Alles over Intel HD Graphics

Wat zijn Intel HD Graphics?

In goedkope PC’s zit meestal geen aparte videokaart. De grafische kaart zit dan meestal op het moederbord (onboard) of geïntegreerd in de processor. We spreken van Intel HD Graphics als de processor een Intel processor is met een geïntegreerde grafische processor. De Intel HD grafische processor heeft geen apart videogeheugen. Het gebruikt een deel van het ram geheugen. Intern deelt het naargelang het type van HD Graphics een deel van het cache geheugen.

Zijn Intel HD Graphics goed of slecht?

Alles hangt af van wat de functie van de PC juist is. Voor PC’s die enkel gebruikt worden voor surfen, e-mailen, bankieren en wat online spelletjes spelen zijn Intel HD Graphics meer dan voldoende. Ook als het budget zeer beperkt is kunnen ze een ideale oplossing zijn. Voor de fanatieke gamer die zware spelletjes in de allerhoogste kwaliteit en resolutie wenst te spelen zijn Intel HD Graphics niet te doen. Intel HD Graphics zijn dus niet geschikt voor het spelen van de nieuwste games in de allerhoogste kwaliteit. De frame rate (=aantal beelden per seconde) is meestal te laag. Een frame rate lager dan 30 fps kan in bepaalde spelletjes als storend ervaren worden. Tussen de 30 en de 60 wordt als normaal beschouwd.

De verschillende soorten Intel HD Graphics.

De recentste Intel HD Graphics processoren hebben de beste prestaties. Intel geeft aan elke grafische processor een nummer. Hoe hoger de nummer hoe nieuwer en beter de prestaties. Zo presteren Intel HD Graphics 4000 processoren duidelijk beter dan de voorgangers de HD 2000, HD 2500 en HD 3000. De nieuwste Intel HD Graphics zijn de 5000 en de 5200. Met deze laatsten kan je de zwaarste spelletjes spelen maar helaas niet in de hoogste kwaliteit. Om de zwaarste spelletjes te spelen zoals Crysis 3, Farcry 3 en Tomb Raider moet je de grafische instellingen in het spel lager zetten. Anders is de frame rate te laag.

Kan je de prestaties van de Intel HD Graphics verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om de prestaties op te krikken. Verwacht natuurlijk geen mirakels. Je kan van een gewone wagen toch ook geen F1 wagen maken. Je kan de prestaties verbeteren op de volgende manieren:

1) Installeer de laatste nieuwe drivers.

Nieuwe drivers verhogen de stabiliteit. Soms verbeteren ze ook de compatibiliteit en de prestaties in bepaalde spelletjes.

2) Optimaliseer het geheugen.

Aangezien de Intel HD grafische processor een deel van het werkgeheugen gebruikt kan je de prestaties verbeteren door de prestaties van het geheugen te verbeteren. Installeer dus snel ram geheugen. Gebruik het ram geheugen indien mogelijk in dual channel mode. Controleer de BIOS. In sommige BIOS’en kan je het gedeeld geheugen en het DVMT geheugen instellen. DVMT staat voor Dynamic Video Memory Technology. Meer geheugen maakt de Intel grafische processor niet sneller maar het kan wel een rol spelen wanneer je spelletjes in hoge resolutie gaat spelen. DVMT geheugen is geheugen dat alleen gaat gebruikt worden wanneer dit nodig is.

Intel HD Graphics BIOS instellingen
Controleer de instellingen van de Intel HD Graphics in de BIOS.

3) Controleer de instellingen van de Intel HD Graphics.

In het controle programma van je Intel HD Graphics kan je onder de tab “Power” kiezen of de grafische processor in maximum prestaties staat of niet. Bij een laptop kan het soms zijn dat dit niet zo is om de batterij te sparen. Onder de tab “3D” kan je kiezen of je prestaties of beeldkwaliteit wenst.

Intel HD Graphics controle programma
Programma op een vaste PC. Op een laptop heb je een extra tab “Power”.

4) Voorzichtig een beetje overklokken met Intel Extreme Tuning Utility.

Intel heeft ook een programma waarmee je de CPU en de geïntegreerde grafische processor kan mee overklokken. Opgelet dit programma is wel niet compatibel met alle moederborden. Als het moederbord niet compatibel is dan kan het zijn dat de mogelijkheden zeer beperkt zijn. Let wel op want overklokken is niet zonder risico’s. We geven deze mogelijkheid maar we raden dit niet aan.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

31 gedachten over “Alles over Intel HD Graphics”

 1. Kan ik ook intel HD Graphics gewoon uitschakelen en de driver van mijn nieuwe vidiokaart laten overnemen. Of moeten deze beiden aanblijven in mijn desktop pc met een Asus Geforce GT 630 2 GB.
  Graag hierover uw mening. Mijn dank hebt u bij deze.

  Beantwoorden
  • U kan inderdaad ook de HD Graphics of de GT 630 gewoon uitschakelen.

   Hou er wel rekening mee als u de Intel HD Graphics uitschakelt:
   – de laptop warmer zal worden, zelfs wanneer u gewoon surft
   – u minder lang op de batterij zal kunnen werken omdat het gebruik van de GT630 meer stroom vergt

   Beantwoorden
  • Dat mag geen probleem zijn op voorwaarde dat de processor minstens een i3 is. Met een i3 verwacht ik dat je het spel in lage grafische kwaliteit kan spelen. Vanaf i5 kan je het spel waarschijnlijk met betere grafische instellingen spelen.

   Beantwoorden
 2. ik heb een Vaio Sony VPCS12X9E met windows 8 pro.Intel HD graphics 8.15.10.2858. Ik heb een gekend probleem,nl de helderheid ka niet meer aangepast worden en F5/F6 werken niet meer. Alle mogelijke suggesties al geprobeerd maar geen hulp.
  Kan ik een videokaart bij installeren en zou dit een oplossing zijn?
  Met dank

  Beantwoorden
  • Probeer eens met de Fn toets + de pijltjes toetsen. Via energiebeheer kan u normaal ook de helderheid van het scherm instellen. Controleer en update eventueel de videodrivers. Ga naar apparaatbeheer en zet onder monitors het scherm op “Algemeen PnP-beeldscherm”.

   Beantwoorden
 3. Hey dcp, heb een vraag. Heb net een HP i7 gekocht maar kan geen FIFA manager 14 spelen. Heb het als eens met Windows 7 geopend maar geen resultaat.

  Beantwoorden
  • Controleer dat de meest recente drivers voor de Intel HD Graphics geïnstalleerd zijn. Als het dan nog niet lukt probeer dan het spel in compatibiliteitsmodus te starten. Klik met de rechterkant van de muis op het icoontje op het bureaublad en kies eigenschappen. In het venster dat vervolgens verschijnt ga je naar het tabblad compatibiliteit. Onder compatibiliteitsmodus kan je vervolgens oudere besturingssystemen selecteren.

   Beantwoorden
 4. Ik heb een laptop gevonden met een Intel HD Graphics. Zou ik daar spellen mee kunnen spelen zoals Hurtworld Sims Minecraft van dat niveau circa en is deze laptop überhaupt goed: HP 15-ay060nd

  Beantwoorden
 5. Ik zou 100 euro meer uitgeven en voor de LENOVO 510-15ISK 80SR00FBMB gaan. Die heeft een betere videokaart NVIDIA GeForce 940MX en een SSD. Ik zou zelf nooit nog een laptop willen zonder SSD. Dit toestel heeft wel geen DVD+/-RW maar wie gebruikt dat nog. Je kan een installatieschijf altijd nog op een USB stick kopiëren en zo gebruiken.

  Beantwoorden
 6. Hallo DCP ik heb een vraag?
  Ik heb een Toshiba Satellite C70-B-21C laptop. Met een Intel HD graphics 4400, die samen draait met een AMD Radeon R7 M260. Nu wil ik Settlers 6 Rise of an Empire spelen. Maar bij het opstarten krijg ik een fout melding dat 70 MB geheugen beschikbaar moet zijn en er maar 62 MB beschikbar is. Hoe kan ik dit oplossen.
  Ik kan in de bios mijn videogeheugen niet aan passen en bij de adapter informatie van de Intel HD graphics staat bij toegewezen videogeheugen 0 MB ook dit kan ik niet aanpassen. Terwijl bij het beschikbare grafisch geheugen 1782 mb staat.

  Heb je voor mij een oplossing

  Beantwoorden
  • Die melding dat er 70 MB moet beschikbaar zijn….geeft die melding ook aan dat het om het videogeheugen gaat? Volgens mij heeft die melding het over iets anders.

   Beantwoorden
 7. Hallo,
  ik heb een bto laptop met een intel hd graphics 4600 video kaart met i7 procesor maar ik kan mijn games niet goed spelen. Graag wil ik een nieuwe videokaart maar ik weet niet welke geschikt zijn om in mijn laptop te plaasten, enig idee?
  Bas

  Beantwoorden
 8. Hey, ik heb een Acer Aspire v3 771G. Ik zag dat ik Intel Graphics 4000 heb. Ik weet echter ook dat ik een Nvidia GT600m vidiokaart heb. Zou het mogelijk zijn om tussen de twee te schakelen of moeten ze beiden aanblijven? Kun je me mijn mogelijke opties eens geven. Ik game graag op Farming Simulator en spellen in dit genre. Wat is het best voor mij?
  Mvg, Elian

  Beantwoorden
  • De Nvidia GT600M is sowieso de beste keuze anders hadden ze die er niet ingestoken. Normaal schakelt de laptop automatisch over naar de Nvidia bij het spellen van dergelijke spelletjes. U kan indien gewenst de Intel HD Graphics definitief uitschakelen via apparaatbeheer.

   Beantwoorden
 9. Ik heb de Intel processor i3. Vandaag heb ik er een videokaart bij gekocht en in mijn pc gezet maar als ik de pc wil opstarten met mijn beeld op de videokaart aangesloten krijg ik zwart beeld maar het beeld krijgt wel signaal hoe kan ik gewoon met mijn nieuwe video kaart spelen?

  Beantwoorden
 10. Ik heb volgens mij geen INTEL op mijn laptop (Asus, er staat wel Radeon graphics). Kan ik dit nog erbij krijgen om bv the sims 2 te spelen? Of kan ik dit niet meer fiksen. Ik hoor het graag.

  Beantwoorden
  • Waarschijnlijk heb je een laptop met beide. De Radeon wordt dan enkel gebruikt wanneer je spelletjes speelt. In het catalyst control center kan je dit alles perfect instellen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie