1. Controleer dat het apparaat waarmee je wenst te communiceren wel degelijk bluetooth heeft.
Alhoewel het weinig voorkomt bestaan er wel degelijk tablets en smartphones zonder ingebouwde bluetooth. Op een tablet met een USB poort kan je wel een USB bluetooth dongle steken maar dat is niet voldoende. Zonder Android drivers is zo een dongle onbruikbaar.
Op een PC is het veel eenvoudiger. In apparaatbeheer kan je gemakkelijk zien of je PC bluetooth heeft.

2. Zorg dat de bluetooth drivers geïnstalleerd zijn.
Alhoewel de meeste besturingssystemen een bluetooth dongle standaard zullen herkennen is dit niet altijd het geval. Je kan dit gemakkelijk controleren in apparaatbeheer van Windows. Als Windows de dongle niet herkent zit er niets anders op dan de drivers de downloaden van de website van de fabrikant. Weet je niet wie de fabrikant is of zijn er geen drivers beschikbaar voor jouw besturingssysteem lees dan de volgende artikels:
- – drivers installeren met SlimDriversFree
- – trucje voor vinden van drivers, zie onderaan artikel hier
3. Zorg dat het bluetooth apparaat binnen het bereik staat.
Een Bluetooth verbinding is een draadloze verbinding tussen apparaten op relatief korte afstand. Bluetooth apparaten worden opgedeeld in klassen naargelang het zendbereik. Er zijn momenteel 3 klassen.
- Klasse 3: voor korte afstanden tot 1m
- Klasse 2: voor afstanden tot 10m
- Klasse 1: voor afstanden tot 100m
Zorg dus steeds dat de toestellen waartussen je een verbinding wenst te maken voldoende dicht bij elkaar staan.
4. Als het bluetooth icon in de taakbalk verdwenen is.
Als je per ongeluk het bluetooth icon verwijderd hebt van de taakbalk kan je het icoontje terugplaatsen op de volgende manieren:
Methode 1:
Open het netwerkcentrum van Windows en klik aan de rechterkant adapterinstellingen wijzigen. Klik vervolgens met de rechterkant van de muis op het bluetooth icon en kies eigenschappen. Kies daarna het tabblad bluetooth en klik op “Instellingen voor bluetooth ondersteuning”. In het scherm dat vervolgens verschijnt kan je “Het bluetooth pictogram in de taakbalk weergeven” aanvinken.

Methode 2:
Vind je het echt niet dan kan je het ook via het register van Windows. Open het register met het commando “regedit”. Ga vervolgens naar de volgende sleutel:
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Bluetooth
en zet de sleutel op 1 als je een bluetooth icon in de taakbalk wenst.

5. Zorg dat je bluetooth aan staat en zet hem in “discoverable mode”.
Op een tablet of smartphone staat de bluetooth meestal standaard uit om stroom te besparen. Best wel logisch maar vergeet hem dus ook niet aan te zetten. Een verbinding maken tussen 2 bluetooth apparaten noemt men “pairing”. Om “pairing” mogelijk te maken moeten de apparaten elkaar natuurlijk wel zien staan. Door een apparaat in “discoverable mode” te plaatsen wordt het zichtbaar voor andere bluetooth apparaten. Bij het maken van een verbinding wordt er een sleutel gegeneerd. De sleutel moet op beide apparaten identiek zijn om een verbinding mogelijk te maken.

6. Herstarten en “discoverable mode”
Lukt het niet van een verbinding te maken. Probeer dan ook eens het apparaat te herstarten. Soms helpt het ook van het toestel even uit “discoverable mode” te halen.
7. Firmware updaten
Soms kan het updaten van de firmware de oplossing zijn. Controleer op de website van de fabrikant van het apparaat over er een nieuwe firmware update voor jouw apparaat beschikbaar is.
8. Een verschil in bluetooth versie kan mogelijk een probleem zijn.
Er bestaan verschillende versies van bluetooth. De verschillen zitten hem vooral in de datasnelheid en stroomverbruik. Als het apparaat een bluetooth versie 4 (Bluetooth smart) is zijn er 2 mogelijkheden. Als het een “dual mode” uitvoering is kan het toestel nog steeds communiceren met apparaten die een van de vorige versies van bluetooth hebben. Als het een “single mode” uitvoering is kan het toestel enkel communiceren met Bluetooth smart apparaten. De enige oplossing is dan het oudere apparaat up te graden naar de nieuwe bluetooth versie. Indien dit mogelijk is.
9. Gebrek aan ervaring met bluetooth.
Nog nooit een bluetooth verbinding gemaakt? In onderstaande video tonen we hoe we een foto van een smartphone naar de PC versturen via bluetooth.
[jwplayer mediaid=”1851″]
10. Het bestand is te groot.
Bluetooth is eigenlijk niet geschikt voor het versturen van grote bestanden. Heb je een verbinding maar lukt het niet om een bestand door te sturen. Probeer dan eerst met een kleiner bestand. De reden waarom grote bestanden een probleem zijn is dat de bestanden eerst in het beschikbaar ram geheugen moeten geplaast worden. Een smartphone heeft meestal geen gigantische hoeveelheid beschikbaar ram geheugen.
Ontzettend bedankt voor de uitleg. Ik ben geholpen 😉
Beste,
Mijn laptop die bluetooth ondersteunt vertoont problemen wanneer ik met externe apparaten zoals mobiele telefoons iets tracht te verzenden (vb. foto) naar mijn laptop.
Er is duidelijk verbinding tussen laptop en extern apparaat. Meer zelfs ik kan van mijn laptop wel degelijk bestanden verzenden naar een extern apparaat maar niet omgekeerd. Er komt zelfs geen meldingskader voor ontvangst op mijn laptop wanneer ik het/een bestand verstuur van een extern apparaat. Externe apparaten geven gewoon meteen aan dat het niet verzonden is.
Ik heb dit met meerdere externe toestellen getracht maar zonder succes.
Wat zou dit kunnen zijn?
Ik heb bij bluetooth instellingen op mijn laptop al gekeken maar daar zijn weinig opties en de opties die er zijn geven geen mogelijk oplossing.
groeten