Android toetsenbord verschijnt niet meer

Een probleem dat we maar zelden zien. Van de ene dag op de andere verschijnt het Android toetsenbord niet meer op je tablet of smartphone. Nochtans heb je het toetsenbord niet uitgeschakeld of instellingen gewijzigd. Wat is er nu aan de hand en waarom verschijnt het Android toetsenbord niet meer?

Oorzaak en oplossing

Dit probleem treedt meestal op na het installeren van updates of na het vastlopen van de tablet of smartphone. Het Android toetsenbord is een app net zoals alle andere apps. De app slaat gegevens op en gebruikt cache geheugen. Fouten in de gegevens of het cache geheugen veroorzaken het probleem. Door de gegevens en de cache te wissen is het net alsof het toetsenbord opnieuw geïnstalleerd wordt. De oplossing voor het probleem van het toetsenbord dat niet meer verschijnt. Je doet dit als volgt. Ga naar “instellingen” op je smartphone of tablet. Open “apps”. Zoek in de lijst van geïnstalleerde apps naar een app met een naam zoals bijvoorbeeld:


Microsoft SwiftKey toetsenord
Google Keyboard
Swype
Google Gboard
en zo zijn er nog eindeloos veel

Klik op de toetsenbord app in de lijst. In mijn geval het Microsoft SwiftKey toetsenbord. Klik op geheugen en klik op “gegevens wissen” en “cache wissen”. Het toetsenbord zal opnieuw verschijnen wanneer je het wenst te gebruiken. In een uitzonderlijk geval moet je de smartphone of tablet nog eens herstarten.

Android toetsenbord verschijnt niet meer
Android toetsenbord verschijnt niet meer

Lees ook

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Android toetsenbord verschijnt niet meer”

 1. Hoe doe je dat als je je telefoon na een software-update, gevolgd door automatisch opnieuw opstarten, niet meer kunt ontgrendelen doordat het toetsenbord niet verschijnt?
  Ik kan niet naar de instellingen, want dan vraagt hij: “Gebruik wachtwoord na opnieuw opstarten”, maar zonder een toetsenbord te geven wanneer ik op de lege balk druk.

  Beantwoorden
 2. Bij mij kwam er geen toetsenbord bij tikken op het veld “Wachtwoord” op mijn vergrendelscherm. Daardoor kon ik ook niet naar de instellingen of de telefoon opnieuw opstarten of uitzetten.

  Oplossing: de telefoon een harde herstart geven door (dacht ik) volume omlaag en power tegelijk ingedrukt te houden tot het Samsung logo verschijnt. Daarna kreeg ik op het vergrendelscherm wel weer het standaard Android toetsenbord en kon ik mijn wachtwoord invoeren.

  In de apps was opnieuw mijn toetsenbord verdwenen – het door mij buiten Google Play om gedownloade toetsenbord is kennelijk niet compatible met de nieuwe software op de mobiel. Maar nu ik weer bij de instellingen kon heb ik mijn gedownloade toetsenbord-app verwijderd. Ik kreeg toen vanzelf weer het standaard Android toetsenbord terug. Probleem opgelost.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Tags: , ,