Alles over proxyservers

Wat is een proxyserver?

Een proxyserver is een server die staat tussen jouw PC en de echte server die je wil bereiken. Een proxyserver is dus een tussenschakel. Als je wil communiceren met de “echte” server contacteer je de proxyserver. De proxyserver geeft elke opdracht door. Jouw PC zelf heeft geen enkel rechtstreeks contact met de “echte” server.

Proxyserver opstelling.
Een proxyserver staat tussen jouw PC en de echter server.

Als je bij het surfen op internet gebruik maakt van een proxyserver dan ga je alle websites die je bezoekt bezoeken via de proxyserver. Als je een specifieke website wenst te bezoeken dan vraag je eigenlijk aan de proxyserver om deze website voor jouw te laden. De proxyserver stuurt deze website dan naar jouw als hij deze website geladen heeft. De website die je bezoekt via een proxyserver ziet niet dat jij de website bezoekt. De website ziet enkel dat hij een bezoeker gehad heeft van de proxyserver.

De verschillende soorten proxyservers.

Een proxy die gebruikt wordt wanneer verschillende PC’s op een lokaal netwerk dezelfde internetverbinding delen noemen we een web proxy. Het voordeel van een web proxy is dat de web proxy de vaak bezochte website kan bufferen. Bufferen is het lokaal opslagen van de meest bezochte websites. Door deze lokaal op te slagen kunnen ze veel sneller geladen worden. Bovendien wordt op deze manier ook bespaard op het download volume. Zonder web proxy wordt bij het bezoeken van dezelfde website telkenmaal download volume verbruikt.

Een open proxy is een proxyserver die door PC’s met een willekeurig IP-adres kan bezocht worden. Open proxies worden vaak gebruikt door surfers die anoniem een website wensen te bezoeken. Open proxies worden ook gebruikt om websites te bezoeken die je normaal niet kan bezoeken wanwege regionale beperkingen. Voorbeelden van website met regionale beperkingen zijn websites zoals Hulu en Netflix.

We spreken van een transparante proxy als je als gebruiker niet kan zien dat je via een proxy surft. Een web proxy is vaak ook een transparante proxy. De gebruiker is dan verbonden met de router die op zijn beurt elke webaanvraag doorstuurt naar een proxyserver.

Voordelen van een proxyserver.

  • Bescherming van de privacy.
  • Minder verbruik van datavolume door het bufferen van informatie.
  • Meer veiligheid omdat je geen rechtstreeks contact hebt met de “echte” server.
  • Meer mogelijkheden voor het beperken van het verkeer, via de proxyserver is het veel gemakkelijker in te stellen wie welke website mag bezoeken.
  • Je verbruikt minder publieke IP-adressen. Alle PC’s op het lokaal netwerk moeten enkel een lokaal IP-adres hebben.
  • Snelheidswinst doordat bij het bezoeken van dezelfde website de website eigenlijk niet meer geladen moet worden maar rechtstreeks uit de veel sneller buffer van de proxyserver gehaald kan worden.

Nadelen van een proxyserver.

  • Proxyservers worden vaak gebruikt voor het versturen van spam.
  • Proxyservers worden vaak gebruikt voor het bezoeken van websites die normaal niet mogen bezocht worden.
  • Proxyservers worden gebruikt voor het verkrijgen van diensten op bepaalde website, diensten die anders niet toegankelijk zouden zijn.
  • Proxyservers worden vaak ook gebruikt door mensen die om een of andere reden verbannen zijn op een website, vaak omdat ze zicht niet aan de regels gehouden hebben.

Een voorbeeld van een proxyserver:

http://www.hidemyass.com/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.