Blauw scherm APC_INDEX_MISMATCH Windows 10

De fout apc_index_mismatch wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door een niet compatibel stuurprogramma of door defecte hardware. De vraag is hoe weet je welk van beide de oorzaak is? De best aanpak in dit geval is werken in verschillende stappen.

apc_index_mismatch
apc_index_mismatch

Zijn er recent nieuwe stuurprogramma’s geïnstalleerd?

Heb je recent nieuwe stuurprogramma’s geïnstalleerd of heeft Windows 10 bij recente updates nieuwe stuurprogramma’s geïnstalleerd. Indien ja, verwijder deze stuurprogramma’s of draai terug naar de vorige versie van het stuurprogramma. De fout apc_index_mismatch wordt vaak veoorzaakt door stuurprogramma’s die niet compatibel zijn.

Controleren wanneer Windows 10 recent stuurprogramma’s geïnstalleerd heeft doe je als volgt. Type in het zoekvak van Windows 10 “geschiedenis van updates weergeven” en open het. Ga vervolgens naar “stuurprogramma updates”.

Stuurprogramma’s verwijderen of terugdraaien kan je via apparaatbeheer. Klik met de rechterkant van de muis op een apparaat in apparaatbeheer en kies eigenschappen. Onder het tabblad stuurprogramma kan je de vorig versie van een stuurprogramma herstellen kiezen.

Vorig stuurprogramma terugzetten.
Als er recent een nieuw stuurprogamma is geïnstallerd is staat de optie “vorig stuurprogramma” niet in het grijs en kan je de knop gebruiken om een vorige versie te herstellen.

Zijn er recent geen nieuwe stuurprogramma’s geïnstalleerd?

De kans is groot dat systeemherstel het probleem oplost. Met systeemherstel zet je je computer terug in een toestand zoals hij was een aantal dagen of weken geleden. Systeemherstel kan je starten met het commando rstrui.exe. Zie afbeelding:

systeemherstel Windows 10 commando
Systeemherstel Windows 10 openen met het commando rstrui.exe

Belangrijk is dat je teruggaat naar een datum VOOR dat de problemen begonnen zijn. Anders heeft het geen zin. Bij een systemherstel worden recent geinstalleerde stuurprogramma’s die mogelijk de fout apc_index_mismatch veroorzaken verwijderd en vervangen door de vorige versie van het stuurprogramma.

Er zijn geen nieuwe stuurprogramma’s geïnstalleerd en systeemherstel lost het probleem niet op

Helaas zit er dan niets anders op dan systematisch alles beginnen te testen. De volgorde waarin je te werk kan gaan.

  • Controleer dat de computer niet geïnfecteerd is met een virusscanner en eventueel een malware scanner
  • Test het ram geheugen op fouten met de Windows geheugencontrole app
  • Test het opslagmedium op fouten met Windows bestandssysteem controle
  • Schakel apparaten die niet essentieel zijn tijdelijk uit of vervang de stuurprogramma’s met Windows standaard stuurprogramma’s

Al je echte einde raad bent …

Soms is een probleem zo hardnekkig dat er geen andere oplossing is dan alles te back-uppen en over te gaan tot een propere installatie van Windows 10. Het zoeken naar de oorzaak van een fout is nu eenmaal veel eenvoudiger op een propere installatie van Windows 10.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie