Vergeet niet te back-uppen!

Het gebeurt nog steeds. Computergebruikers die hun kostbare gegevens kwijt zijn. Soms zelfs foto’s van de kinderen. En dit allemaal omdat ze geen back-up hebben… Nochtans is het maken van een back-up niet moeilijk. Wacht dus niet langer en lees verder en maak vandaag nog een back-up!

Ik heb geen back-up!
Ik heb geen back-up!

Ben je klaar om van start te gaan? Ok lets go!

Wat staat er op jouw computer dat écht belangrijk is? Zelfgemaakte foto’s, tekstdocumenten, officiële bestanden, contactgegevens… JA. Films en muziek zijn waarschijnlijk minder cruciaal. En wat betreft Windows-bestanden? Die zijn niet van vitaal belang. Het kopiëren van bestanden die niet belangrijk zijn is pure tijdverspilling en zo tijdrovend dat je waarschijnlijk minder vaak een back-up gaat maken. Doe dit dus niet!

Wat heb je nodig…

Nu je weet dat je alleen belangrijke bestanden moet kopiëren, besef je ook dat je eigenlijk niet zoveel ruimte nodig hebt om alles te back-uppen. De meeste computergebruikers kunnen al hun belangrijke bestanden gemakkelijk kopiëren naar een grote USB-stick. En die zijn tegenwoordig spotgoedkoop en verkrijgbaar in grote formaten tot zelfs 1 TB! Natuurlijk zijn die hele grote sticks wel wat duurder. Om je te helpen, zie je hieronder een tabel die het eenvoudig maakt om te schatten hoe groot je USB-stick moet zijn.

Type bestandAanbevolen USB-stick (minimaal)
Alleen tekstdocumentenMinimaal 8 GB USB-stick
Tekstdocumenten en foto’sMinimaal 32 GB USB-stick
Tekstdocumenten, foto’s en zelfgemaakte video’sMinimaal 64 GB USB-stick

USB-sticks zijn tegenwoordig vrijwel overal verkrijgbaar. Hoewel online winkelen handig kan zijn, raad ik aan om bij de aankoop ervan te kiezen voor gerenommeerde hardwareverkopers in plaats van goedkope Chinese websites zoals AliExpress, Tomtop, Temu, eBay, enzovoort. Op dergelijke sites worden vaak USB-sticks verkocht die minder capaciteit hebben dan geadverteerd, wat kan leiden tot verlies van gegevens.

Fantastisch, je hebt een USB-stick!

Op je computer vind je allerlei mappen, zoals documenten, muziek, afbeeldingen, video’s, favorieten, downloads en zelfs je bureaublad. Door deze mappen te kopiëren, heb je vrijwel al je belangrijke gegevens veiliggesteld, met uitzondering van e-mails. Maar hoe doe je dat?

belangrijke mappen Windows
Windows maakt het wel eenvoudig. Alle gegevens zijn keurig georganiseerd in mappen.
  • Steek de USB-stick in een vrije USB-poort van je computer.
  • Klik met de rechtermuisknop op de map die je wilt kopiëren.
  • Kies ‘Kopiëren naar’ en selecteer de USB-stick.
  • Even geduld en klaar! Eenvoudig, toch?

Herhaal dit proces voor alle mappen die je wilt back-uppen. Ben je klaar met back-uppen? Onderaan rechts in Windows vind je een icoontje om de USB-stick veilig te verwijderen. Vergeet dit niet te gebruiken voordat je de USB-stick verwijdert. Hieronder zie je een afbeelding die dit illustreert.

usb stick veilig verwijderen
Wees voorzichtig met je USB stick. Onderaan rechts kies je eerst veilig verwijderen. Daarna wacht je tot dat Windows aangeeft dat je het mag verwijderen!

Dat was eenvoudig niet?

Maar ben je klaar om een stap verder te gaan? Je kunt namelijk ook je e-mail en contactpersonen back-uppen. Hieronder vind je instructies voor verschillende e-mailprogramma’s:

  1. Microsoft Outlook Express: Maak een back-up van het PST-bestand. Ga naar de map waar je Outlook Express-bestanden zijn opgeslagen (meestal in Documenten > Mijn documenten > Outlook-bestanden) en kopieer het PST-bestand naar je USB-stick.
  2. Windows Live Mail: Exporteer e-mails en contactpersonen. Open Windows Live Mail, klik op ‘Bestand’ en selecteer ‘Exporteren’. Kies vervolgens ‘E-mailberichten’ of ‘Contactpersonen’ en volg de instructies om het exporteren te voltooien.
  3. Telenet Webmail: Exporteer e-mail en adresboek. Log in op je Telenet Webmail-account via de website, navigeer naar de instellingen en zoek naar de optie om e-mail en het adresboek te exporteren. Volg de instructies op het scherm om de export te voltooien.
  4. Mozilla Thunderbird: Gebruik MozBackup. Download en installeer MozBackup op je computer. Start MozBackup, selecteer ‘Profielen’ en kies het profiel dat je wilt back-uppen. Selecteer de gewenste gegevens (e-mails, contactpersonen, instellingen, enz.) en volg de instructies om de back-up te maken.

Nu kan je eindelijk terug op 2 oren slapen. Je hebt een back-up! Wil je nog meer zekerheid…koop dan nog een 2de USB-stick en leg die op een totaal andere plaats in huis. Kleef op de USB-sticks nog een stickertje met de tekst “afblijven back-up!” Dat is zodat andere leden in het gezin onmiddellijk weten dat de USB-stick belangrijk is.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie