Alles over Thermal Throttling en vastlopen

Thermal throttling en vastlopen zijn 2 verschillende zaken, maar toch hebben ze veel met elkaar te maken. Beide zijn immers een reactie van een computer op oververhitting. Maar waarom gaat de ene computer de kloksnelheid verlagen en gaat een andere computer vastlopen?

Wat is Thermal Throttling?

Thermal Throttling is een beveiliging van de processor die ervoor zorgt dat deze niet oververhit geraakt. Wanneer de temperatuur van de processor een bepaalde drempel bereikt, verlaagt de processor automatisch zijn kloksnelheid en voltage om de warmteproductie te verminderen. Hierdoor daalt de temperatuur van de processor en wordt schade voorkomen. Tijdens het throttlen is de processor minder krachtig en dat is soms duidelijk voelbaar, vooral tijdens het gebruik van toepassingen die veel processorkracht vereisen.

Voor de beste prestaties van je computer is het dus belangrijk van Thermal Throttling te voorkomen… En voorkomen doe je in de eerste plaats door te zorgen voor adequate koeling. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid koelpasta gebruikt. Dat je de juiste heatsink gebruikt en dat de heatsink proper is en niet onder een laag stof zit. Verder moeten alle ventilatieopeningen natuurlijk open zijn en moet je vermijden dat je computer/laptop in volle zon staat te draaien.

Wat is dan vastlopen?

Vastlopen is wanneer een computer volledig stopt met functioneren en op geen enkel commando meer reageert, zelfs na lang wachten. In extreme gevallen kan de computer zich zelfs volledig uitschakelen. Dit natuurlijk om schade te voorkomen. Zo als reeds vermeld is vastlopen vaak een gevolg van te hoge temperaturen, maar waarom treedt thermal Throttling dan niet op? Wel er kunnen verschillende redenen zijn. Zo kan het zijn dat de thermische beveiliging niet zo goed werkt. Oudere en goedkope hardware heeft vaak minder geavanceerde thermische beveiliging. Firmware en instellingen kunnen vaak ook een rol spelen en soms kan het ook zijn dat de koeling ontoereikend is of verkeerd gemonteerd. Denk dan maar aan te veel of te weinig koelpasta bijvoorbeeld.

Hoe weet ik dat mijn computer last heeft van Thermal Throttling?

Waarschuwing:

Het uitvoeren van een burn-in test belast je systeem maximaal en kan leiden tot oververhitting of andere hardwareproblemen als je koeling niet toereikend is. Zorg ervoor dat je computer goed gekoeld is en controleer regelmatig de temperaturen tijdens de test. Voer deze tests niet uit als je twijfels hebt over de koeling van je systeem.

Je kunt gemakkelijk zelf testen of je computer last heeft van thermal throttling. Hiervoor heb je een programma nodig dat je processor onder hoge belasting houdt, zoals PassMark BurnInTest. Hier zijn de stappen:

  • Installeer een BurnInTest programma: Download en installeer een programma zoals PassMark BurnInTest of een ander vergelijkbaar burn-in testprogramma.
  • Voer de BurnInTest uit: Start het burn-in testprogramma en zet de CPU onder hoge belasting.
  • Open Windows Taakbeheer: Druk op Ctrl+Shift+Esc om Taakbeheer te openen.
  • Controleer de CPU-belasting: Ga naar het tabblad “Prestaties” en bekijk de CPU-belasting. Deze zou tijdens de burn-in test rond de 100% moeten zijn.
  • Monitor de belasting: Als je computer last heeft van thermal throttling, zul je merken dat de CPU-belasting na een tijdje zal dalen. Dit komt omdat de CPU anders te warm zou worden en zichzelf beschermt door de kloksnelheid te verlagen.
Je ziet duidelijk wanneer de test gestart is. Na 10 minuten staat de CPU belasting nog steeds op 100% dat wil dus zeggen dat mijn laptop geen last heeft van Thermal Throttling. En dat is ook normaal want ik heb de koeling net gekuist. 😊

Laptop gebruikers let op!

Veel laptop gebruikers hebben het niet door dat hun laptop Thermal Throttlet. Je kan aan de buitenkant van een laptop immers moeilijk te controleren of de koeling aan de binnenkant nog proper is. Het resultaat is dat veel laptop gebruikers jarenlang een laptop gebruiken die voortdurend de kloksnelheid verlaagt tegen oververhitting. En dan zeggen ze vaak nog “mijn laptop was vroeger veel sneller”… Zonde eigenlijk. Mijn advies is dan ook van de koeling minstens 1 keer per jaar te inspecteren. Bovendien voel je aan de buitenkant toch ook wanneer een laptop echt warm loopt….

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie