Alles over Google Authenticator

Wachtwoorden worden steeds vaker gestolen en verhandeld op dark web. Zelfs als je voorzichtig bent kan je wachtwoord nog steeds gestolen worden. In het verleden zijn er datalekken geweest bij grote websites. De Google Authenticator zorgt voor een extra bescherming van elke account.

Wat is Google Authenticator?

Google Authenticator is een programma dat het inloggen op een website extra veilig maakt door uw identiteit een 2de maal te controleren. Op websites die gebruik maken van de Google Authenticator moet je dus in 2 stappen inloggen. Eerst geef je je wachtwoord in en om zeker te zijn dat je het werkelijk bent wordt dit nog eens gecontroleerd met de Google Authenticator. Dit noemt men 2 staps verificatie.

Grafische voorstelling werking Google Authenticator
Google Authenticator

Voor de verificatie wordt een 6 tot 8 cijferige code gegeneerd die meestal maar 30 tot 60 seconden geldig is. De code wordt gegeneerd op een ander toestel waarvan jij ook eigenaar bent. Meestal is dit je smartphone. Op deze manier kan een hacker dus enkel op inloggen met jouw gegevens als hij ook je smartphone zou gestolen hebben.

Hoe kan ik Google Authenticator instellen?

– ga naar je Google account https://myaccount.google.com/

– klik in het menu op beveiliging

– klik onder inloggen bij Google op “verificatie in 2 stappen”

– volg de stappen

belangrijk zijn de backupopties voor het geval je telefoon defect of gestolen zou worden. Noteer welke backupopties je gekozen hebt en indien je gekozen hebt voor backup-codes vergeet deze dan zeker niet te noteren en ergens veilig te bewaren!

Wat als je smartphone gestolen wordt?

Contacteer in dat geval onmiddellijk de telefoonoperator en laat de simkaart blokkeren. Vraag een nieuwe simkaart aan. Je telefoonnummer kan je gewoon behouden. Installeer vervolgens de Google Authenticator op de nieuwe smartphone. Aangezien je de oude smartphone niet meer hebt om te bevestigen dat jij het echt bent zal je nu de back-upopties nodig hebben waarvoor je gekozen had bij het instellen. Dus ofwel gebruik je een van de back-up codes die je genoteerd had ofwel zal Google je een SMS sturen op het telefoonnummer dat je als back-upoptie ingaf om te controleren dat jij het werkelijk bent.

Heb je geen telefoonnummer opgegeven als back-up tijdens het instellen en ben je de back-up codes verloren dan kan je helaas niet meer inloggen op je account. Er is geen mogelijkheid om dit te herstellen….

Google Authenticator overzetten naar nieuwe telefoon.

Als je de oude smartphone nog steeds hebt is dit super eenvoudig. Installeer de Google Authenticator app op de nieuwe smartphone. Ga naar je Google account op je PC.

– klik in het menu op beveiliging

– klik onder inloggen bij Google op “verificatie in 2 stappen”

– klik op de link wijzig telefoon wijzigen

– volg de stappen

– in de laatste stap wordt er een QR code getoond

– scan deze code met de Google Authenticator app op de nieuwe telefoon

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie