Help mijn computer valt uit

Je computer valt uit en je vraagt je af wat de oorzaak is. Als je computer regelmatig uitvalt is het belangrijk van dit aan te pakken. Doe je dit niet dan kunnen de systeembestanden van Windows beschadigd geraken. Windows is in dat geval bijna niet meer te herstellen. Als je computer nog gebruikt maakt van een gewone harde schijf kan deze ook schade oplopen. Bij het spontaan uitvallen blijft de kop van de harde schijf boven de schijf staan. De kop is dan niet geparkeerd. De harde schijf is daardoor kwetsbaar en schokken kunnen de schijf beschadigen.

Mogelijke oorzaken van het uitvallen van de computer.

De computer valt uit vanwege een zwakke of defecte voeding (komt zeer vaak voor)

Als de computer onvoldoende stroom krijgt zal deze sowieso uitvallen. De stroom die een computer nodig heeft varieert naargelang de belasting. Het kan dus best zijn dat de computer uitvalt wanneer een spel gestart wordt. Bij het starten van een spel gaat de videokaart immers meer voeding nodig hebben.

voeding van computer
De voeding van een computer (op de foto uit de computer gehaald) gaat wel vaker stuk.

In het geval van een laptop is het belangrijk van de lader te controleren. Werkt de lader nog en is de batterij opgeladen? Als de lader defect is kan de laptop mogelijk nog opstarten met het beetje lading dat nog op de batterij is maar de laptop zal dan daarna vrij snel uitvallen.

De computer valt uit omdat hij te warm loopt (komt zeer vaak voor)

Bijna alle computers hebben een beveiliging tegen oververhitting. Als de temperatuur te hoog oploopt wordt deze onmiddellijk uitgeschakeld. Sommige computers kan je na het uitvallen niet onmiddellijk weer inschakelen. Ze moeten eerst afkoelen. Andere kan je vrij snel opnieuw opstarten. Wat daarbij dan wel opvalt is dat ze daarna nog sneller uitvallen. Ze zijn immers al op temperatuur en zullen dus nog sneller oververhitten. Als de computer een desktop is kan je hem gemakkelijk openen en de binnenkant controleren. Zorg ervoor dat de koeling van de processor stofvrij is. Meer weten? Lees https://decomputer.be/amd-met-vuile-koelblok-valt-uit-na-5-min/

computer valt uit vanwege vuile koelblok
Deze computer valt uit na 5 minuten. Oorzaak = vuile koelblok.

Bij een laptop is het moeilijk van de koeling te controleren. Bij een laptop is het meestal het ventilatierooster dat verstopt komt te zitten met stof. Meer weten? Lees https://decomputer.be/laptop-valt-uit-door-hitte/

Laptop valt uit vanwege slecht koeling
Deze laptop valt uit. Oorzaak is opnieuw vuile koeling.

De computer valt uit, oorzaak software?

Je kan gemakkelijk testen dat het uitvallen veroorzaakt wordt door een software probleem. Maak een Ubuntu opstartschijfje aan en start de computer op met het Ubuntu schijfje. Let op Ubuntu niet installeren. Je kan Ubuntu starten vanaf het installatieschijfje zonder Ubuntu te installeren. Eenmaal Ubuntu opgestart is kan je surfen, muziek afspelen en nog veel meer. Valt de computer niet uit terwijl je gebruik maakt van Ubuntu dan is het vrij zeker dat je een software probleem hebt. Valt hij tijdens het gebruik van Ubuntu ook uit dan ben je zeker dat er een probleem is met de hardware. Het ISO bestand voor het aanmaken van een Ubuntu installatieschijfje kan je hier http://www.ubuntu-nl.org/ downloaden. We herhalen nog eens dat je met het installatieschijfje Ubuntu kan starten zonder Ubuntu te installeren!

Als het uitvallen door een softwareprobleem veroorzaakt wordt pak je het probleem het best als volgt aan. Start Windows op in veilige modus. Grote kans dat de computer niet uitvalt in veilige modus. Controleer de logboeken van Windows. Ze kunnen je soms indicaties geven welk programma het probleem veroorzaakt. Je kan voor de zekerheid ook de computer eens grondig checken op virussen en malware. In sommige gevallen kunnen zij het probleem veroorzaken.

De computer valt uit door een hardware probleem

Je bent einde raad en ervan overtuigt dat de computer een hardware probleem heeft… Controleer dan in de eerste plaats het ram geheugen. Slecht ram geheugen kan programma’s en Windows spontaan laten crashen en uitvallen. Met de Ultimate Boot CD kan je het ram geheugen gemakkelijk testen. Controleer ook het moederbord. Zien alle condensators op het moederbord er nog gezond uit? Als er condensators zijn die bol staan alsof ze gaan openbarsten dan is het moederbord versleten. De enige oplossing is dan het vervangen van het moederbord.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Help mijn computer valt uit”

    • Als het scherm alleen uitvalt moet u gewoon de helderheid van het scherm verhogen. Meestal met de Fn toets in combinatie met een van de pijltjes toetsen of een van de functietoetsen. Als de laptop volledig uitvalt is de batterij stuk en moet deze vervangen worden als u nog op de batterij wenst te werken.

      Beantwoorden

Plaats een reactie