Autoruns voor Windows review

Er zijn niet veel software tools die het waard zijn vermeld te worden. De meeste tools zijn bloatware en hebben bijna geen toegevoegde waarde. Autoruns is een uitzondering. Autoruns toont je alles wat automatisch start bij het opstarten van Windows. En met alles bedoelen we dan wel echt alles, tot in het kleinste detail. Veel uitgebreider dus dan hetgeen je te standaard te zien krijgt in systeemconfiguratie. Autoruns heeft een aantal functies die het extra interessant maken voor de computertechneut.

Autoruns review screenshot
Autoruns screenshot

1. Grondige opstartanalyse:

Met Autoruns kom je te weten wat er allemaal start wanneer Windows start. En je krijgt veel meer details en informatie dan met systeemconfiguratie en taakbeheer. Het toont dus ook alle taken, codecs, drivers en zo veel meer. De enige tool die echt ALLES toont!

2. Ontbrekende bestanden vinden:

Foutmeldingen bij het opstarten zijn vaak te wijten aan ontbrekende bestanden. Autoruns maakt deze zoektocht eenvoudig door ontbrekende bestanden duidelijk te markeren met een opvallende gele balk. Het verwijderen van verwijzingen naar ontbrekende bestanden is een fluitje van een cent door eenvoudig met de rechtermuisknop te klikken en “delete” te selecteren.

Autoruns vindt ontbrekende bestanden
Autoruns toont je welke bestanden ontbreken bij het opstarten.

3. Detectie van virussen en malware:

De meest gevaarlijke virussen en malware starten op met Windows. Autoruns biedt een krachtig wapen in de strijd tegen deze bedreigingen. Via het “options” menu en “scan options” kunnen alle opstartitems worden gecontroleerd. De virustotal.com rating geeft een indicatie van elke mogelijke dreiging. Is er een mogelijke infectie dan kan je best je virusscanner een volledige scan laten uitvoeren.

Autoruns toont virussen en malware
Autoruns toont welke opstartitems mogelijk virussen of malware zijn.

4. Ideaal voor tweakers:

Heb je veel ervaring met het tweaken van Windows dan is Autoruns hetgeen je altijd al wou. Met Autoruns kan je elk item uitschakelen en vervolgens testen of Windows beter presteert. Let wel op: dit is alleen enkel voor ervaren gebruikers voor wie Windows geen geheimen meer heeft. Het willekeurig uitschakelen van items kan als gevolg hebben dat Windows niet meer opstart.

5. Certificaatcontrole:

Alle bestanden die bij het opstarten geladen worden hebben in principe een certificaat. Een certificaat wil zeggen dat het bestand gecontroleerd en goedgekeurd is. Als een item in het rood staat wil dit zeggen dat er geen certificaat is. Let op dit wil niet noodzakelijk zeggen dat er een probleem is.

6. Herstellen van wijzigingen:

Je kan met Autoruns ook items weer inschakelen die je voordien uitschakelde. Dit laat je toe om testen uit te voeren die anders niet mogelijk zouden zijn.

7. Exporteren van rapporten:

Met Autoruns kan je rapporten maken die je kan delen met iemand. Dit kan handig zijn bij hardnekkige problemen die je niet opgelost krijgt. De persoon met wie je het rapport deelt kan zo alle details zien.

Autoruns kan je hier downloaden Autoruns voor Windows – Sysinternals | Microsoft Learn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *