De computer versnellen met ReadyBoost

Laatste update mei 2024

Wat is ReadyBoost?

ReadyBoost is een manier om de werking van een Windows pc die nog een harde schijf heeft te versnellen. Om dit te realiseren gebruikt het flashgeheugen. Op het flashgeheugen worden kleine bestanden geplaatst. Windows kan deze bestanden sneller van het flashgeheugen lezen dan van een harde schijf. Elk flashgeheugen dat voldoende snel is kan gebruikt worden. In praktijk wordt meestal een USB-stick of een geheugenkaartje gebruikt.

Hoe werkt?

Moderne flashgeheugen apparaten die zijn aangesloten op de nieuwste generatie USB-poorten zijn veel sneller dan traditionele harde schijven. Zowel de toegangstijd als de datatransfersnelheid zijn aanzienlijk hoger. Dit komt doordat bij een harde schijf de leeskop eerst naar de locatie van de gegevens moet bewegen, en vaak zijn de gegevens niet netjes gegroepeerd. In tegenstelling hiermee kunnen gegevens bij flashgeheugen vrijwel onmiddellijk worden gelezen.

Als we concrete cijfers vergelijken, zien we direct het verschil. Een voorbeeld hiervan is de Kingston DataTraveler Max Type-C, met een theoretische maximale snelheid van 1,000 MB/s lezen en 900 MB/s schrijven. Hoewel dit theoretische waarden zijn en getest onder ideale omstandigheden, kun je in de praktijk nog steeds snelheden van rond de 500 MB/s verwachten als je hem aansluit op een USB-C poort die USB 3.x ondersteunt. Echter, het is belangrijk om op te merken dat als je deze USB-stick aansluit op een USB-C poort die alleen USB 2.0 ondersteunt, de snelheden aanzienlijk lager zullen zijn. Ter vergelijking, een moderne harde schijf heeft meestal snelheden tussen de 100 en 200 MB/s, met een veel tragere toegangstijd zoals eerder vermeld. Deze concrete cijfers maken duidelijk hoeveel sneller flashgeheugen is in vergelijking met traditionele harde schijven, waardoor ReadyBoost een effectieve manier is om de prestaties van een Windows pc te verbeteren.

Voor wie is het interessant?

Als je nog steeds een pc hebt met een harde schijf en je overweegt een upgrade, dan is investeren in een SSD nog steeds de beste keuze! Heeft jouw pc al een SSD, dan is het gebruik van ReadyBoost zinloos. Als je een pc met een harde schijf hebt en bovendien extreem veel RAM-geheugen hebt, dan is het opnieuw zinloos, omdat Windows dan al veel ruimte heeft om bestanden te cachen in het RAM-geheugen. ReadyBoost kan echter interessant zijn als je een Windows pc hebt met een harde schijf en relatief weinig RAM-geheugen. Vooral als je nog een snelle USB-stick hebt liggen en je niet wilt investeren in nieuwe hardware, kan ReadyBoost een eenvoudige en kosteneffectieve manier zijn om de prestaties van je systeem te verbeteren.

Ik ben geïnteresseerd wat heb ik nodig?

Nu dat we weten hoe ReadyBoost werkt en wanneer het interessant is is het ook duidelijk wat we nodig hebben. Een USB-stick of een geheugenkaartje met een zeer kleine toegangstijd en een zo hoog mogelijk doorvoersnelheid.

Ik heb verschillende USB-sticks en geheugenkaartjes. Hoe weet ik welke stick of kaartje ik het best gebruik?

Je vindt op internet massa’s tools die je kan gebruiken om de snelheid van die USB-sticks te meten. Kijk vooral ook naar de toegangstijd. Die moet ruim onder de 1 ms zitten. Beschouw een hoge datatransfersnelheid als een extra bonus maar niet als het criterium of de stick al dan niet bruikbaar is. Zelf gebruik ik meestal het gratis programma HDtune om te testen, maar je mag natuurlijk ook een ander programma gebruiken. Let op Windows test zelf ook of het flashgeheugen geschikt is. Als het niet geschikt is krijg je de volgende melding.

Dit apparaat kan niet worden gebruikt

Welke Windows versies ondersteunen ReadyBoost?

  • Windows XP -> Nee, niet beschikbaar
  • Windows Vista -> Ja, interessant als de PC 6GB ram heeft of minder
  • Windows 7 -> Ja, interessant als de PC 4 GB ram heeft of minder
  • Windows 8 -> Ja, interessant wanneer de PC minder dan 4Gb ram heeft
  • Windows 10 -> Ja, maar alleen te gebruiken bruikbaar als Windows een harde schijf detecteert
  • Windows 11 -> Ja, maar alleen te gebruiken bruikbaar als Windows een harde schijf detecteert

ReadyBoost instellen

Steek de USB-stick die je wenst te gebruiken op je snelste USB-poort. Klik met de rechterkant van de muis op de USB-stick en ga naar het ReadyBoost tabblad. Zoals je kan zien zijn er 3 opties. De eerste optie is van geen ReadyBoost te gebruiken. De 2de optie is van het flashgeheugen enkel voor ReadyBoost te gebruiken. En met de 3de optie gebruik je maar een deel van het flashgeheugen.

ReadyBoost instellen

Laat ons eerlijk zijn, is dit interessant? Veel hangt af van je pc en je budget. Staat er ergens nog een pc die gebruikt wordt door de kinderen en je wilt die wat versnellen zonder geld uit te geven… Ja, waarom niet. Ik herinner me nog goed jaren geleden had ik een Windows Vista pc met verschrikkelijk weinig RAM-geheugen. Ja, dat klinkt nu zelfs grappig, maar geloof me, dat was het niet. Wat was die traag en ja, met ReadyBoost was hij traag… in plaats van super traag! Maar wat was ik fier dat hij niet meer SUPER traag was.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: