Autoruns voor Windows

Er zijn niet veel software tools die het waard zijn vermeld te worden. De meeste tools zijn bloatware en hebben bijna geen toegevoegde waarde. Autoruns is een uitzondering. Autoruns toont je alles wat automatisch start bij het opstarten van Windows. En met alles bedoelen we dan wel echt alles, tot in het kleinste detail. Veel uitgebreider dus dan hetgeen je te standaard te zien krijgt in systeemconfiguratie.

Autoruns
Autoruns is een handige tool die we in de toekomst zeker nog zullen gebruiken.

Autoruns heeft een aantal functies die het extra interessant maken voor de computertechneut.

Autoruns ontdekt ontbrekende bestanden

Bestanden die ontbreken veroorzaken vaak foutmeldingen bij het opstarten. Het is niet altijd gemakkelijk te achterhalen welke opstartitems deze fouten veroorzaken. Autoruns maakt het wel heel gemakkelijk. Bestanden die ontbreken worden duidelijk aangegeven in een gele balk. De referentie naar het ontbrekende bestand kan je gewoon verwijderen door er met de rechterkant van de muis op te klikken en “delete” te kiezen.

Autoruns vindt ontbrekende bestanden
Autoruns toont je welke bestanden ontbreken bij het opstarten.

Autoruns ontdekt virussen en malware

De gevaarlijkste virussen en malware zijn diegene die starten wanneer Windows geladen wordt. De detectie van potentiële virussen en malware kan je inschakelen via het menu “options” en vervolgens “scan options”. Alle opstartitems worden op die manier gecontroleerd. De virustotal.com rating vind je vervolgens achter elke opstartitem. Hoe groter de waarde hoe groter het vermoeden dat het om een virus of malware gaat. Let wel op als er slechts enkele scanners aangeven dat er gevaar is. In dat geval kan het natuurlijk ook om een “false positive” gaan. De indicatie is dan niet betrouwbaar.

Autoruns toont virussen en malware
Autoruns toont welke opstartitems mogelijk virussen of malware zijn.

Autoruns is ideaal voor de tweaker

Autoruns is ideaal voor de hardcore tweaker die zijn systeem aan maximale snelheid wenst laten te draaien. Hij kan elke opstartitem uitvinken en testen hoe het systeem draait zonder dat specifieke opstartitem. Let wel op dit is niet voor de “beginner” en zonder risico’s. Als je een voor het opstarten noodzakelijk item uitvinkt start Windows niet meer op!!

Items in het licht rood aangeduid zijn items waarvan het certificaat niet gecontroleerd kan worden. Dit wil niet zeggen dat er een probleem met dit opstartitem is.

Autoruns voor Windows kan je downloaden op de volgende locatie:

https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx

Uitpakken en dubbelklikken op Autoruns om het programma te starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *