De eID kaartlezer

Wat is een eID kaartlezer en welke moet ik kopen?

Een eID-kaartlezer is een klein apparaat dat gebruikt wordt om je identiteitskaart te lezen. Tijdens het lezen van je kaart maakt het apparaat verbinding met de chip die in je kaart zit. In de chip staan allerlei gegevens over jou. Een deel van die gegevens kan gewoon gelezen worden, voor andere is je wachtwoord nodig.

kaartlezer
Een voorbeeld van hoe zo een kaartlezer er kan uitzien.

Bij de aanschaf van een eID-kaartlezer koop je het best een eID-kaartlezer zonder installatiesoftware. Deze eID-kaartlezers zijn meestal plug and play, wat betekent dat je ze gewoon op een USB-poort kunt aansluiten, je computer kunt herstarten en gebruiken. Controleer wel of jouw besturingssysteem vermeld staat op de verpakking!

Hoe test ik mijn eID kaartlezer?

Voordat je je eID-kaart test, zorg ervoor dat de contactpunten van de chip schoon zijn. Je kunt voorzichtig met een droog, zacht doekje over de chip wrijven zonder te veel druk uit te oefenen.

Voor het testen van je eID-kaartlezer heb je 2 mogelijkheden:

  • Ga naar ‘Aanmelden testen’ (belgium.be) en start de test. Je kunt de zin ‘Hebt u de eID-software geïnstalleerd?’ negeren. Bij de meeste kaartlezers hoef je helemaal geen eID-software te installeren…
  • Download en installeer de eID-software. Download | eID-software (belgium.be) Dit hoef je helemaal niet te doen als de test in stap 1 succesvol was.”

Help mijn eID werk niet!

Allereerst, is de chip schoon? Probeer opnieuw de contactpunten te reinigen met een droog, zacht doekje en test opnieuw.

Heb je nog een andere computer of laptop? Probeer de kaartlezer daar eens. Op die manier kun je snel achterhalen of het probleem bij de kaartlezer zelf ligt.

Probeer eens de kaart van iemand anders. Als die werkt, weet je genoeg…

Probeer altijd een andere browser! Probeer bijvoorbeeld Google Chrome, Mozilla Firefox of een andere browser…

Als je een probleem hebt, installeer dan de testsoftware. Download | eID-software (belgium.be) Als je contact opneemt met de website waar je je eID wilt gebruiken, vermeld dan dat je deze test hebt uitgevoerd en wat het resultaat was.

Herstart altijd voor de zekerheid je computer en probeer opnieuw…

Is een eID veilig?

Op zich is een identiteitskaart goed beveiligd. De belangrijke gegevens staan immers versleuteld op de kaart. Dat wil zeggen dat zonder de code de belangrijke gegevens niet gelezen kunnen worden. Houd echter wel rekening met de volgende regels:

  • Bewaar nooit je pincode bij je identiteitskaart!
  • Gebruik je kaart alleen op de websites van officiële instanties.
  • Controleer altijd of de website waarop je je kaart gebruikt gebruikmaakt van versleutelde communicatie via HTTPS. Dit zorgt ervoor dat de gegevens die je tijdens het gebruik van je eID verstuurt, veilig zijn en niet kunnen worden onderschept.
  • Bij verlies van je kaart wacht je nooit en meld je het direct.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie