Bad pool header of bad pool caller fout

Als je regelmatig last hebt van een “bad pool header” fout of een “bad pool caller” fout dan moet je zeker verder lezen. Deze foutmeldingen geven aan dat er een fout is opgetreden tijdens het toewijzen of gebruik van het geheugen. Met geheugen bedoelen we het ram geheugen of het opslaggeheugen.

Uit ervaring kunnen we je vertellen dat de fout meestal een gevolg is van defecte hardware en slechts in een uitzonderlijk geval het gevolg is van een software probleem. Als je dus regelmatig de “bad pool header” fout of de “bad pooler caller” fout hebt raden we je dus aan van in de eerste plaats de hardware te controleren. Met een paar eenvoudige testen bepaal je meestal vrij snel wat de oorzaak is.

1. Test in de eerste plaats het ram geheugen

Het ram geheugen kan je op verschillende manieren testen. De eenvoudigste manier is Windows zelf het ram geheugen laten testen. Windows heeft hier zelf een programma voor dat je kan starten met het commando mdsched.exe. Ram geheugen kan helaas niet herstel worden. Als Windows geheugencontrole fouten detecteert zit er niet anders op dan het ram geheugen te vervangen. Het commando mdsched.exe kan je gebruiken in Windows Vista, 7 , 8 en Windows 10.

bad pool header of bad pool caller fouten oorzaak slecht ram geheugen
De fout “bad pool header” of “bad pool header” is vaak het gevolg van slecht ram geheugen. We laten Windows zelf het ram geheugen controleren.

2. Test vervolgens de harde schijf of de SSD

Klik met de rechterkant van de muis op de harde schijf kies eigenschappen. Ga naar het tabblad extra en klik op controleren. Vink alle opties aan en start de test. In tegenstelling tot ram geheugen fouten kunnen sommige fouten op de harde schijf wel opgelost worden. Als er fouten gevonden werden herstart je de PC en test je opnieuw. Als tijdens de 2 de test opnieuw fouten gevonden worden kunnen de fouten helaas niet hersteld worden.

harde schijf controleren
Een harde schijf kan je door Windows zelf laten controleren.

De meeste fabrikanten van SSD’s hebben een tool voor het testen van de SSD. Zie onderaan artikel https://decomputer.be/kan-je-data-op-een-ssd-herstellen/

3. Bad pool header of bad pool caller fouten na wijzigen van de hardwareconfiguratie

Heb je recent hardware toegevoegd of wijzigingen aangebracht maak deze wijzigingen dan opnieuw ongedaan en controleer dat de fout hierdoor verdwijnt.

RAM geheugen desktop plaatsen
Recente hardware wijzigingen zoals bijvoorbeeld het ram geheugen kunnen de oorzaak zijn. Heb je het ram geheugen wel stevig in het slot geplaatst? Let op de inkeping!

4. Bad pool header of bad pool caller fouten plots van de ene dag op de andere

Heb je de hardware niet gewijzigd en heb je plots van de ene dag op de ander last van bad pool fouten dan kan je het probleem mogelijk oplossen door systeemherstel uit te voeren. Met systeemherstel zet je de PC terug naar een punt in het verleden. Systeemherstel kan je op verschillende manieren starten

  • met het commando rstrui.exe
  • via configuratiescherm → systeem → systeembeveiliging

Windows 10 lees https://decomputer.be/systeemherstel-windows-10/
Windows 8 lees https://decomputer.be/systeemherstel-windows-8-starten/
Windows 7 → druk bij opstarten F8 en kies ”uw computer herstellen” –> je vindt systeemherstel tussen de herstelopties
Windows Vista → opstarten van een installatieschijfje en herstellen kiezen → je vindt systeemherstel tussen de herstelopties

5. Bad pool header of bad pool caller fouten veroorzaakt door verkeerde of slechte drivers

Dit komt niet zo vaak voor maar het kan! Systeemherstel maakt de recente installatie van drivers ongedaan. Controleer dat alle drivers up-to-date zijn. Je kan eventueel een hulpmiddel gebruiken zoals SlimDriversFree. Opgelet tijdens de installatie stelt dit programma voor van SlimCleaner te installeren. Dit moet je niet installeren!

6. Bad pool header of bad pool caller fouten als gevolg van beschadigde systeembestanden

De systeembestanden kan je door Windows zelf laten controleren met het commando sfc /scannow. Voor het uitvoeren van deze opdracht open je een opdrachtprompt als administrator. Vervolgens kan je het commando gewoon ingeven.

systeembestanden controleren met sfc scannow
De systeembestanden van Windows kan je laten controleren met het commando sfc /scannow

 

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie