikt verschijnt de volgende melding:

Afhankelijkheidsservice of -groep kan niet worden gestart
Verbindingsstatus: onbekend
Afhankelijkheidsservice of -groep kan niet worden gestart.

Wij hadden dit probleem op de volgende laptop:

 • Medion MD 96850
 • Windows Wista Home Premium
 • Intel T2390

De netwerkkaart is correct geïnstalleerd maar het icoontje van het netwerk geeft met een rood kruis aan dat er geen verbinding is. Er bestaan verschillende methodes om dit probleem op te lossen. Je kan dit oplossen op de volgende manier. Start eerst een command prompt als administrator. Op de volgende foto zie je hoe je dit kan doen.

Command prompt als administrator uitvoeren.
Start een command prompt als administrator in 3 stappen.

In de command prompt geeft je nu de volgende opdrachten in:

netsh winsock reset

net localgroup administrators localservice /add
net localgroup administrators networkservice /add

De spaties zijn belangrijk en na elke regel klik je op de enter toets. Het eerste commando reset de netwerkinstellingen. De 2 andere commando’s zorgen ervoor dat bij de volgende start van Windows 2 belangrijke services gestart worden. Deze services zijn noodzakelijk voor Windows om een netwerkverbinding te maken. In bijna alle gevallen is het probleem na herstarten opgelost.

Als het probleem door het uitvoeren van bovenstaande commando’s nog niet opgelost is kan je eventueel het volgende nog proberen:

 • Windows terugzetten naar een punt in het verleden met behulp van systeemherstel.
 • Alle programma’s die de werking van Windows kunnen storen zoals “system tweakers”, “system optimizers”, “registry tweakers” verwijderen.
 • De Windows systeembestanden controleren met het sfc /scannow commando. (via command prompt als adminstrator).
 • De PC controleren op virussen en malware.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

8 gedachten over “Afhankelijkheidsservice of -groep kan niet worden gestart”

 1. Al even aan het zoeken waarom de laptop van de een op de andere dag niet meer het internet op wilde. Drivers en dergelijke leken allemaal te kloppen.

  Na zoeken op de foutmelding hier terecht gekomen. Zoals hierboven de drie opdrachten op de command prompt uitgevoerd en BAM, alles werkt weer zoals Microsoft het bedoelt heeft. 😉

  Beantwoorden
 2. Helaas werkt het bij mij niet. Na een nieuwe schijf geïnstalleerd te hebben deed zich bij mij dit probleem voor na herinstallatie. Hoe verder? Geen idee…. of nieuwe netwerkadapter?

  Beantwoorden
  • Dus je hebt de harde schijf vervangen en Windows opnieuw geïnstalleerd. Vervolgens heb je opnieuw dit probleem….
   Dan zou ik toch ook het ram geheugen eens controleren. Als het ram geheugen in orde is zou ik vervolgens andere drivers voor de netwerkadapter proberen en tenslotte een nieuw netwerkkaart.

   Beantwoorden

Plaats een reactie