Een back-up maken met Windows 10

Een back-up is een kopie van alle belangrijke bestanden. Je kan op verschillende manieren een back-up maken. De eenvoudigste en snelste manier is alle persoonlijk bestanden te kopiëren naar een bijvoorbeeld een USB-stick of externe harde schijf. In Windows 10 kan je gemakkelijk al je persoonlijke bestanden kopiëren. Open deze computer en selecteer alle mappen zoals afbeeldingen, bureaublad, documenten, downloads, muziek en video’s. Klik er vervolgens met de rechterkant van de muis op en kies kopiëren. Daarna open je gewoon een USB stick of externe harde schijf en kies je plakken.

Back-Up Nemen Van Persoonlijke Bestanden
Selecteer Alle Mappen. Klik Er Met De Rechterkant Van De Muis Op En Kies Kopiëren. Open Daarna Bijvoorbeeld Een Usb Stick En Klik Met De Rechterkant Van De Muis Op De Lege Ruimte En Kies Plakken.

Als het back-uppen veel tijd in beslag neemt zal men minder snel geneigd zijn om frequent een back-up te nemen. Toch is het belangrijk van af en toe een volledige back-up te nemen. Een volledige back-up wordt soms ook een systeemkopie genoemd. Zo een systeemkopie is een kopie van alle Windows bestanden, programma’s, drivers en ook alle persoonlijke bestanden. Met een systeemkopie kan je alles terugzetten, zelfs al zou je de harde schijf vervangen in geval deze stuk zou zijn of wanneer je deze zou vervangen door een SSD.

In Windows 10 zit net zoals in Windows 7 een tool waarmee je gemakkelijk een volledige back-up kan maken. Ga hiervoor naar het configuratiescherm en klik op “back-up maken en terugzetten (Windows 7)” en klik vervolgens aan de linkerkant op “een systeemkopie maken”.

Een Systeemkopie Maken
Via Het Configuratiescherm Kan Je Een Systeemkopie Maken.

Kies vervolgens het opslaggeheugen naar waar u de back-up wenst te kopiëren. Let op een systeemkopie neemt veel plaats in. De voorkeur gaat dan ook uit naar een externe harde schijf. DVD’s kan ook maar hou er rekening mee dat u mogelijk enkele doosjes DVD’s nodig zal hebben!

Medium Kiezen Voor Back-Up
Kiezen Waar De Systeemkopie Moet Worden Opgeslagen. Daarna Klikt U Op Volgende.

Na de keuze van het opslagmedium krijgt u een overzicht. Windows toont je hoeveel ruimte de systeemkopie zal in beslag nemen en hoeveel ruimte er beschikbaar is op het opslagmedium dat u gekozen heeft. Vergeet niet van alle partities aan te vinken als u een volledige back-up wenst!

Ruimte Nodig En Beschikbaar Voor De Back-Up
Vink Alle Partities Aan Voor Een Volledige Back-Up! Windows Toont Je De Benodigde En De Beschikbare Ruimte.

Na het klikken op volgende krijgt u nog een laatste overzicht en kan het kopiëren beginnen.

Als het maken van de systeemkopie voltooid is raden we je nog aan van een systeemherstelschijf aan te maken. De systeemherstelschijf kan je gebruiken voor het terugzetten van de back-up in geval van nood als Windows niet meer opstart. Een systeemherstelschijf maken doe je als volgt. Ga opnieuw naar het configuratiescherm en klik opnieuw op “back-up maken en terugzetten (Windows 7)”. Klik daarna aan de linkerkant op een systeemherstelschijf maken.

Een Systeemherstelschijf Maken
Een Systeemherstelschijf Kan Je Gebruiken In Geval Van Nood Voor Het Terugzetten Van Je Back-Up.

Heb je geen systeemherstelschijf en wens je toch een back-up terug te zetten dan kan je ook een installatieschijfje van Windows 10 gebruiken. Let dan wel op dat je nadat je opgestart heb van het installatieschijfje herstellen kiest en niet installeren!

 

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie