De laptop accu : advies en tips

Nieuwe laptops zijn tegenwoordig meestal uitgerust met een Li-ionaccu. Het grote voordeel van een Li-ionaccu is dat ze geen “geheugen” hebben zoals vele andere soorten batterijen. De capaciteit gaat dus niet achteruit als je de accu slechts deels oplaadt. Als je lang wenst te genieten van een laptop accu met lange levensduur zijn er toch een aantal zaken waar je moet op letten.

lion laptop accu
Hoe voorkom je dat de levensduur van de laptop accu te snel achteruit gaat?

Tip 1: eerste keer volledig opladen zonder onderbreking

Als je de batterij de eerste keer oplaadt laad je de batterij sowieso volledig op. Onderbreek het laadproces bij de eerste keer laden niet.

Tip 2: hoge temperaturen vermijden

Een warme accu verliest sneller zijn lading en veroudert sneller. Hou de laptop dus uit de zon. Na enkele jaren kan de koeling van de laptop met stof dicht komen te zitten. Hierdoor kan hij oververhit geraken en veroudert de batterij veel sneller. Meer informatie: https://decomputer.be/laptop-valt-uit-door-hitte/

Tip 3: nooit volledig ontladen

Een volledige ontlading kan een Li-ion accu beschadigen. Gelukkig gaat Windows de laptop afsluiten voordat de batterij volledig ontladen is. Probeer de laptop nadien niet opnieuw te starten alvorens de lader aan te sluiten.

Tip 4: batterij uit de laptop halen

Werk je altijd met de lader aangesloten? Overweeg dan de batterij uit de laptop te halen en werk met de laptop zonder de batterij. Let wel op: laat de batterij niet te lang uit de laptop. Plaats de batterij minstens 1 keer per maand opnieuw in de laptop en werk eens op de batterij en laad de batterij daarna opnieuw op.

Tip 5: laat de laptop accu niet de ganse nacht opladen

Is de accu opgeladen en staat de laptop uit? Verwijder dan de oplader!

Tip 6: batterij kalibratie

Het kalibreren van de batterij is noodzakelijk als Windows aangeeft dat de batterij niet opgeladen wordt terwijl de batterij nog niet volledig opgeladen is. Met andere woorden kalibreer de batterij als je de batterij niet meer volledig kan opladen.

Het kalibreren van een laptop accu doe je als volgt:

1. Laad de laptop accu eerst op totdat Windows aangeeft dat de batterij niet meer opgeladen wordt.

2. Ga nu naar “energiebeheer” in het configuratiescherm van Windows en zorg ervoor dat het scherm niet gedimd wordt en dat de laptop niet in slaapstand gaat wanneer de lader aangesloten is.

3. Verwijder de lader en laat de laptop nu aanstaan totdat Windows aangeeft dat de batterij bijna leeg is of totdat Windows de laptop uitschakelt omdat de batterij leeg is.

4. Laad de batterij opnieuw volledig op zonder onderbreking.

5. De batterij is nu opnieuw gekalibreerd. Je mag via “energiebeheer” in het configuratiescherm de slaapstand en het dimmen van het scherm na x aantal minuten opnieuw instellen.

Tip 7: lang werken op de batterij

Wens je zeer lang op de batterij te werken? Dim dan het scherm. Het scherm is nog steeds de grootste verbruiker. Met een gedimd scherm kan je mogelijk enkele uren langer werken dan met een fel opgelicht scherm

2 thoughts on “De laptop accu : advies en tips

 1. Beste dcp,
  1) Ik dacht dat de batterij steeds in de laptop moest zitten om als een soort buffer te werken tegen schommelingen in de voedingsspanning die van het net komt. Ikzelf ben autotechnieker en daar moet steeds de batterij aangesloten zijn, goed of slecht.
  2) Is de juiste lader van belang? Ik bedoel moet hij 100% compatibel zijn met het merk en type laptop?
  Dank u bij voorbaat,Serge uit 8480.

  1. Beste,
   1) De batterij hoeft niet in de laptop te zitten om schommelingen op te vangen. Schommelingen worden door de lader opgevangen.
   2) Een lader is geschikt als…. 1. Hij de juiste connector heeft. Helaas is er geen standaard connector voor alle laptops. 2. Als het voltage correct is, in de meeste gevallen is dit 19V. 3. Als hij in staat is om voldoende laadstroom te leveren. Een te zware lader die meer kan leveren dan nodig kan geen kwaad. De lader zal nooit meer stroom leveren dan nodig. Een te lichte lader is natuurlijk wel een probleem. De batterij van de laptop kan dan enkel opgeladen worden als de laptop uit staat en als de batterij leeg is kan de laptop spontaan uitvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *