Computerproblemen zelf oplossen: de beginnersgids

5 vaak voorkomende computerproblemen die je vaak zelf kan oplossen, de gids voor beginners

Ontdek hieronder vijf veelvoorkomende computerproblemen die vaak eenvoudig op te lossen zijn. Houd er wel rekening mee dat onze tips vaak, maar niet altijd, de oplossing bieden. Om je te helpen de kans van slagen in te schatten, vermelden we bij elke oplossing de slaagkans.

 5 vaak voorkomende computerproblemen die je vaak zelf kan oplossen, de gids voor beginners. Lees onze tekst en wordt pro.
computerproblemen oplossen voor beginners

Probleem: computer reageert niet meer, vastlopen

Oplossing: controleer het opslagmedium (slaagkans 65%)

Windows maakt voortdurend gebruik van het opslagmedium, zelfs tijdens inactiviteit. Als er een probleem optreedt bij het lezen of schrijven van bestanden, kan dit leiden tot een vastlopende computer. Wanneer vensters niet meer openen of sluiten en de muis traag reageert, kun je eenvoudig het probleem aanpakken. Zet de computer uit (houd de aan/uit-knop ingedrukt als dat nodig is), start de computer opnieuw op en laat Windows het opslagmedium controleren. Klik met de rechtermuisknop op de C-schijf, selecteer ‘Eigenschappen’ en ga naar het tabblad ‘Extra’. Dit kan vaak het probleem verhelpen en ervoor zorgen dat alles weer reageert.

Windows 10 station scannen
Controleer het opslaggeheugen (de C-schijf).

Probleem: willekeurige bluescreen

Oplossing: het ram geheugen controleren(slaagkans 70%)

Wanneer je willekeurige bluescreens ervaart op onverwachte momenten, kan dit wijzen op een potentieel probleem met het RAM-geheugen. Hoewel de kans groot is dat dit kan worden opgelost door het RAM-geheugen te vervangen, is het toch belangrijk om het eerst te testen voordat je definitieve stappen onderneemt. Gelukkig biedt Windows hiervoor een handig hulpmiddel, genaamd

mdsched.exe

. Typ dit commando in het zoekvak van Windows, start de test en volg de instructies om het RAM-geheugen te controleren.

geheugenproblemen opsporen
Het ram geheugen van de PC moet perfect zijn!

Probleem: een onderdeel werkt niet meer (bv geluid, netwerk)

Oplossing; systeemherstel (slaagkans 90%)

Als het geluid of de netwerkkaart plotseling niet meer werkt, biedt Windows de ultieme oplossing: systeemherstel. Met deze functie kun je je computer terugzetten naar een eerdere staat, waarin het onderdeel nog wel functioneerde. Als je een week eerder geen problemen had, kun je de computer eenvoudig terugbrengen naar die goed werkende staat. Het is een handige en effectieve manier om onverklaarbare problemen op te lossen. Het is raadzaam om systeemherstel nooit uit te schakelen, ondanks suggesties op sommige websites. Op een dag kan je er enorm blij mee zijn! Je kunt systeemherstel starten door het commando

rstrui

in te voeren in het zoekvak van Windows en vervolgens de instructies te volgen.

systeemherstel

Probleem: computer veel te traag

Oplossing: verwijder programma’s die je niet gebruikt (slaagkans 75%)

Ja, er zijn talloze tips op internet om Windows te versnellen, maar de meest effectieve eerste stap is het verwijderen van programma’s die je niet gebruikt. Voordat je jezelf waagt aan het aanpassen van het register of het installeren van ‘speedup’-tools, begin altijd met het opruimen van onnodige programma’s. Deze eenvoudige stap kan al een aanzienlijke verbetering van de prestaties opleveren.

Probleem: irritante reclame

Oplossing: virus en malware scan (slaagkans 80%)

Als je plotseling veel meer reclame te zien krijgt dan normaal, is een grondige scan de sleutel tot de oplossing. Het is essentieel om zowel een virusscanner als een malware-scanner te gebruiken. Neem de tijd voor een uitgebreide scan, want een snelle scan kan soms niet alle problemen detecteren. Windows heeft zelf een ingebouwde virusscanner die je kunt gebruiken. Voor een grondige scan op malware kun je bijvoorbeeld de proefversie van MalwareBytes overwegen. Houd er rekening mee dat een grondige scan enige tijd kan duren, maar het is de moeite waard om irritante reclame effectief te verwijderen.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie