Beeldscherm instellen, problemen oplossen Windows 10

Wat zijn pixels?

Het kleinste puntje dat kan verlicht worden in een beeldscherm noemen we een pixel. Hoe meer pixels een beeldscherm heeft per inch (1 inch = 2,54 cm) hoe beter. Bij schermen zien we dit vaak vermeld in de specificaties. Het aantal dots per inch of dpi.

Wat is de beeldschermresolutie?

Als we het over pixels hebben dan hebben we het over hardware. Als we spreken over beeldschermresolutie dan hebben we het over software. De beeldschermresolutie is het aantal punten dat weergegeven wordt op het scherm. Bijvoorbeeld 1024×768 wil zeggen 1024 punten horizontaal en 768 punten verticaal. De beeldschermresolutie kan groter zijn dan de resolutie die de hardware voorziet. Hiervoor wordt een speciale techniek gebruik namelijk panning.

De beeldschermresolutie aanpassen in Windows 10

Klik met de rechterkant van de muis op het bureaublad en kies beeldscherminstellingen. Kies onder resolutie de gewenste resolutie. Als het scherm zwart wordt heb je een niet compatibele resolutie gekozen. Belangrijk is van even geduldig te wachten Windows zal dan terug de oorspronkelijke resolutie instellen. Zeker niet beginnen klikken of op het toetsenbord beginnen duwen als het scherm zwart wordt!

beeldschermresolutie aanpassen Windows 10
Als je met de rechterkant van de muis op het bureaublad klikt kan je via de menu’s de beeldschermresolutie aanpassen.

De helderheid van het beeldscherm aanpassen in Windows 10

De helderheid van het beeldscherm kan je regelen op het scherm zelf of via het NVIDIA of ATI control panel.

Voor NVIDIA video kaarten.
Open het NVIDIA configuratiescherm. Kies aan de linkerkant onder beeldscherm bureaubladkleurinstellingen aanpassen. Vink gebruik NVIDIA-instellingen aan en regel de helderheid van het scherm.

beeldscherm helderheid instellen Windows 10
Voor NVIDIA. Klik met met de rechterkant van de muis op het bureaublad om het NVIDIA configuratiescherm te openen. Vink “gebruik NVIDIA-instellingen” aan om de helderheid te kunnen aanpassen.

Voor ATI video kaarten.
Open het Catalyst(TM) Control Center. Regel de helderheid van het scherm.

Op laptops kan je de helderheid afregelen door een combinatie van toetsen op het toestenbord. Op de meeste laptop is de Fn toets + het pijltje omhoog of omlaag.

Het beeldscherm verkleinen in Windows 10

Is alles te groot op het scherm en wens je het beeldscherm te verkleinen. Stel dan een hogere beeldschermresolutie in. Staat de resolutie reeds op maximum en kan het op die manier niet opgelost worden. Klik dan met de rechterkant van de muis op het bureaublad en kies beeldscherminstellingen. Onder de grootte van tekst, apps en andere items wijzigen controleer je vervolgens dat er geen schaal boven de 100% is ingesteld. Zie eerste afbeelding.

Het scherm draaien in Windows 10

Klik opnieuw met de rechterkant van de muis op het bureaublad en kies beeldscherminstellingen. Onder schermstand kan je het scherm draaien of terug recht zetten indien het verdraaid was. Op sommige computers kan dit ook met de toetsencombinatie CTRL + ALT + pijltjestoetsen.

Het scherm in Windows 10 blijft zwart

Na het opstarten blijft het scherm van Windows 10 soms zwart. Dit is een probleem met de snelstartfunctie van Windows 10. Als Windows 10 na lang wachten nog steeds niet opgestart is, houd u de aanknop gedurende enkele seconden ingedrukt totdat de computer uitvalt. Bij een laptop houd u de aanknop ingedrukt totdat alle lampjes uitgaan. Daarna mag u de computer opnieuw aanzetten. Meestal is het probleem dan opgelost.

De resolutie van het scherm verandert na het opstarten

Vaak wordt dit probleem veroorzaakt door een programma dat na het opstarten van Windows start. Dit programma wijzigt de resolutie. Heeft u recent nieuwe software geïnstalleerd? Zoek dan niet verder! In een uitzonderlijk geval kan het ook aan de drivers van de videokaart liggen. Update indien mogelijk de drivers van de videokaart.

De resolutie van het scherm verandert voortdurend

Dit kan wijzen op een hardware probleem. Test de monitor op een andere computer. Soms wordt het probleem veroorzaakt door de screensaver. Vaak een verouderde screensaver die eigenlijk niet geschikt is voor Windows 10. Als dit niet het probleem is probeer dan de drivers van de videokaart te updaten.

Plotseling geen kleuren meer, beeldscherm versprongen naar zwart/wit

Druk CTRL + Windows toets + C

Beeldscherm te breed Windows 10

Dit is meestal als het scherm de ingestelde resolutie niet aan kan. Stel een andere resolutie in.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

7 gedachten over “Beeldscherm instellen, problemen oplossen Windows 10”

Plaats een reactie