Gewiste(verwijderde) bestanden recupereren met Recuva

Belangrijke bestanden moet je back-uppen. En dat doen we ook. Helaas gebeuren er soms ongelukken. Door soms te snel willen te zijn of omdat we verstrooid zijn worden er al eens bestanden gewist die we eigenlijk nog niet geback-upt hadden. Gelukkig kan je verwijderde bestanden recupereren. Een gratis en handig programma voor het herstellen (recupereren) van gewiste bestanden is Recuva.

Recuva is een programma van de makers van het populaire programma Ccleaner. Dit programma is gewoon prachtig en we spreken uit ervaring! Je kan het programma gratis downloaden op de website van Periform.

http://www.piriform.com/recuva/builds

Tijdens de installatie altijd goed lezen wat er van extra’s aangeboden wordt. Toolbars en andere extra’s die je aangeboden krijgt moet je in principe niet installeren. Het downloaden van het programma is razendsnel en het programma is in “no time” geïnstalleerd. Daarna kan je beginnen. Bij het opstarten van het programma is er een wizard die het voor jouw gemakkelijk maakt. Selecteer het soort bestanden dat je wenst te recupereren. Zijn het foto’s, muziek, video’s, email die je wenst te recuperen. Vink dit dan aan. Door duidelijk aan te geven wat je wenst te recupereren zal het recupereren een pak sneller gaan. Vervolgens vraagt het programma waar je de bestanden verloren hebt. Opnieuw door dit duidelijk aan te geven bespaar je een hoop tijd. In de laatste stap kan je de keuze maken of je een diepe of een snelle scan wenst uit te voeren. Probeer eerst een snelle scan. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert kan je het programma opnieuw starten en een diepe scan proberen. Let wel op een diepe scan kan enorm lang duren. Op een grote schijf moet je niet verbaast zijn als dit meer dan 12 uur duurt. Maar het resultaat is wat telt en Recuva levert meestal ook het resultaat waarop we hoopten.

bestanden recupereren met Recuva
Met Recuva is bestanden recupereren kinderspel.

Nadat Recuva gescand heeft krijg je een overzicht van de recupereerbare bestanden. De kleuren geven aan hoe goed een bestand herstelbaar is.

 • groen – perfect recupereerbaar
 • orange – gedeeltelijk recupereerbaar
 • rood – slecht recupereerbaar

Vink alle bestanden die je wenst te recupereren aan. Je kan ook groepen bestanden recupereren. Doe dit als volgt. Klik op een bestand. Hou de shift toets ingedrukt een klik op een bestand een beetje lager. Klik nu met de rechterkant van de muis op de blauw geselecteerde bestanden. In het menu dat vervolgens verschijnt kies je “Selecteer geaccentueerde”. Klaar met selecteren? Klik dan onderaan op terughalen en selecteer de locatie waar je de gerecupereerde bestanden wenst te plaatsen. Let op save de gerecupereerde bestanden altijd naar een andere harde schijf! Zit er geen 2 harde schijf in je PC sluit dan een externe harde schijf aan!

Recuva kan bestanden recupereren van harde schijven, geheugen kaartjes, USB-sticks en fototoestellen. Als je het kan aansluiten en het leesbaar is dan kan het gerecupereerd worden!

2 gedachten over “Gewiste(verwijderde) bestanden recupereren met Recuva”

  • Beste,

   Controleer de bestandsextensies van de video bestanden. Hebben de gerecupereerde bestanden nog steeds de juiste extensie. Bijvoorbeeld *.MOV of *.AVI of MP4

   Probeer ook eens met een ander media player.

   Beantwoorden

Plaats een reactie