Blue Screen Of Dead (BSOD) 0x0000007b

Foutmeldingen zijn irritant. Een correcte foutmelding geeft perfect aan wat het probleem is, hoe het komt dat er een probleem is en hoe het probleem kan opgelost worden. Bij de Blue Screen Of Dead (BSOD) 0x0000007b foutmelding is dit niet echt het geval. Voor de meeste mensen is de foutmelding even begrijpbaar als een tekst in een vreemde taal. We bekijken deze foutmelding in detail. Wat de mogelijke oorzaak is en hoe je dit kan oplossen.

Blue Screen Of Dead (BSOD) 0x0000007b
Een blauw scherm met de melding 0x0000007b.

Scenario 1: De fout treedt op bij de installatie van Windows XP.

In dit geval wordt de fout bijna altijd veroorzaakt door een verkeerde instelling in de BIOS. Het blauwe scherm met de foutmelding 0x0000007b verschijnt dan meestal in het begin van de installatie. Ga naar de BIOS. Op de meeste PC’s kan je dit door bij het opstarten F2 of Delete te drukken. Zoek in de BIOS naar de instellingen van de harde schijf. Als deze op AHCI of RAID staat dan verander je deze naar IDE. In plaats van IDE staat er soms ook ATA mode, legacy mode of compatible mode. Sommige PC’s hebben een andere toets voor naar de BIOS te gaan. Vaak staat dit ergens vermeld bij het opstarten van de PC.

Scenario 2: De fout treedt op nadat de harde schijf vervangen is.

Controleer in dit geval dat de harde schijf correct is aangesloten. Als je een nieuwe harde schijf aansluit gebruikt de BIOS meestal de standaard instellingen. Deze instellingen zijn echter niet altijd optimaal of correct. Controleer deze instellingen en probeer een andere instelling.

De Blue Screen Of Dead (BSOD) 0x0000007b foutmelding kan ook veroorzaakt worden door een defecte harde schijf. Test de harde schijf met een programma zoals bijvoorbeeld SeaTools voor DOS. Geeft dergelijk test aan dat de harde schijf defect is vervang ze dan door een nieuwe.

Scenario 3: De fout treedt op nadat Windows een aantal updates geïnstalleerd heeft.

In dit geval zaten er tussen die updates waarschijnlijk ook updates van een aantal drivers. Met systeemherstel kan je die updates ongedaan maken. In Windows Vista en Windows 7 kan je eventueel bij het opstarten F8 duwen en kan je vervolgens in het menu herstellen kiezen. Na een aantal schermen kom je bij het keuzemenu waar je systeemherstel kan starten. Bij Windows 8 kan je aan het inlogscherm de “Shift” toets ingedrukt houden terwijl je de PC start. In de menu’s die na het opstarten verschijnen kan je systeemherstel starten. Bij Windows XP kan je bij het opstarten F8 duwen en vervolgens de laatst gekende juiste configuratie kiezen. Als de PC opnieuw opstart ga je naar Windows updates en verberg je de hardware updates. Dit is om te voorkomen dat  deze updates opnieuw geïnstalleerd worden. Als Windows deze updates opnieuw installeert is de kans groot dat de Blue Screen Of Dead (BSOD) 0x0000007b foutmelding opnieuw verschijnt.

Scenario 4: De fout treedt af en toe op.

In dit geval is het meestal de harde schijf die in slechte staat is of erger nog defect is. Het is belangrijk van de harde schijf uitgebreid te testen. Begin met de conditie van de harde schijf te controleren met een programma zoals Seatools. Controleer de MBR met het commando fixmbr. Test de schijf in Windows of onder een command prompt met het commando chkdsk. Als er fouten waren die corrigeerbaar waren dan is kans groot dat je van de foutmelding 0x0000007b af bent.

Scenario 5: De fout treedt volledig willekeurig op en soms zijn er ook blue screens met een andere foutmelding.

In dit geval wordt het probleem mogelijk veroorzaakt door slecht ram geheugen. Vervang het ram geheugen. Als de PC verschillende latjes geheugen heeft kan je eventueel testen door de PC te laten draaien met 1 latje geheugen en als het probleem er dan nog is test je met het andere latje. Het is zeer onwaarschijnlijk dat beide latjes tegelijkertijd defect zouden gaan. Er zijn ook programma’s om het ram geheugen te testen. Op de Ultimate Boot CD staat een programma waarmeer je het ram geheugen kan testen. De fout 0x0000007b is niet typisch voor slecht ram geheugen maar er zijn gevallen bekent waar slecht ram geheugen toch de oorzaak was.

Scenario 6: Als je denkt dat de 5 vorige scenario’s niet het probleem zijn.

Virussen of malware kunnen soms ook de oorzaak zijn van de foutmelding 0x0000007b. Sommige virussen besmetten de MBR (Master Boot Record) of de boot sector. Als het probleem maar af en toe optreed kan je de PC waarschijnlijk nog opkuisen met een antivirusprogramma zoals Microsoft Security Essentials en een programma voor het verwijderen van malware zoals Malwarebytes.

Er zijn ook virusscanners die je kan gebruiken als de PC niet meer start. Met Microsoft Security Offline kan je de PC scannen zonder dat je Windows moet opstarten. Je kan deze scanner downloaden op de volgende pagina.

http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows/what-is-windows-defender-offline

Je kan ook proberen om dat PC opnieuw te starten door gebruik te maken van systeemherstel. Lukt dit niet overweeg dan de schijf als data schijf in een andere PC te plaatsen. Op die andere PC kan je dan de schijf uitgebreid controleren op virussen en spyware. Lanceer dan sowieso ook een harde schijf test op die schijf.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie