De computer versnellen met ReadyBoost

Wat is ReadyBoost?

ReadyBoost is een manier om de werking van Windows te versnellen. Om dit te realiseren gebruikt het flashgeheugen. Op het flash geheugen worden kleine bestanden geplaatst. Windows kan deze bestanden sneller van het flashgeheugen lezen dan van de harde schijf. Elk flashgeheugen dat voldoende snel is kan gebruikt worden. In praktijk wordt meestal een USB-stick of een geheugenkaartje gebruikt.

Hoe werk ReadyBoost?

Flash geheugen is niet sneller dan een harde schijf maar het heeft wel een veel betere toegangstijd. Dit komt omdat bij een harde schijf de leeskop eerst naar de plaats moet gaan waar de gegevens zich bevinden. Bij flash geheugen kunnen de gegevens bijna onmiddellijk gelezen worden. Zo heeft een harde schijf een gemiddelde toegangstijd van 10 ms en bij flashgeheugen zit dit vaak onder de 1 ms. Dat wil tussen zeggen dat flashgeheugen ongeveer 10 X sneller is om een klein bestand te lezen dan een harde schijf.
Bij het lezen van grote bestanden kan het flash geheugen niet concurreren tegen een harde schijf. Het flash geheugen start sneller maar kan niet winnen omdat de harde schijf eenmaal op snelheid veel sneller is dan het flashgeheugen.

Wat heb ik nodig om ReadyBoost te kunnen gebruiken?

Nu dat we weten hoe ReadyBoost werkt is het ook duidelijk wat we nodig hebben. Een USB-stick of een geheugenkaartje met een zeer kleine toegangstijd en een zo hoog mogelijk doorvoersnelheid. Voor ReadyBoost heb je een USB 2.0 of  USB 3.0 aansluiting nodig. Een geheugenkaartlezer aangesloten op een USB 2.0 of  USB 3.0 poort  is ook geschikt.

Ik heb verschillende USB-sticks en geheugenkaartjes. Hoe weet ik welke stick of kaartje ik het best gebruik?

Met de gratis programma HD Tune kan je testen welk flash geheugen de beste eigenschappen heeft. We hebben als test 3 USB-sticks getest. Hieronder zie je de resultaten.

  • PNY 4GB flashdrive -> 1,6ms -> 15,7MB/sec
  • Peak Xtreme 2 flashdrive 4GB -> 0,7ms ->31,2MB/sec
  • PQI 4GB flashdrive -> 0,6ms ->15,4MB/sec

De PNY USB-stick heeft een vrij grote toegangstijd terwijl dit voor ReadyBoost juist zo klein mogelijk moet zijn. De PNY USB-stick laten we liggen. De Peak Xtreme USB-stick heeft duidelijk de voorkeur. Een vrij lage toegangstijd met de beste doorvoersnelheid.

Op welke computer is het interessant van ReadyBoost te gebruiken?

ReadyBoost is enkel interessant op computers met weinig ram geheugen. ReadyBoost kan ook een meerwaarde zijn als de harde schijf extreem traag is. Als het flashgeheugen dat je van plan bent te gaan gebruiken slecht presteert dan heeft het geen enkel zin van ReadyBoost te gebruiken. Op computers met een SSD harde schijf heeft ReadyBoost sowieso geen enkele zin. Windows zelf test ook of het flashgeheugen geschikt is. Als het niet geschikt is krijg je de volgende melding.

ReadyBoost niet beschikbaar
Links Windows 8 melding. Rechts Windows 7 melding.

Links de melding op een Windows 8 PC met 2 SSD’s in raid. Windows 8 geeft aan dat de PC te snel is en dat er geen voordeel is van ReadyBoost te gebruiken. Rechts Windows 7 melding die aangeeft dat de geheugenstick niet geschikt is voor ReadyBoost. (de geheugenstick is te traag) Afhankelijk van het ram geheugen aanwezig in de PC zijn we zelf al dan niet geinteresseerd in ReadyBoost. Een overzicht:

  • Windows XP -> ReadyBoost niet beschikbaar
  • Windows Vista -> ReadyBoost interessant als de PC 6GB ram heeft of minder
  • Windows 7 -> Readyboost interessant als de PC 4 GB ram heeft of minder
  • Windows 8 -> ReadyBoost interessant wanneer de PC minder dan 4Gb ram heeft

Hoe start ik ReadyBoost?

Als je een geheugenstick in de PC steekt dan geeft Windows zelf de optie of je de stick wenst te gebruiken voor ReadyBoost of niet. Je kan Readyboost ook configureren door met de rechterkant van de muis op het flashgeheugen te klikken. Daarna kies je eigenschappen en klik je op het tabblad ReadyBoost.

ReadyBoost inschakelen
Klik met de rechterkant van de muis op het flashgeheugen en ga naar het ReadyBoost tabblad.

Zoals je kan zien zijn er 3 opties. De eerste optie is van geen ReadyBoost te gebruiken. De 2 de optie is van het flashgeheugen enkel voor ReadyBoost te gebruiken. En met de 3 de optie gebruik je maar een deel van het flashgeheugen.

Nu dat USB sticks spotgoedkoop zijn kan ReadyBoost interessant zijn. Vooral op oude PC’s met weinig en duur ram geheugen kan het een interessante upgrade zijn. Op een laptop zit zo een USB stick al snel in de weg. Overweeg bij een laptop een Secure Digital kaartje in de geheugenkaart lezer. Test altijd het flashgeheugen alvorens het te gebruiken. Als u achteraf merkt dat het geen effect heeft dan kan u het flashgeheugen altijd nog gebruiken voor andere doeleinden.

Plaats een reactie