Help mijn computer valt steeds uit

Laatste update juli 2024


Je bent radeloos want je computer valt steeds uit. Gelukkig heb je dit artikel gevonden, want het is belangrijk van dit zo snel mogelijk op te lossen. Wanneer je pc regelmatig uitvalt kan dit immers de systeembestanden en zelfs een harde schijf beschadigen. Een SSD is gelukkige robuuster, maar dat beschermt de systeembestanden niet bij het uitvallen! Lees dus zeker verder en los dit zo snel mogelijk op.


De oorzaken


Thermal Shutdown

Bijna alle computers hebben een beveiliging tegen oververhitting. Als de temperatuur te hoog oploopt, wordt deze onmiddellijk uitgeschakeld. Sommige computers kan je na het uitvallen niet onmiddellijk weer inschakelen. Ze moeten eerst afkoelen. Andere kan je vrij snel opnieuw opstarten. Wat daarbij dan wel opvalt, is dat ze daarna nog sneller uitvallen. Ze zijn immers al op temperatuur en zullen dus nog sneller oververhitten. Als de computer een desktop is kan je hem gemakkelijk openen en de binnenkant controleren. Zorg ervoor dat de koeling van de processor stofvrij is. Hieronder zie je een afbeelding van een desktop die uitvalt omdat de koeling vuil is. Op de afbeelding zie je dat een dunne laag stof die de airflow blokkeert al voldoende kan zijn.

vuile koelblok AMD
Afhankelijk van de hoeveelheid stof kan de PC na enkele seconden of minuten uitvallen. Deze PC valt na 5 minuten uit.

Bij een laptop is het moeilijk van de koeling te controleren. Bij een laptop is het meestal het ventilatierooster dat verstopt komt te zitten met stof. De afbeelding hieronder illustreert dit goed.

Laptop met vuil roostertje.
De laptop valt uit. Oorzaak is duidelijk zichtbaar nadat de ventilator verwijderd is.

Lees https://decomputer.be/laptop-valt-uit-door-hitte/ voor gedetailleerde instructies voor het reinigen van een laptop koeling.


De computer valt steeds uit omdat de voeding faalt

Als je computer regelmatig uitvalt, kan een defecte voeding de oorzaak zijn. Een voeding die niet voldoende stroom levert, kan je computer laten uitvallen, vooral wanneer de belasting hoog is, zoals bij het starten van een spel dat veel van de videokaart vraagt.

Daarnaast kan een voeding falen als deze te warm wordt of door stofophoping. Oude voedingen kunnen na verloop van tijd stof verzamelen, wat de luchtstroom belemmert. Gelukkig kun je een voeding schoonmaken met perslucht om stof te verwijderen.

voeding van computer
De voeding van een computer (op de foto uit de computer gehaald) gaat wel vaker stuk.

Voor laptops: Controleer de lader en de batterij. Als de lader defect is, kan de laptop nog even opstarten met de resterende batterij, maar zal snel uitvallen zodra de batterij leeg is.


Kan software de oorzaak zijn?

Ja, softwareproblemen kunnen zeker de oorzaak zijn van het uitvallen van je computer, hoewel dit zelden voorkomt. Meestal zal een computer bij softwareproblemen crashen met een foutcode of spontaan herstarten. Om te controleren of software de oorzaak is, kun je de volgende test uitvoeren:

  1. Maak een opstartbare USB-stick: Gebruik bijvoorbeeld Ubuntu om je computer op te starten. Let op: installeer Ubuntu niet, maar start het alleen op vanaf de USB-stick.
  2. Voer de test Uit: Zodra Ubuntu is opgestart, kun je normaal surfen, muziek afspelen, en meer.
    • Geen uitvallen: Als je computer niet uitvalt tijdens het gebruik van Ubuntu, is de kans groot dat je een softwareprobleem hebt.
    • Wel uitvallen: Als de computer ook tijdens het gebruik van Ubuntu uitvalt, dan is het probleem waarschijnlijk hardwarematig.

Wat te doen Bij softwareproblemen? Als de test aangeeft dat je een softwareprobleem hebt, raden we aan om een systeemherstel uit te voeren. Het proberen op te lossen van softwareproblemen terwijl je computer voortdurend uitvalt of crasht kan extra schade veroorzaken. Systeemherstel start je in dit geval best via de herstelomgeving als volgt:

Eerst moet je erin slagen van de herstelomgeving te starten. Dit kan op 2 manieren:

  • Eerste methode: Zet je computer aan en zodra Windows begint op te starten, houd de aan/uit-knop ingedrukt om de computer geforceerd uit te schakelen. Herhaal dit proces twee keer. De derde keer zal Windows automatisch in de herstelomgeving opstarten.
  • Tweede methode: Start Windows gewoon op en houd daarna de Shift-toets ingedrukt terwijl je op de “Herstarten” knop klikt in het aan/uit-menu op het inlogscherm of in Windows.

Eenmaal in de herstelomgeving

  • In de herstelomgeving, selecteer “Problemen oplossen”.
  • Ga naar “Geavanceerde opties”.
  • Selecteer “Systeemherstel”.
  • Kies je gebruikersaccount en voer indien nodig je wachtwoord in.
  • Volg de instructies om een herstelpunt te kiezen en herstel het systeem naar een eerder moment.
Systeemherstel Windows 11 via herstelomgeving
De verschillende stappen eenmaal de herstelomgeving gestart is.


Help, het is een hardware probleem.

Heb je de koeling en temperaturen gecontroleerd en zelfs de voeding vervangen, maar valt je PC nog steeds uit? Hier zijn de volgende stappen om hardwareproblemen te identificeren:

  1. Controleer de processor temperatuur in de BIOS:
    • Als de temperatuur te hoog is en de koeling schoon is, kan er een probleem zijn met het koelblok. Het koelblok kan los zitten of slecht contact maken met de processor. Zet de computer uit en ontkoppel de voedingskabel voordat je het koelblok inspecteert.
  2. Test met basisconfiguratie:
    • Verwijder onnodige hardware: Haal alle niet-essentiële hardwarecomponenten uit je PC, zoals uitbreidingskaarten en externe USB-apparaten.
    • Gebruik de geïntegreerde grafische kaart: Verwijder ook een aparte grafische kaart als je een geïntegreerde grafische kaart hebt.
    • Start de computer op: Probeer je computer op te starten met alleen de essentiële componenten (moederbord, processor, geheugen).
  3. Probleem identificeren:
    • Als de computer nu stabiel draait, ligt het probleem waarschijnlijk bij een van de verwijderde componenten. Begin met het terugplaatsen van componenten één voor één om te zien welke het probleem veroorzaakt.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Help mijn computer valt steeds uit”

    • Als het scherm alleen uitvalt moet u gewoon de helderheid van het scherm verhogen. Meestal met de Fn toets in combinatie met een van de pijltjes toetsen of een van de functietoetsen. Als de laptop volledig uitvalt is de batterij stuk en moet deze vervangen worden als u nog op de batterij wenst te werken.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Tags: , ,