De laptop accu : advies en tips

Nieuwe laptops zijn tegenwoordig meestal uitgerust met een Li-ion accu. Het grote voordeel van een Li-ion accu is dat ze geen “geheugen” hebben zoals vele andere soorten batterijen. De capaciteit gaat dus niet achteruit als je de accu slechts deels oplaadt. Als je lang wenst te genieten van een laptop accu met lange levensduur zijn er toch een aantal zaken waar je moet op letten.

laptop accu illustratie
laptop batterij illustratie

Tip 1: eerste keer volledig opladen en ontladen zonder onderbreking

Als je de batterij de eerste keer oplaadt, laad je de batterij sowieso volledig op. Onderbreek het laadproces bij de eerste keer laden niet. Daarna gebruik je de laptop op de batterij totdat de batterij volledig ontladen is. Alhoewel moderne lithium-ion batterijen geen geheugen hebben bestaat er wel zoiets als kalibratie. Door de kalibratie weet de laptop precies wanneer een batterij volledig opgeladen of ontladen is. Door volledig op te laden en te ontladen zorg je voor een nauwkeurige kalibratie.

Tip 2: hoge temperaturen vermijden

Een warme accu verliest sneller zijn lading en veroudert sneller. Houd de laptop dus uit de zon. Na verloop van tijd kan de koeling van de laptop verstopt raken door stof, wat kan leiden tot oververhitting en een versnelde veroudering van de batterij. Een laptopkoeler, die soms als zinloos wordt beschouwd, draagt juist bij aan een langere levensduur van de batterij. Deze zorgt namelijk voor extra koeling aan de onderkant van de laptop, waar de batterij zich bevindt.

Voor meer informatie, bezoek

https://decomputer.be/laptop-valt-uit-door-hitte/

Tip 3: nooit volledig ontladen

Een volledige ontlading kan schadelijk zijn voor een Li-ion-accu. Gelukkig sluit Windows de laptop af voordat de batterij volledig is ontladen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je de laptop opnieuw probeert op te starten nadat Windows deze heeft uitgeschakeld vanwege een lege batterij. Probeer dus niet opnieuw en opnieuw een laptop op te starten met een lege batterij omdat je nog snel iets nodig hebt!!

Tip 4: Optimaal gebruik van de batterij

Als je meestal met de lader aangesloten werkt en je hebt een laptop met een ingebouwde batterij, hoef je je geen zorgen te maken over het verwijderen van de batterij. Moderne laptops zijn ontworpen om efficiënt om te gaan met stroom. Toch is het goed om de laptop af en toe op de batterij te gebruiken en deze vervolgens op te laden om de gezondheid van de batterij te behouden.

Tip 5: lang werken op de batterij

Wens je zeer lang op de batterij te werken? Dim dan het scherm. Het scherm is nog steeds de grootste verbruiker. Met een gedimd scherm kan je mogelijk enkele uren langer werken dan met een fel opgelicht scherm

Tip 6: batterij kalibratie

Batterijkalibratie is vereist wanneer Windows aangeeft dat de batterij niet oplaadt, terwijl deze nog niet volledig is opgeladen. Kalibreer de batterij als je merkt dat deze niet meer volledig oplaadt.

Volg deze stappen voor het kalibreren van een laptopbatterij:

  1. Laad de laptopbatterij volledig op totdat Windows aangeeft dat deze niet meer oplaadt.
  2. Ga naar “Energiebeheer” in het configuratiescherm van Windows. Zorg ervoor dat het scherm niet wordt gedimd en dat de laptop niet in slaapstand gaat wanneer de oplader is aangesloten.
  3. Verwijder de oplader en laat de laptop aanstaan totdat Windows aangeeft dat de batterij bijna leeg is, of totdat Windows de laptop uitschakelt vanwege een lege batterij.
  4. Laad de batterij opnieuw volledig op zonder onderbreking.
  5. De batterij is nu opnieuw gekalibreerd. Je kunt nu via “Energiebeheer” in het configuratiescherm de slaapstand en het dimmen van het scherm na x aantal minuten opnieuw instellen.

Belangrijke bedenkingen:

Op sommige websites wordt beweerd dat je de batterij van een laptop nooit volledig mag opladen, omdat dit de levensduur van de batterij zou verminderen. Er wordt zelfs soms aangeraden om de batterij slechts tot 80 of 90% op te laden. Het is inderdaad waar dat je een laptopbatterij niet moet overladen, maar dit is iets waar de fabrikanten van laptops al rekening mee hebben gehouden. Je kunt een laptopbatterij niet te ver opladen, zelfs niet als je de lader dag en nacht aangesloten laat. Als je de batterij echter slechts tot 80% oplaadt, zul je wel sneller opnieuw moeten opladen. Dit kan resulteren in meer laadcycli, en aangezien een batterij slechts een beperkt aantal laadcycli heeft, kan het opladen tot 80% het tegenovergestelde effect hebben, namelijk een snellere slijtage.

Let op! Een laptopbatterij is niet goedkoop en vaak wordt er op internet gezocht naar betaalbare alternatieven. Echter, wat men vaak over het hoofd ziet, is dat veel fabrikanten mechanismen hebben ingebouwd om te detecteren of een batterij al dan niet origineel is! Koop dus nooit een goedkopere alternatieve batterij zonder de garantie dat je deze kunt retourneren als deze niet blijkt te werken!

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “De laptop accu : advies en tips”

  1. Beste dcp,
    1) Ik dacht dat de batterij steeds in de laptop moest zitten om als een soort buffer te werken tegen schommelingen in de voedingsspanning die van het net komt. Ikzelf ben autotechnieker en daar moet steeds de batterij aangesloten zijn, goed of slecht.
    2) Is de juiste lader van belang? Ik bedoel moet hij 100% compatibel zijn met het merk en type laptop?
    Dank u bij voorbaat,Serge uit 8480.

    Beantwoorden
    • Beste,
      1) De batterij hoeft niet in de laptop te zitten om schommelingen op te vangen. Schommelingen worden door de lader opgevangen.
      2) Een lader is geschikt als…. 1. Hij de juiste connector heeft. Helaas is er geen standaard connector voor alle laptops. 2. Als het voltage correct is, in de meeste gevallen is dit 19V. 3. Als hij in staat is om voldoende laadstroom te leveren. Een te zware lader die meer kan leveren dan nodig kan geen kwaad. De lader zal nooit meer stroom leveren dan nodig. Een te lichte lader is natuurlijk wel een probleem. De batterij van de laptop kan dan enkel opgeladen worden als de laptop uit staat en als de batterij leeg is kan de laptop spontaan uitvallen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Tags: