Computer piept bij opstarten: 1 kort + 1 lang

Een computer die piept bij het opstarten dat is normaal. Als hij echter piept en niet opstart dan is er duidelijk iets mis. Vaak piept de computer dan in een patroon. In ons geval piept hij 1 maal kort en daarna 1 maal lang. Dit blijft zich herhalen. Op onderstaande video kan je het zelf horen.

[jwplayer mediaid=”1356″]

Details:

  • Compaq desktop
  • Model: SR5711BE
  • Prod#: NC091AA#B14
  • Microsoft Vista Home Premium

Een opeenvolging van computer pieptonen wordt een piepcode genoemd. Een piepcode is eigenlijk een bericht. Het bericht geeft aan wat er mis is met de PC. Veelvoorkomende piepcodes bij HP en Compaq desktops zijn:

1 maal kort + 1 maal lang
==> dit wil zeggen dat er mogelijk problemen zijn met het ram geheugen
2 maal kort + 1 maal lang
==> dit wil zeggen dat er mogelijk een probleem is met de videokaart
3 maal kort + 1 maal lang
==> dit wil zeggen dat er mogelijk problemen zijn met de processor

Onze piepcode, 1 maal kort en 1 maal lang, doet dus vermoeden dat de PC een probleem heeft met het ram geheugen. We controleren dit door het ram geheugen te vervangen. Voordat je met je vingers aan een moederbord zit verwijder je natuurlijk altijd de stroomkabel en wacht je enkele minuten. Zorg ook dat je statisch ontladen bent. Raak dus het metaal van de kast eerst aan alvorens het ram geheugen aan te raken.

In de desktop zitten 2 latten geheugen van 1GB. Als we de desktop proberen te starten met 1 lat hebben we geen pieptoon meer bij het opstarten maar de PC start nog steeds niet op. Pas als we beide latten van 1GB vervangen door 1 nieuwe lat van 2GB start de PC opnieuw normaal op.

computer piept niet mee na varvangen van ram geheugen
Na het vervangen van de 2 latten van 1 GB door 1 lat van 2 GB start de PC opnieuw op.

Let wel op met het gebruik van piepcodes. Ze geven een indicatie van wat mogelijk het probleem is. Vaak zijn ze correct maar je mag er ook niet blindelings op vertrouwen. Ga dus niet zomaar een videokaart of nieuwe ram kopen omdat je PC met een piepcode aangegeven heeft dat deze mogelijk defect zijn. Eerst testen is de boodschap.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie