Computer start niet, LED-lampje brandt

Als een computer niet start is het niet altijd gemakkelijk om te bepalen wat de oorzaak is. Het volgende probleem komt wel meer voor en is gemakkelijk te herkennen.

Wanneer we op de startknop van de computer duwen reageert de computer niet. We horen geen ventilators die starten. We hebben de indruk dat de voedingskabel van de computer niet aangesloten is. Wanneer we echter goed kijken merken we dat het groene LED-lampje dat moet aangeven of de computer gestart is wel degelijk brandt. Als we opnieuw op de startknop duwen blijft het lampje gewoon branden. Pas als we de voedingskabel van de PC verwijderen gaat het lampje opnieuw uit.

niet starten LED-lampje brandt
De computer start niet maar het LED-lampje brandt wel.

Vaak wordt dit probleem veroorzaak door een slechte voeding. De voeding is echter niet volledig defect. Wanneer we de voeding testen met een power supply tester geeft deze aan dat de voeding in orde is. Zo een power supply tester is echter niet 100% betrouwbaar. Als zo een tester aangeeft dat de voeding slecht is dan is dit duidelijk maar wanneer de tester aangeeft dat de voeding in orde is wil dit nog niet zeggen dat dit werkelijk zo is. Zo een tester test immers alleen of de spanningen aanwezig zijn. De tester test echter niet hoe stabiel deze spanningen zijn. Bij een PC moet die spanning perfect zijn.

power supply tester
De power supply tester geeft aan dat de voeding in orde is. Achteraf blijkt dat dit niet zo is.

Het vervangen van de voeding door een nieuwe bevestigt ons vermoeden. Na het vervangen van de voeding start de PC opnieuw normaal op. Het vervangen van de voeding van een PC is helemaal niet moeilijk. De voeding zit achteraan met 4 schroefjes vast. Hou de voeding wel vast terwijl je de 4 schroefjes verwijdert. Daarna alle kabels losmaken en de nieuw voeding op dezelfde manier opnieuw aansluiten.

Meer informatie over de Power Supply Unit (PSU) vind je terug op de volgende locatie: https://decomputer.be/de-psu-power-supply-unit/

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie