In elke laptop of desktop zit een kleine batterij. Dit is de CMOS of BIOS batterij. Deze batterij zorgt ervoor dat de BIOS zijn instellingen niet verliest. In de BIOS stellen we de datum, de bootvolgorde en andere belangrijke hardware instellingen in. Als de instellingen van de BIOS verloren gaan kan dit kleine of grote gevolgen hebben voor de computer. Mogelijk gevolgen zijn:
- instellingen van datum en uur die voortdurend verkeerd staan
- bootvolgorde die niet meer correct staat
- hardware die niet meer werkt
- blue screen bij opstarten door verkeerde instelling
Je kan de spanning van een CMOS batterij gemakkelijk controleren met behulp van een multimeter. De CMOS batterij is bijna altijd een CR2032 batterij en deze moet normaal 3V geven.
In een desktop kan je de CMOS batterij meestal gemakkelijk vervangen. Zorg ervoor dat de stroomkabel van de PC is en zorg ervoor dat je statisch niet geladen bent. Je kan jezelf ontladen van alle statische elektriciteit door eerst bijvoorbeeld het ijzer van de centrale verwarming aan te raken.
Bij een laptop verwijder je de voedingskabel en de batterij alvorens de laptop te openen. Zorg er ook voor dat je statisch niet geladen bent. Bij een laptop is de CMOS batterij niet altijd erg toegankelijk. Sommige toestellen moet je bijna volledig monteren om bij de CMOS batterij te kunnen.
Sommige laptop gebruikers zetten een wachtwoord op de BIOS. Dit wachtwoord moet je dan eerst ingeven alvorens je toegang krijgt tot de instellingen van de BIOS. Vroeger was dit wachtwoord automatisch verwijderd als je de BIOS batterij tijdelijk verwijderde. Bij moderne laptops is die niet altijd het geval. Soms is het wachtwoord opgeslagen in een EPROM. Een EPROM heeft geen batterij nodig om zijn instellingen te bewaren. Het tijdelijk verwijderen van de BIOS batterij verwijdert in dat geval het opgeslagen wachtwoord niet!
Als de harde schijf bij het installeren van Windows in de BIOS op AHCI stond dan kan deze instelling, in het geval van een lege BIOS batterij, mogelijk verloren gaan. Deze instelling staat dan mogelijk terug op IDE. Door deze verkeerde instelling zal Window niet meer correct opstarten. Je krijgt dan de klassieke 0x0000007B foutmelding te zien. Door de CMOS batterij te vervangen en de harde schijf terug op AHCI te zetten start Windows daarna terug normaal op.
De CMOS batterij moet in principe jaren meegaan. Op sommige PC’s van meer dan 8 jaar zit nog steeds de originele batterij. Toch zien we regelmatig een veel jongere PC met een lege CMOS batterij. Maar zoals reeds vermeld merk je het vrij snel als de CMOS batterij leeg is. Ga naar de BIOS en controleer de datum en het uur. Als ze verkeerd staan zet je ze juist. Verwijder daarna de voedingskabel van de PC. Sluit de PC na een uurtje opnieuw aan. Staan de datum en het uur opnieuw verkeerd….dan is de CMOS batterij gegarandeerd aan vervanging toe.