AMD met vuile koelblok valt uit na 5 min

Dat de processor van een PC niet te warm mag worden is gekend. De meeste processors schakelen zichzelf uit als ze te warm worden. Afhankelijk van de belasting van de PC kan deze kritische temperatuur na enkele seconden of minuten bereikt worden. Veel hangt af van de grootte van de koelblok, de airflow door de koelblok en de airflow door de kast zelf. Op de onderstaande foto zie je de koelblok van een PC met een AMD processor. De CPU fan zelf hangt onder het stof.

AMD CPU koeler
De CPU koeler van een PC die na +/- 5 minuten uitvalt.

Wanneer de CPU fan verwijderd wordt zien we duidelijk welke gevolgen een klein laagje stof kan hebben.

vuile koelblok AMD
Afhankelijk van de hoeveelheid stof kan de PC na enkele seconden of minuten uitvallen. Deze PC valt na 5 minuten uit.

De beste manier om de temperatuur te controleren is nog altijd via de BIOS. Er bestaan ook programma’s voor het meten van de temperatuur . Met Speedfan kan je niet alleen de temperatuur meten maar ook het toerental van de ventilators regelen. Wees altijd voorzichtig als je het toerental van de CPU fan afregelt. De meeste CPU hebben wel een beveiliging tegen oververhitting maar het herhaaldelijk testen van deze thermische beveiliging kan gevolgen hebben voor de CPU. Zo kan achteraf blijken dat de CPU niet meer stabiel is of als overklokker kan je achteraf merken dat je niet meer dezelfde kloksnelheden haalt als voordien. Op de volgende afbeelding kan je de temperatuur van de AMD processor zien voordat we de koelblok reinigden.

temperatuur in rust AMD
Deze AMD processor bereikt na enkel minuten een temperatuur van 56° zonder dat deze belast wordt.

Deze temperatuur (56°) is veel te veel voor een processor in rust. Na reiniging van de koelblok en CPU fan gaat de temperatuur in rust niet boven de 35°. Wat zeker niet slecht is. Als het niet nodig is van de koelblok van de processor te halen doe je dit best niet. Doe je dit toch dan moet je de oude koelpasta verwijderen en vervangen door nieuwe.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie