Boost je oude pc naar race snelheid met een NVMe M.2 SSD Upgrade!

Al is je pc een oud en lelijk ding, met een NVMe M.2 SSD wordt het een race machine. 😲 Dat is wel een heel krasse uitspraak en hopelijk lees je verder en geef je ons de kans om dit uit te leggen. Nieuwe pc’s starten vaak supersnel op en hebben vaak een snelle processor en veel ram geheugen, maar dit is niet de belangrijkste reden waarom ze zo snel opstarten en programma’s openen. De belangrijkste reden is dat nieuwe computers vaak een NVMe SSD hebben. De nieuwste generatie supersnelle SSD met ongeziene snelheden die soms tot 10X sneller zijn dan de oude harde schijven van de jaren stilletjes.

Wacht! Want ik zie dat je aan het Googelen bent om er een aan te schaffen. Alvorens zo een supersnelle NVMe M.2 SSD aan te schaffen moet je natuurlijk eerst kijken of je dergelijke NVMe M.2 SSD kan aansluiten op je oud en lelijk ding! Dus lees verder…

Heeft het moederbord een NVMe M.2 slot?

Hoe ouder de pc, hoe onwaarschijnlijker het is dat het moederbord deze aansluiting heeft. Bovendien bestaat er ook een M.2 SATA slot, en de M-uitvoering ziet er net hetzelfde uit. Sommige aansluitingen zijn dan nog eens compatibel met zowel NVMe SSD’s als SATA SSD’s, terwijl andere dat niet zijn. De enige betrouwbare manier om zeker te zijn, is door het op te zoeken in de handleiding of op internet. Soms staat deze informatie ook vermeld in de BIOS-settings.

Neem geen risico, de documentatie moet vermelden dat het slot een NVMe M.2 slot is!

Illustratie. Je kan nooit zonder de spec sheets te checken weten of een slot een NVMe M.2 is of een M.2 SATA slot is.

Als het moederbord geen NVMe M.2 slot heeft, is er nog steeds een oplossing! Er bestaan namelijk uitbreidingskaarten om je pc van deze aansluiting te voorzien. Deze zijn verkrijgbaar in zowel PCIe x4 als PCIe x16 uitvoeringen. Deze kaarten werken in principe zelfs op oudere moederborden. Natuurlijk wordt de snelheid dan beperkt door het oude PCIe x-slot, maar de snelheidswinst zal nog steeds spectaculair zijn. We begrijpen dat er zorgen kunnen zijn over de compatibiliteit van de kaart. Daarom raden we aan om een e-mail te sturen naar de verkoper of advies in te winnen op een forum om alle twijfels te vermijden. Bovendien kun je aan de verkoper vragen of het artikel retour mag in geval van onvoorziene incompatibiliteit.

Koop nooit een NVMe drive alvorens te checken dat de uitbreidingskaart werkt

Wacht met de aanschaf van de NVMe drive. Koop altijd eerst de uitbreidingskaart en installeer deze voordat je de NVMe drive koopt! Controleer in apparaatbeheer altijd eerst dat de uitbreidingskaart correct gedetecteerd wordt. Zo vermijd je tal van frustraties in geval onvoorziene problemen. De uitbreidingskaart is namelijk niet zo duur in vergelijking met een grote NVMe drive!

Tip bij installatie van Windows op je nieuwe NVMe drive

Vóór de installatie van Windows raad ik aan om de oude harde schijf of de SATA SSD die al in de computer aanwezig zijn, los te koppelen. Dit wordt ten zeerste aanbevolen voor optimale prestaties. Als je dit niet doet, kan Windows mogelijk afhankelijkheden aangaan met de oude schijven. En het vermijden van deze afhankelijkheden is essentieel, aangezien je niet wilt dat Windows belemmerd wordt door een oudere, tragere opslagschijf.

Disclaimer: Bovenstaande tip voor het versnellen van een pc is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Technologie verandert snel, en we hebben alles grondig gecontroleerd. Als er uitspraken zijn waar u niet mee akkoord gaat, laat het ons dan gerust weten. We zijn altijd bereid om het artikel aan te passen indien nodig. Overigens, de opmerking ‘je pc is een oud en lelijk ding’ is natuurlijk humoristisch bedoeld.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie