Back-uppen info en tips

We weten het allemaal! Regelmatig een back-up nemen is belangrijk. En toch hoor je nog vaak dat men al zijn gegevens verloren heeft nadat de computer gecrasht is. Men had geen tijd om te back-uppen of men wist niet hoe en wat men moest back-uppen. In dit artikel geven we je advies en tips hoe je het best regelmatig een back-up neemt.

Een back-up is een reservekopie van je belangrijke bestanden

Als je computer te vol staat en je kopieert vervolgens die bestanden naar een externe harde schijf om die vervolgens te wissen op je computer dan heb je geen back-up staan op je externe harde schijf! Als je alle belangrijke bestanden naar een externe harde schijf kopieert en je de PC vervolgens wist om Windows opnieuw te installeren dan heb je geen back-up!

Neem alleen een back-up van hetgeen echt belangrijk is

Als het uren in beslag neemt om alles te kopiëren dan ga je waarschijnlijk zelden een back-up nemen. Denk eens even na over hetgeen echt belangrijk is!

Windows maakt het voor jouw gemakkelijk

Standaard zorgt Windows ervoor dat alle gegevens in de juiste map terecht komen. Zo is er een map voor de documenten, muziek, afbeeldingen, video’s, favorieten, downloads en zelfs voor het bureaublad. Als je die mappen dus kopieert heb je bijna zeker alle belangrijke gegevens op de e-mail na.

belangrijke mappen Windows
Windows maakt het wel eenvoudig. Alle gegevens zijn keurig georganiseerd in mappen.

Gebruik een USB stick indien mogelijk

Als het enigszins mogelijk is gebruik je een USB stick voor je back-up. USB sticks zijn heel betrouwbaar, compact en gemakkelijk in gebruik. Tegenwoordig zijn zelfs USB stick van 128GB reeds betaalbaar! Leg de USB stick ergens veilig weg en schrijf er duidelijk op dat het een back-up is. Let wel op USB-sticks en externe harde schijven moet je altijd veilig verwijderen! Dit doe je als volgt. Klik onderaan rechts op het USB logo en kies uitwerpen. Wacht vervolgens tot Windows aangeeft dat het mag verwijderd worden.

usb stick veilig verwijderen
Wees voorzichtig met je USB stick of externe harde schijf. Onderaan rechts kies je eerst veilig verwijderen. Daarna wacht je tot dat Windows aangeeft dat je het mag verwijderen!

Incrementeel back-uppen

Misschien hoef je ook niet steeds alles te back-uppen. Ben je net op vakantie geweest? Kopieer dan gewoon de nieuwe foto’s naar de computer en naar het extern geheugen. Met andere woorden voeg gewoon toe wat nieuw is. Opnieuw kopiëren wat er reeds gekopieerd is is tijdverlies!

E-mail en e-mailadressen back-uppen

Afhankelijk van wat je gebruikt om te e-mailen ga je een aantal stappen moeten ondernemen. Een overzicht:

Microsoft Outlook Express → maak een back-up van het PST bestand
Windows Live Mail → e-mail en contactpersonen exporteren
Telenet Webmail → via instellingen e-mail en adresboek exporteren
Mozilla Thunderbird → gebruik Mozbackup

Back-up programma’s

Wens je absoluut een programma te gebruiken voor je back-ups dan is daar niets mis mee maar let wel op. Kopieer het installatieprogramma van het back-up programma apart op een USB stick. Als je PC crasht en Windows opnieuw moet installeren dan heb je niets aan je back-up gemaakt door een programma als je het programma zelf niet meer hebt! Ook belangrijk is van te controleren of dat het programma wel degelijk alles keurig geback-upt heeft. Vaak gaan back-up programma’s de gegevens comprimeren en dan is het soms moeilijk om uit te maken of alles wat belangrijk is wel degelijk in de back-up zit.

Ken je of gebruik je een back-up programma waar je zeer tevreden over bent? Laat het ons weten…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.