VirtualBox gebruiken om Android te installeren

Wist je dat je met behulp van VirtualBox Android op je PC kan installeren? Je kan Android gewoon draaien in een venster in je huidig besturingssysteem. Om dit te realiseren ga je als volgt te werk.

 • Stap 1 : Installeer VirtualBox

Virtualbox is een programma waarmee je besturingssystemen kan draaien in een ander besturingssysteem. Je kan bijvoorbeeld een Windows XP draaien in een venster van je Windows 7. Of  je kan bijvoorbeeld een Windows draaien in een venster van Ubuntu. Dit noemen ze virtualisatie. VirtualBox kan je gewoon downloaden op de officiële website van het programma.

https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Zorg er wel voor dat je de juiste versie download. Als je Android wil installeren in Windows dan download en installeer je “VirtualBox for Windows”.

VirtualBox installatie.
De installatie van VirtualBox is zeer eenvoudig.
 • Stap 2: Download een Android ISO bestand

Om Android te kunnen installeren heb je natuurlijk de Android installatiebestanden nodig. Je kan op verschillende locaties op het internet een ISO bestand voor Android downloaden. Met je brandersoftware kan je met dit ISO bestand een installatieschijfje branden. Heb je geen software om ISO bestanden te branden dan kan je eventueel een gratis programma gebruiken zoals “Free ISO Burner“. Om een ISO bestand te kunnen gebruiken in VirtualBox moet je het ISO bestand zelfs niet branden op een CD. Dus gewoon downloaden. Op de volgende locatie kan je ISO bestanden voor Android vinden.

http://www.android-x86.org/download

 • Stap 3: Android installeren in VirtualBox

Open VirtualBox en klik op nieuw. In het venster dat vervolgens verschijnt kies je een naam. Bijvoorbeeld Android4. Onder type kies je Linux en onder versie kies je Linux 2.6.

Installatie in VirtualBox 1.
Klik op nieuw en vul naam, type en versie in.

Klik op volgende en kies daarna de hoeveelheid ram die je wenst te gebruiken voor Android. Je kan de standaard waarde laten staan. In de volgende stap wordt een virtuele schijf aangemaakt. Klik op aanmaken en kies daarna VDI (Virtual Box Image). In het volgende scherm kan je kiezen of deze virtuele harde schijf een vaste of dynamische grootte heeft. Een dynamische grootte werkt perfect. In de laatste stap van de creatie van de virtuele schijf wordt er gevraagd hoe groot je de virtuele schijf wil maken. Voor Android heb je niet echt veel plaats nodig. 8GB is meer dan voldoende.

Nu dat de virtuele omgeving gemaakt is kan je beginnen met de installatie van Android. Eerst ga je de bootvolgorde instellen. Klik op instellingen en ga naar systeem. In dit venster kan je de bootvolgorde van je virtuele omgeving instellen. Vink het diskettestation uit en zet de CD/DVD bovenaan in de lijst.

Installatie in VirtualBox 2.
Nadat je virtuele omgeving aangemaakt is stel je de bootvolgorde in.

Ga vervolgens naar opslag en klik eerst eenmaal op de lege CD en klik vervolgens op het CD logo naast “IDE tweede master”. Als je hierop klik verschijnt er een menu en in dat menu kies je “kies een virtueel CD/DVD bestand”. Open op deze manier het ISO bestand dat je in de vorige stap gedownload hebt.

Installatie in VirtualBox 3.
Laad het ISO bestand en maak op die manier een virtueel CD/DVD station.

Nu ben je klaar voor de installatie van Android. Klik op OK en klik vervolgens op start bovenaan in het menu van VirtualBox. De vensters die nu verschijnen hangen af van het ISO bestand dat je gedownload hebt.

Installatie in VirtualBox 4.
Eerste venster dat verschijnt bij installatie van Android 4.

Kies in dit venster voor de 4de optie namelijk “Installation – Install Android-x86 to harddisk”. Kies vervolgens “Create/Modify partitions”. In het volgende venster ga je een partitie aanmaken op de virtuele schijf die je voor je Android gemaakt hebt.

[New] ==> [Primary] ==> druk op enter

[Bootable]==> [Write] ==> typ “yes” ==> druk op enter ==> [Quit]

Nadat je [Quit] geselecteerd hebt verschijnt onderstaand venster.

Installatie in VirtualBox 5.
Scherm nadat je op de virtuele harde schijf een partitie aangemaakt hebt.

Selecteer OK en druk op enter. In de volgende stap kies je EXT3 en ga je verder met het formateren en de installatie van de bootloader GRUB.

In de volgend stap wordt er gevraagd of je de systeemmap als read/write wenst te gebruken. Kies ja en ga verder. Vervolgens wordt er gevraagd of je een virtueel SD kaart slot wil aanmaken. Selecteer “Create a fake SD card” en ga verder. De grootte van dit virtueel SD-kaartje kan je zelf kiezen. Een paar GB is meer dan voldoende. Hou er rekening mee dat het creëren van dit virtueel kaartje lang kan duren als je een te groot virtueel SD-kaartje wenst.

Opgelet! Na de installatie van Android wordt er gevraagd of je wenst te “rebooten”. Dit wil zeggen het systeem opnieuw opstarten. Als je dit doet wordt de installatie van Android opnieuw gestart. Sluit dit venster. Vooraleer je het systeem opnieuw opstart moet je in VirtualBox de bootvolgorde veranderen. De harde schijf moet nu bovenaan staan. Zoals in stap 1 ga je opnieuw naar systeem om de bootvolgorde te wijzigen. Nadat je de bootvolgorde aangepast hebt kan je Android starten.

Installatie in VirtualBox 6.
Android 4 in een venster op een Windows PC met behulp van VirtualBox.

2 gedachten over “VirtualBox gebruiken om Android te installeren

 1. Ik weet hoe lastig het is om een site bij te houden. Vandaar dat ik zelf erg blij ben met de feedback van bezoekers. Hopelijk denk je er net zo over.
  -=-
  Onder stap 3 heb je het over “Linux 2.6”. Nu met je een keuze maken tussen 32-bit of 64-bit waarbij de 32 de meest logische is.
  Na de opdracht “Create/Modify partitions” krijg je een nieuw scherm waarvan je niets zegt:
  “Do you want to use GPT?”
  Ik heb maar voor No gekozen.
  -=-
  Na het formatteren krijg ik de vraag:
  “Do you want to install EFI GRUB2?”
  Daar Yes standaard actief staat heb ik die gekozen.
  -=-
  Na de installatie van Android “reboot” Android automatisch
  -=-
  Na bijna 30 minuten heb ik maar besloten om het allemaal af te breken. VM gaf al dit tijd niet aan dat er iets gebeurde en ik werd het zat om naar het Androidlogo aan te kijken.
  -=-
  Onder Adroid-Instellingen zijn de opstartkeuzen grijs en kunnen niet aangepast worden.

  1. Dat is ondertussen 3 jaar geleden dat deze tekst geschreven is. Ik weet inderdaad niet of deze tekst nog klopt met de huidige versie van VirtualBox. Momenteel VirtualBox 5.0

   Waarschijnlijk zijn er momenteel ook eenvoudigere oplossingen voor het virtualiseren van Android onder Windows.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *