Alles over Progressive Web App (PWA)

Wat is een Progressive Web App (PWA)?

Een Progressive Wep App of PWA is een app van een website die gebruikt maakt van dezelfde technieken als websites namelijk html, CSS, JavaScript en eventueel WebAssembly. Een PWA gebruikt dus niks speciaal, het gebruikt gewoon wat websites gebruiken. En dat is meteen het grote voordeel van een PWA. Geen speciale programmeertaal of framework nodig. Op deze manier heeft elke website vrij eenvoudig een app.

Kort: een PWA is een app van een website

Illustratie: van een website een app maken, een goed idee?
Een app van een website maken, een goed idee?

Waarom schijven we op decomputer.be over PWA’s?

Een app van een website maken is kinderspel met Edge en zo een app heeft toch wel verschillende voordelen in vergelijking met de website zelf. Alvorens te tonen hoe je van een website een app maakt willen we toch eerst hebben over de voordelen:

  • een app heeft een veel nettere interface, geen toeters en bellen en andere zaken die je niet nodig hebt.
  • een app opent veel sneller dan wanneer je de website zou openen
  • het is met een app veel gemakkelijker de privacy en cookies instellingen te beheren van een specifieke website
  • je kan een app veel gemakkelijker aan de taakbalk of het startmenu vastmaken. Ook een snelkoppeling met favicon op het bureaublad maken is eenvoudiger.

Hoe maak je met Edge een PWA, oftewel een app van een website?

Met Edge kan je heel eenvoudig van elke website een app maken. Open een website naar keuze. Bijvoorbeeld de decomputer.be 😊 Open het menu, de 3 horizontale puntjes bovenaan rechts. Kies in het menu “Apps” en kies “Deze site installeren als app”.

Een app van een website maken met Microsoft Edge
Een app van een website maken met Microsoft Edge

Je kan vervolgens kiezen waar je de app wil plaatsen, namelijk op de taakbalk, in het startmenu of op het bureaublad. Klaar ben je. Eenvoudiger kan het niet.

Waarom Edge?

Met Edge kun je, zoals eerder vermeld, eenvoudig van elke website een app maken. In tegenstelling tot sommige andere browsers, is Edge niet beperkt en kan het van veel websites een app maken. Hoewel het misschien niet de populairste keuze is voor iedereen, verdient Edge zeker een welverdiende pluim voor deze handige functionaliteit.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie