Caps Lock en Num Lock indicator tips

De Caps Lock en de Num Lock toetsen op het toetsenbord zijn belangrijke toetsen. Caps is de afkorting van het Engelse woord “capitals” wat letterlijk hoofdletters betekent. Als Caps Lock op het toetsenbord aanstaat zijn alle letters hoofdletters en kan je de cijfers bovenaan het toetsenbord gebruiken.

De Num Lock toets daarentegen zorgt ervoor dat we het numeriek toetsenbord kunnen gebruiken. Als Num Lock niet aanstaat hebben de toetsen van het numeriek toetsenbord totaal andere functies zoals Home, Pg Up, End en Pg Dn. Dit zijn echter functies die bijna door niemand gebruikt worden.

Num Lock automatisch aanzetten bij het opstarten van de computer

Bij sommige computers kan je in de BIOS instellen of de Num Lock toets moet aanstaan bij het opstarten van de computer. Spijtig genoeg merken we op dat deze optie minder en minder voorzien wordt in de BIOS.

Num lock inschakelen in BIOS
Bij sommige computers kan je Num Lock inschakelen in de BIOS.

Num Lock automatisch aanzetten bij het opstarten van Windows 8.(1) en Windows 10

Er zijn 2 methodes om ervoor te zorgen dat Num Lock ingeschakeld staat bij het opstarten van Windows 8.1 en Windows 10. De gemakkelijkste methode is van Num Lock aan te zetten op het inlogscherm en vervolgens niet in te loggen maar de PC te herstarten.

Lukt dit niet dan kan je dit ook door in het register de waarde van de InitialkeyboardIndicators aan te passen. Dit doe je als volgt:
– Open register editor van Windows. De register editor van Windows kan je openen door het commando “regedit” uit te voeren. Druk de Windows toets samen met R in om het commando in te geven.

register editor openen
Druk op het toetsenbord de Windows toets in samen met de R toets en geef het commando “regedit” in.

– Navigeer vervolgens naar Computer\HKEY_USERS\.DEFAULT\Control panel\Keyboard
Als de waardegegevens op 2147483648 staan moet je in principe niets aanpassen. Sommige gebruikers melden echter dat ze de waardegegevens op 2147483650 moeten zetten om het te laten werken.

InitialkeyboardIndicators waarde aanpassen
Als de waarde op 2147483648 staat moet je in principe niets aanpassen. Toch zijn er gebruikers die melden dat het enkel met de waarde 2147483650 werkt.

Lukt het om een of andere reden niet schakel dan tijdelijk de snel start functie van Windows uit. Deze kan je nadien opnieuw inschakelen. De snel start functie van Windows uitschakelen doe je als volgt. Ga naar energiebeheer en klik aan de linkerkant op “Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen.” Klik vervolgens op “Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.” en verwijder het vinkje voor “Snel opstarten inschakelen.”

Num Lock automatisch aanzetten bij het opstarten van Windows 7

Voor Windows 7 verander je de waarde van de InitialkeyboardIndicators naar 2.

Een Num Lock een Caps Lock indicator gebruiken

Op de meeste laptops zitten tegenwoordig geen lampjes meer om aan te geven dat Num Lock of Caps Lock aan staat. Het is ons een absoluut raadsel waarom de meeste laptop fabrikanten dit niet meer standaard voorzien. Gelukkig kan je met een eenvoudige programma zoals TrayStatus een indicator onderaan in het systeemvak plaatsen. Zo kan je steeds onmiddellijk zien of Num Lock en Caps Lock ingeschakeld zijn of niet!

TrayStatus indicator
Met TrayStatus zie je onmiddellijk of Num Lock of Caps Lock aan staan. In dit voorbeeld zien we dat enkel Num Lock aan staat.

Wist je dat je in Windows 10 zelf kan bepalen welke systeempictogrammen je wenst te zien in het systeemvak onderaan rechts? Klik hiervoor op de rechterkant van de muis op de taakbalk onderaan en kies eigenschappen. Ga naar het tabblad taakbalk en klik bij systeemvak op aanpassen. Klik vervolgens op “Geef aan welke pictogrammen u op de taakbalk wenst te zien.” Met schuivers kan je nu zelf bepalen welke pictogrammen u wenst te zien. De pictogrammen van TrayStatus schakel je natuurlijk in.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie