Blue screen 0x0000007E na Windows update

Een computer die niet wil opstarten en blijft herstarten heeft meestal ook een blue screen. Alleen zie je die blue screen met de foutmelding niet. Als de computer blijft herstarten start je deze dus best met F8. In het keuzemenu dat daarna verschijnt kan je automatisch opnieuw opstarten na een systeemfout uitschakelen. Op deze manier blijft een blue screen en de fout staan. De foutcode die we bij deze computer krijgen is 0x0000007E.

Blue screen 0x0000007E.
Blue screen 0x0000007E na het uitschakelen van automatisch herstarten na systeemfout.

Details:
Acer Aspire M5640/M3640
Windows Vista Home Premium 32-bit NL
2 GB ram

De foutcode 0x0000007E kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Te weinig ruimte op de harde schijf.
  • Fouten op de harde schijf.
  • Slechte ram die fouten maakt.
  • Beschadigde drivers of verkeerd geïnstalleerde drivers.

In een eerste stap controleer je de harde schijf en het ram geheugen. Op de Ultimate Boot CD vind je de nodige tools om beide te controleren. De harde schijf en de ram in deze PC vertonen geen problemen. Als er verkeerde drivers geïnstalleerd zijn kan je dit gemakkelijk ongedaan maken met systeemherstel. Bij Windows Vista kan je systeemherstel starten zonder dat je Windows moet starten. Na het drukken van F8 bij het opstarten kan je “deze computer herstellen” kiezen en een paar stappen verder kan je systeemherstel gebruiken.

Opstartopties na drukken F8 na osptarten.
In het scherm dat verschijnt na F8 kunnen we automatisch herstarten na systeemfout uitschakelen.

Deze computer start na het uitvoeren van een systeemherstel opnieuw op. Windows update vertelt ons dat er verschillende hardware drivers klaar staan voor installatie.
Een van deze updates is de boosdoener. Om te bepalen welke update we definitief moet verbergen gaan we als volgt te werk.

Hardware driver updates.
De verborgen hardware driver updates worden 1 voor 1 geïnstalleerd.

Eerst verbergen we alle hardware driver updates. Vervolgens maken we een herstelpunt. Daarna herstellen en installeren we de verborgen updates één voor één. We noteren ook telkens de update die we installeren. Als de verkeerde update geïnstalleerd wordt start de PC niet meer op. Via F8 doen we opnieuw een systeemherstel. Nadat de computer opstart verbergen we de slechte update definitief.

De update die op deze PC de foutcode 0x0000007E veroorzaakt is de volgende update:

nVidia-Graphics Adapter WDDM1.1, Other hardware-NVIDIA GeForce 7100/NVIDIA 630i

Gelukkig is deze update helemaal niet nodig om de PC perfect te laten werken. Deze update wordt op de “not wanted” lijst geplaatst aangezien de PC niet meer start nadat deze geïnstalleerd wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *