De meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een grafische kaart

Het upgraden van de grafische kaart van je desktop kan behoorlijk prijzig zijn. Het is dan ook van groot belang om de juiste kaart te kiezen. Het lijkt misschien eenvoudig. Gewoon Googelen wat de beste kaart is en bestellen maar… Fout! Hieronder volgen de meest voorkomende fouten bij het bestellen van een grafische kaart.

1. Geen aandacht besteden aan de formfactor

De formfactor is de fysieke afmeting van het moederbord. Waarom is dat belangrijk, vraag je je waarschijnlijk af. Wel, kleine moederborden zitten meestal in een kleine behuizing. En je zou niet de eerste zijn die zijn videokaart wil plaatsen en er dan achterkomt dat de grafische kaart gewoon te lang is en onmogelijk gemonteerd kan worden. Dan maar de slijpschijf erbij pakken? Ik dacht het niet…

game pc
In bovenstaande ruime kast is voldoende ruimte

2. Een grafische kaart kopen die te krachtig is

Je denkt misschien nu, wat een onzin, een grafische kaart kan niet krachtig genoeg zijn. Dat is misschien waar, maar als de grafische kaart een topper is en de CPU eigenlijk maar een middenklasser is, dan is een top grafische kaart kopen weggegooid geld. Zo’n kaart zal nooit zijn maximale prestaties kunnen leveren. Dan kun je net zo goed een goedkopere kaart kopen. De framerate zal hetzelfde zijn.

3. Je laten vangen

Grafische kaarten worden vaak verkocht in verschillende versies. Soms gebruiken fabrikanten misleidende benamingen, waardoor gebruikers de indruk krijgen dat de kaarten krachtiger zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Kan niet, denk je? Zullen we het geheugen even opfrissen… herinner je je de MX-serie van NVIDIA nog? Veel gebruikers dachten dat ze een kaart vergelijkbaar met de GTX-serie kochten. Wat een teleurstelling! Of toen NVIDIA de NVIDIA GeForce GT 1030 DDR4 uitbracht met DDR4-geheugen in plaats van het toen gebruikelijke DDR5-geheugen. De prestaties waren navenant.

4. Een grafische kaart kopen en de voeding vergeten

Als je echt een top grafische kaart koopt, is de kans groot dat een standaard PC-voeding niet krachtig genoeg is. Op zich geen probleem, maar let wel op, een PC-voeding voor een krachtige grafische kaart kan behoorlijk duur zijn. Zeker als je een betrouwbaar merk van voeding aanschaft. En dat raden we ook aan. Als er iets is dat je kunt missen als kiespijn, is het wel een onbetrouwbare en vaak minder stabiele voeding.

voeding van computer
Illustratie van een standaard PC voeding, veel te licht voor een krachtige grafische kaart

5. Niet controleren van de compatibiliteit

Elke grafische kaart heeft bepaalde vereisten die nodig zijn om maximaal te presteren. Je vindt die systeemvereisten ook netjes op de website van de fabrikant. Dus controleer de systeemvereisten voordat je de kaart online bestelt!

6. De prestaties niet opzoeken

Tegenwoordig kun je voor elke grafische kaart perfect opzoeken wat de verwachte framerate is voor elk spel. De meeste gamers spelen maar een beperkt aantal spellen. Dit niet opzoeken is dus best wel dom.

7. Overschatten van VRAM

Het hebben van veel VRAM (Video Random Access Memory) is niet altijd nodig voor optimale prestaties, vooral als je geen zware taken zoals 3D-rendering of videobewerking uitvoert. Een kaart met te veel VRAM kan duurder zijn zonder merkbare voordelen voor jouw gebruik.

8. Niet letten op de koeling

Een krachtige grafische kaart in een matig of slecht gekoelde PC-behuizing is vragen om problemen. Je mag crashes verwachten of in het ergste geval zal de kaart in no time defect gaan. Controleer dit dus eerst. Installeer indien mogelijk een extra case fan of als de behuizing echt niet geschikt is, koop je beter meteen een nieuwe behuizing. Een nieuwe behuizing is vaak veel goedkoper dan een videokaart die net na de garantieperiode defect gaat omdat hij veel te lang aan te hoge temperaturen is blootgesteld geweest.

2 soorten PC fans.
Misschien kan je een extra case fan plaatsen
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie