Een besmette PC herkennen

Sommige mensen hebben nooit last van virussen en malware, andere voortdurend. Het is niet omdat je beveiligingssoftware geïnstalleerd hebt op je PC dat je niet besmet kan worden. Soms kan je zonder melding van je beveiligingssoftware reeds een vermoeden hebben dat je PC besmet is. Een overzicht.

Websites die niet bereikbaar meer zijn.

Als het van de ene dag op de andere opeens niet meer mogelijk is van bepaalde websites te bezoeken dan is dit uitermate verdacht. Vooral als collega’s en vrienden beweren geen enkel probleem te hebben. Veel malware besmettingen veranderen namelijk de DNS instellingen op je computer. De DNS instellingen moeten ervoor zorgen dat wanneer je een website adres intypt je naar het juiste IP-adres wordt verwezen. De malware verwijst je dus mogelijk naar andere sites en blokkeert mogelijk legitieme websites. Vaak zijn websites met antivirus en anti malware oplossingen geblokkeerd.

website werkt niet
Als specifieke websites plots niet meer lijken te werken ben je mogelijk besmet.

Voortdurend irritante pop-ups en pop-unders.

Dit kon je natuurlijk al vermoeden. Als je voortdurend vensters met reclame ziet opduiken dan ben je verzekerd besmet. Vaak loop je deze soort van besmetting op bij het installeren van gratis software die je download van internet. Voorkom deze besmetting door alleen software te downloaden van websites die je kan vertrouwen. Websites die overladen zijn met reclame en die je proberen te misleiden in de hoop dat je op reclame klikt zijn verdacht.

Beveiligingssoftware die ongevraagd verschijnt.

Van de ene dag op de andere blijk je ineens nieuwe beveiligingssoftware op je PC staan te hebben… En deze software beweert dat je PC vol met virussen en malware staat. Mits betaling kan dit gemakkelijk opgelost worden. Loop hier niet in! Die software die zo maar van de ene dag op de andere dag op je PC staat is de besmetting zelf! Verwijder deze rommel zo snel mogelijk. De enige informatie die je kan betrouwen is de informatie die gegeven wordt door de beveiligingssoftware die jij zelf geïnstalleerd hebt.

Valse virusscanner disk antivirus professional
Deze computer is besmet met de valse virusscanner Disk Antivirus professional.

Geen toegang hebben tot je PC of bepaalde bestanden.

Als je plots je PC niet meer volledig kan opstarten alvorens te betalen dan weet je genoeg. Ransom virussen zoals het politie virus zijn een echte plaag. Deze virussen gebruiken de logo’s van officiële instanties. Minder opvallend is het wanneer je plots geen toegang meer hebt tot bepaalde bestanden of mappen. Blijkbaar vinden sommige besmettingen het nodig van de gebruiker te “pesten”. Echt erg word het wanneer al je persoonlijk bestanden plots beschadigd blijken te zijn. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor.

Een onvoorstelbare trage PC.

Een PC kan natuurlijk nog om andere redenen traag zijn maar je zou ervan versteld staan hoe vaak malware en virussen de boosdoeners zijn. Als je PC traag geworden is zonder dat je extra software geïnstalleerd hebt dan is het tijd voor een grondige check up. Veel van die besmettingen draaien op de achtergrond zonder dat je het merkt. Ze gebruiken ram geheugen en systeembronnen en dat merk je.

Voortduren activiteit op de internetverbinding.

Als Windows niet aan het updaten is en alle programma’s gesloten zijn dan is het niet normaal als er voortdurend pakketten verzonden en ontvangen worden. Als je netwerkverbinding nooit tot rust komt is dit uitermate verdacht. Veel malware stuurt allerlei informatie van je PC door over internet. Je merkt dit soms ook omdat het surfen zelf veel trager gaat. Dit komt natuurlijk omdat je zelf de netwerkverbinding niet meer 100% te beschikking hebt. Zeer vervelend dus en best wel gevaarlijk. Zo snel mogelijk verwijderen is dan ook de boodschap.

Een zoekmachine die raar doet.

Als de zoekresultaten opeens raar lijken te zijn of er staat reclame op een plaats waar dat voordien niet het geval was controleer je best de PC. Dit is natuurlijk moeilijk te detecteren. Er zijn besmettingen die de zoekresultaten hijacken en vervangen om je naar andere website te leiden. Wat wel opvalt is dat je dan op sites terechtkomt die helemaal niets met je zoekopdracht te maken hebben. We hebben in het verleden al te maken gekregen met dergelijke besmettingen. In dat specifiek geval kregen we reclame te zien waar dat dat voordien niet het geval was. Zie dit artikel als voorbeeld: De browser “hijacker” Auto Lyrics verwijderen

Alert zijn is de boodschap. Merk je iets verdacht, neem dan direct actie:

  • update je virusscanner en scan de PC volledig
  • installeer anti malware software en laat deze de PC volledig scannen
  • laat een online virusscanner lopen (niet van hetzelfde merk als de geïnstalleerde virusscanner)
  • vind je nog steeds verdacht? Laar de PC checken door een vriend of kennis.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie