Anoniem surfen of internetten

Anoniem surfen of anoniem internetten is een manier van internetten waarbij je zo weinig mogelijk traceerbare sporen en privé informatie achterlaat. Met andere woorden het doel van anoniem internetten is eigenlijk dat niemand kan zien welke websites je bezocht hebt. Welke bestanden je gedownload hebt en naar welke video’s je bijvoorbeeld zou gekeken hebben.

Als je op een “normale” manier surft op internet ben je immers perfect traceerbaar. Men kan gemakkelijk achterhalen wat het IP-adres van je PC is. Met dat IP-adres kan je internetprovider zelfs onmiddellijk je adres achterhalen. Natuurlijk mag je internetprovider deze gegevens niet zomaar vrijgeven. Daarvoor bestaat er gelukkig een privacy wetgeving! Naast het IP-adres kan men ook perfect te weten komen welke websites je bezoekt, welke bestanden je gedownload hebt en welke video’s je bekeken hebt. Eigenlijk kan men door al die informatie te verzamelen een perfect beeld schetsen van wie je eigenlijk bent….

Waarom anoniem zijn?

Mensen hebben verschillende redenen waarom ze anoniem wensen te surfen. Het klopt inderdaad dat sommige mensen anoniem wensen te surfen omdat ze verdachte of zelfs criminele zaken wensen te verbergen. Maar soms is het gewoon ook omdat men schrik heeft gehackt te worden. Men heeft schrik dat de persoonlijke gegevens misbruikt zullen worden.

Alvorens we een aantal methodes geven om je anonimiteit bij het surfen te verhogen willen we je er toch op wijzen dat 100% anoniem surfen helaas niet mogelijk is. Alle methodes maken het gewoon veel moeilijker om je te traceren. Bij sommige methodes moet men echter al heel ver gaan en moeten meerdere partijen de privacywet overtreden wil men je alsnog traceren.

Hoe kan ik anoniem surfen op internet?

Super eenvoudig! Gebruik de Tor Browser.

De gemakkelijkste manier is de Tor Browser gebruiken. Je kan deze browser gewoon naast je gewone browser installeren. Je kan dan Tor gebruiken wanneer je anoniem wenst te surfen maar je kan dan ook nog steeds je gewone browser gebruiken wanneer je dit wenst.

Tor Browser anoniem surfen
Anoniem surfen met Tor Browser

Of gebruik een betrouwbare VPN provider.

Heel populair is ook het gebruik van een VPN (virtual private network) waarbij je eigenlijk een versleutelde verbinding maakt met een ander netwerk om te surfen. Hoe veilig deze methode is hangt eigenlijk af van de VPN dienst die je gebruikt. Op internet vind je tal van VPN providers die je anoniem laten surfen. Voor meer informatie over VPN’s lees
https://decomputer.be/wat-is-een-vpn/

Alternatief. Surf via een proxyserver.

Bij het gebruik van een proxyserver maak je verbinding met een andere computer op internet. Je vraagt als het ware aan die andere computer om een pagina op internet naar jouw door te sturen. Die ander computer surft als het ware voor jouw en stuurt alles door.

Anoniem surfen wil ook zeggen dat je geen sporen achterlaat op de PC die je gebruikt hebt om te surfen. Dit wil dus zeggen download bestanden wissen, cookies en internet geschiedenis verwijderen. En je weet als je een bestand wist op een computer dit eigenlijk nog steeds niet echt weg is…… Gelukkig hebben de meeste browsers een incognito modus die je hierbij kan helpen. Als je incognito surft bewaart de browser geen zoek- en navigatiegeschiedenis. Bij de meeste browsers kan je gemakkelijk beginnen incognito surfen via het menu van de browser.

  1. Chrome → klik op de 3 dots rechts bovenaan en kies nieuw incognitovenster
  2. Edge → via het menu en kies nieuw Inprivate-venster
  3. Firefox → via menu en kies nieuw privévenster

Verwar incognito surfen niet met anoniem surfen!

Let op incognito surfen is niet anoniem surfen. Bij incognito surfen wordt lokaal niks opgeslagen. Met andere woorden iemand die na jouw de PC gebruikt kan niet zien welke websites je bezocht hebt maar de websites die je bezoekt kunnen nog steeds achterhalen wat je IP adres is en welke pagina’s je bezocht hebt. Verwar incognito surfen dus zeker niet met anoniem surfen!

Onze voorkeur

De Tor Browser is de gemakkelijkste oplossing als u anoniem wenst te surfen. Bovendien wist de browser alle cookies als u de browser sluit. Eigenlijk gebruikt de Tor Browser standaard al een incognito modus. U hoeft dus ook niet bang te zijn dat iemand die na u de computer gebruikt kan zien welke sites u bezocht heeft.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie