Android tablet launcher is gestopt

Android is populair. Een van de sterke punten van Android is het feit dat je alle schermen kan aanpassen zoals je zelf wenst. De app die dit mogelijk maakt is de launcher. De launcher laat je bladwijzers plaatsen en menu’s aanpassen. De launcher zorgt er ook voordat je apps kan starten en op een Android smartphone zorgt hij er voor dat je kan bellen.

De “launcher” is dus een vrij belangrijke app. Als hij niet correct werkt kan je vreemde problemen hebben. De launcher zelf kan crashen en stoppen met werken. Hieronder zie je de foutmelding die je te zien krijgt wanneer de launcher is gestopt.

launcher is gestopt
Op deze Android crasht de launcher wanneer we een bladwijzer gebruiken.

Het crashen van de launcher kan verschillende oorzaken hebben.

Op een splinternieuw toestel.

Heb je een nieuwe Android tablet of smartphone en crasht de launcher voortdurend dan is de kans groot dat er probleem is met de hardware of met de fabrieksinstellingen. Neem in dat geval een backup en zet de fabriekinstellingen terug. Als de launcher crasht na het terugzetten van de fabrieksinstellingen voordat je zelf apps geïnstalleerd hebt dan breng je het toestel best terug naar het verkooppunt. In dit geval moet het toestel omgeruild worden. Als het toestel niet meer onder garantie valt kan je overwegen van een andere launcher te installeren.

Op een toestel dat voordien eigenlijk geen enkel probleem had.


Mogelijk is het cache geheugen van de launcher corrupt. Wis in de eerste plaats het cache geheugen. Dit kan je door via de instellingen naar apps te gaan. De launcher app staat tussen de andere apps. Als de launcher na het leegmaken van de cache nog steeds crasht kan je hem eventueel resetten. Let wel op. Als je de launcher reset gaan alle instellingen verloren. Dit wil zeggen dat je home screen terug standaard zal gezet worden. Alle widgets, bladwijzers en ander menu items die je zelf geplaatst had worden verwijderd. Je kan dit vergelijken met het verwijderen van alle desktopicoontjes en sidebar gadgets op een desktop. Gegevens en apps worden niet verwijderd. De launcher resetten kan je door op “gegevens wissen” te klikken. Je kan de launcher eventueel ook stoppen en Android daarna opnieuw opstarten.

launcher cache wissen
Via instellingen kan je de launcher app resetten en de instellingen wissen.

Als het probleem daarna nog niet opgelost is wordt het mogelijk veroorzaakt door een app die je recent geïnstalleerd hebt. Verwijder deze indien mogelijk en test daarna of het probleem opgelost is.

9 comments

  1. U heeft op de tablet geen hardware aangesloten? Op een ASUS TF701T wordt de fout veroorzaakt door het aansluiten van een USB dongle van een draadloze muis.

    Als u geen enkele handeling meer kan uitvoeren op de tablet vrees ik er toch voor dat u de tablet waarschijnlijk zal moeten resetten. Hopelijk heeft u een back-up van alle belangrijke zaken die op de tablet staan.

    Bekijk reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *