Windows opschonen

Het opruimen van je computer is vergelijkbaar met het ordenen van je kamer: alle rommel moet weg. In Windows neemt “rommel” vele vormen aan. Bloatware is de term voor overbodige software die vaak bij nieuwe pc’s wordt geleverd. Virussen en malware kunnen ongemerkt je computer vertragen. Updates laten download- en installatiebestanden achter. Bovendien heb je waarschijnlijk ooit iets gedownload dat je later nutteloos vond maar vergat te verwijderen. Maar geen zorgen, we laten je zien hoe je Windows eenvoudig kunt opruimen.

Bloatware (overbodige software) verwijderen

In het Windows Configuratiescherm vind je het icoontje “Programma’s en Onderdelen.” Als je hierop klikt, verschijnt een lijst van alle geïnstalleerde software. Verwijder alle programma’s die je nooit zult gebruiken. Laat programma’s met namen als “Microsoft Visual C++…” of die “Java…” vermelden, gewoon staan, want andere programma’s hebben ze vaak nodig.

Windows opschonen door bloatware te verwijderen
Programma’s en onderdelen

Virussen en malware verwijderen

Laat je virusscanner de pc grondig scannen. Veel virusscanners werken op de achtergrond en controleren zelden de volledige pc. Elke virusscanner biedt een optie voor een diepgaande scan; gebruik deze optie eens. Controleer ook of je virusscanner adequaat scant op malware. Lees

De beste virusscanners in 2023

Schijfopruiming

Schijfopruiming betekent het verwijderen van onnodige bestanden. Kijk in je downloadmap: heb je al die downloads nog nodig? Laat Windows zelf ook de schijf opruimen. Typ “schijfopruiming” in het Windows-zoekvak en je vindt meteen het programma van Windows om de schijf op te schonen. Maak je geen zorgen, Windows weet precies wat wel en niet verwijderd moet worden.

Windows opschonen met schijfopruiming
Je kan eigenlijk geen fouten maken door het gebruik van schijfopruiming. Windows weet perfect wat weg mag. Je mag dus alles aanvinken en ook de systeembestanden opschonen.

Niet doen

Je ziet op internet vaak reclame voor zogenaamde “register cleaners” voor Windows. Dit raden we echter niet aan. Het gebruik van dergelijke programma’s is niet zonder risico. Als zo’n programma een fout maakt, kan de schade onherstelbaar zijn, wat betekent dat je gedwongen kunt worden om je hele PC opnieuw te installeren. Bovendien is het effect van register cleaners bijna te verwaarlozen, zelfs als er al enig effect zou zijn.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie