Computer test software

Een computer test kan handig zijn om verborgen gebreken te ontdekken. Verborgen gebreken zijn defecten of andere problemen waarvan je eigenlijk niet op de hoogte was. Door deze verborgen problemen te ontdekken kan je de betrouwbaarheid van je computer aanzienlijk verhogen.

Een computer test is ook aangeraden wanneer je van plan bent een tweedehands computer te kopen. Als het enigszins mogelijk is vraag je aan de verkoper of je een aantal testen mag uitvoeren. Als de testen wijzen op een probleem kan je beter onderhandelen over een correcte prijs.

Computer testen die we aanraden van uit te voeren

De harde schijf testen

Heeft de computer nog een gewone harde schijf en geen SSD, test dan sowieso de harde schijf. Een harde schijf is nog steeds een van de onderdelen die het vaakst stuk gaat. Een harde schijf kan verschillende slechte clusters hebben zonder dat je er weet van hebt. Met de Ultimate Boot CD kan je een harde schijf gemakkelijk testen. Wil je gewoon een snelle controle uitvoeren test dan de harde schijf met Windows zelf. Klik hiervoor met rechterkant van de muis op de lokale schijf. Ga naar het tabblad extra en klik op controleren.

vivard remapped bad clusters
Een test met Vivard (Ultimate Boot CD). Slechte clusters zoals je kan zien op deze afbeelding geven aan dat de harde schijf versleten is en vervangen moet worden.
De stabiliteit en werking controleren met computer test software

De software die wij meestal gebruiken is de BurnInTest van PassMark. Met deze test je de betrouwbaarheid en stabiliteit testen van de computer. Een computer met hardware problemen slaagt er normaal nooit in van de test zonder fouten uit te voeren. Bovendien test je ook of de computer koeling wel in orde is. Bij het testen komt de computer immers goed op temperatuur. Let wel op de BurnInTest is geen grondige test van de harde schijf. Deze test je dus best apart. PassMark BurnInTest  kan u hier downloaden.

https://www.passmark.com/download/bit_download.htm

computer test software Passmark Burnintest
PassMark BurnInTest is een uitstekende computer test. Als de computer een ernstig probleem heeft zal de test zeker falen.
Een game computer testen

Als de computer in de eerste plaats een computer is voor het spelen van zware spelletjes dan gebruik je beter 3DMark Basic Edition. De Basic Edition is gratis. Tijdens het uitvoeren van de test let je goed op fouten in het beeld. Fouten wijzen op een probleem met de videokaart en die kan je missen als kiespijn in een computer waarop je spelletjes gaat spelen.

Geen enkele computer test kan je natuurlijk 100% garanderen dat je computer geen verborgen gebreken heeft maar je bent na het testen wel zeker dat de fouten niet te erg zijn. Een computer met slecht ramgeheugen of een defecte videokaart zal er nooit in slagen van de testen zonder fouten uit te voeren.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: