Bluetooth problemen oplossen

Welkom bij onze gids over het oplossen van Bluetooth problemen. Lukt het niet om te verbinden of weet je niet hoe je moet verbinden. Lees dan zeker verder. Door elke stap aandachtig te lezen en controleren zal je snel je probleem kunnen oplossen.

1. Controleer dat het apparaat dat je gebruikt wel Bluetooth heeft.

Moderne tablets en smartphones zijn tegenwoordig standaard uitgerust met Bluetooth, maar bij laptops en desktops is dit niet altijd het geval. De snelste en eenvoudigste manier om dit te verifiëren, is door naar het apparaatbeheer te gaan. In de bijgevoegde afbeelding is duidelijk te zien dat dit een screenshot is van een pc met Bluetooth functionaliteit. Als je PC geen Bluetooth heeft, kun je dit eenvoudig en voordelig oplossen door een USB Bluetooth dongle te gebruiken. Steek deze gewoon in een vrije USB-poort en je bent klaar.

Bluetooth in apparaatbeheer
Controleer in apparaatbeheer of je PC wel Bluetooth heeft.

2. Zorg dat de Bluetooth drivers geïnstalleerd zijn.

Hoewel de meeste besturingssystemen doorgaans een Bluetooth-dongle standaard herkennen, is dit niet altijd het geval. Je kunt dit eenvoudig controleren in het apparaatbeheer van Windows. Als je een onbekend apparaat tegenkomt, kan dit de Bluetooth-dongle zijn die je probeert te gebruiken. Indien Windows de dongle niet herkent, resteert er niets anders dan de drivers te downloaden van de website van de fabrikant. Als je niet weet wie de fabrikant is, of als er geen drivers beschikbaar zijn voor jouw besturingssysteem, raadpleeg dan de volgende artikelen:

3. Zorg dat het Bluetooth apparaat binnen het bereik staat.

Een Bluetooth-verbinding is een draadloze link tussen apparaten op relatief korte afstand. Bluetooth-apparaten worden ingedeeld in klassen op basis van hun zendbereik. Momenteel zijn er 3 klassen:

 • Klasse 3: Geschikt voor korte afstanden tot 1 meter.
 • Klasse 2: Ontworpen voor afstanden tot 10 meter.
 • Klasse 1: Geschikt voor afstanden tot 100 meter.

Zorg er daarom altijd voor dat de apparaten waartussen je een verbinding wilt maken, voldoende dicht bij elkaar staan om een stabiele Bluetooth-verbinding te waarborgen.

4. Een Bluetooth verbinding maken met Windows 11 en Windows 10

Windows 11

In Windows 11 ga je naar instellingen en klik je vervolgens op “Bluetooth en apparaten”. Vervolgens zorg je dat de Bluetooth aan staat en moet je enkel nog op de knop “apparaat toevoegen” klikken en de instructies volgen. Zie onderstaande afbeelding.

Bluetooth verbinding maken met Windows 11
Bluetooth verbinding maken met Windows 11

Windows 10

In Windows 10 kan je het Bluetooth icoontje in de taakbalk gebruiken om een verbinding te maken. Als je per ongeluk het Bluetooth icoontje verwijderd hebt van de taakbalk kan je het icoontje terugplaatsen op de volgende manieren:

Methode 1:

Open het netwerkcentrum van Windows en klik aan de rechterkant adapterinstellingen wijzigen. Klik vervolgens met de rechterkant van de muis op het Bluetooth icon en kies eigenschappen. Kies daarna het tabblad Bluetooth en klik op “Instellingen voor Bluetooth ondersteuning”. In het scherm dat vervolgens verschijnt kan je “Het Bluetooth pictogram in de taakbalk weergeven” aanvinken.

bluetooth icon in taakbalk
Volg bovenstaande stappen om het Bluetooth icon terug in de taakbalk te plaatsen.

Methode 2:

Vind je het echt niet dan kan je het ook via het register van Windows. Open het register met het commando “regedit”. Ga vervolgens naar de volgende sleutel:

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Bluetooth

en zet de sleutel op 1 als je een Bluetooth icon in de taakbalk wenst.

bluetooth icon terugzetten via registry
Bovenstaande afbeelding toont de correcte instelling. Staat het niet op 1 klik dan met de rechterkant van de muis op “Notification Area Icon” en kies aanpassen. Zet de waarde op 1.

5. Zorg dat je Bluetooth aan staat en zet hem in “discoverable mode”

Op een tablet of smartphone staat Bluetooth meestal standaard uit om energie te besparen. Dit is begrijpelijk, maar het is belangrijk om het niet te vergeten in te schakelen wanneer nodig. Het tot stand brengen van een verbinding tussen twee Bluetooth-apparaten wordt “pairing” genoemd. Om “pairing” mogelijk te maken, moeten de apparaten elkaar natuurlijk kunnen detecteren. Door een apparaat in de “discoverable mode” te zetten, wordt het zichtbaar voor andere Bluetooth-apparaten. Bij het tot stand brengen van een verbinding wordt er een sleutel gegenereerd. Deze sleutel moet op beide apparaten identiek zijn om een succesvolle verbinding mogelijk te maken.

Bluetooth zichtbaar maken
Een bluetooth apparaat is standaard niet zichtbaar. Om te kunnen “pairen” moet je het zichtbaar maken.

6. Herstarten en “discoverable mode”

Lukt het niet van een verbinding te maken. Probeer dan ook eens het apparaat te herstarten. Soms helpt het ook van het toestel even uit “discoverable mode” te halen.

7. Firmware updaten

Soms kan het updaten van de firmware de oplossing zijn. Controleer op de website van de fabrikant van het apparaat of er een nieuwe firmware update voor jouw apparaat beschikbaar is.

8. Een verschil in Bluetooth versie kan mogelijk een probleem zijn.

Bluetooth kent verschillende versies, waarbij de variaties voornamelijk liggen in datasnelheid en stroomverbruik. Als jouw apparaat bijvoorbeeld Bluetooth-versie 4 (Bluetooth Smart) heeft, zijn er twee mogelijkheden om in overweging te nemen. In het geval van een “dual mode”-uitvoering kan het apparaat nog steeds communiceren met apparaten die een van de vorige Bluetooth-versies hebben. Echter, als het gaat om een “single mode”-uitvoering, kan het apparaat alleen communiceren met Bluetooth Smart-apparaten. De enige oplossing in dit geval is om het oudere apparaat te upgraden naar de nieuwe Bluetooth-versie, indien dit mogelijk is. Het waarborgen van compatibiliteit tussen apparaten met verschillende Bluetooth-versies is essentieel voor een soepele communicatie.

9. Het bestand is te groot.

Bluetooth is eigenlijk niet ideaal voor het verzenden van grote bestanden. Mocht je een verbinding hebben maar moeite ondervinden bij het verzenden van een bestand, probeer dan eerst met een kleiner bestand. Het probleem met grote bestanden ligt vaak in het feit dat deze eerst in het beschikbare RAM-geheugen moeten worden geplaatst voordat ze worden verzonden. Smartphones hebben over het algemeen geen gigantische hoeveelheid beschikbaar RAM-geheugen, wat het proces bemoeilijkt. Kies daarom voor kleinere bestanden om een soepelere overdracht via Bluetooth te bevorderen.

Belangrijke opmerking:

Soms kan het frustrerend zijn om door te gaan met het zoeken naar een oplossing voor je Bluetooth-probleem. Vaak overwegen gebruikers om gewoon een nieuwe Bluetooth dongle aan te schaffen, vooral omdat deze heel betaalbaar zijn. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat de gekochte dongle compatibel is met de vereiste Bluetooth-klassen. Kijk dus goed op de verpakking en controleer of de Bluetooth dongle de juiste klasse heeft en compatibel is met je versie van Windows.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Bluetooth problemen oplossen”

 1. Beste,

  Mijn laptop die bluetooth ondersteunt vertoont problemen wanneer ik met externe apparaten zoals mobiele telefoons iets tracht te verzenden (vb. foto) naar mijn laptop.
  Er is duidelijk verbinding tussen laptop en extern apparaat. Meer zelfs ik kan van mijn laptop wel degelijk bestanden verzenden naar een extern apparaat maar niet omgekeerd. Er komt zelfs geen meldingskader voor ontvangst op mijn laptop wanneer ik het/een bestand verstuur van een extern apparaat. Externe apparaten geven gewoon meteen aan dat het niet verzonden is.
  Ik heb dit met meerdere externe toestellen getracht maar zonder succes.

  Wat zou dit kunnen zijn?
  Ik heb bij bluetooth instellingen op mijn laptop al gekeken maar daar zijn weinig opties en de opties die er zijn geven geen mogelijk oplossing.

  groeten

  Beantwoorden

Plaats een reactie