De prioriteit van een process instellen in Windows 10

In Windows 10 kan je de prioriteit van een process gemakkelijk wijzigen. Alvorens te tonen hoe je de prioriteit wijzigen willen we toch even benadrukken dat dit geen invloed heeft op de processorkracht die gebruikt wordt om een programma uit te voeren. Door de prioriteit te verhogen gaat de processor het programma niet aan een hogere frequentie uitvoeren. Als je op een “propere” PC de prioriteit van een spelletje hoger instelt zal dit de frame rate niet verbeteren.

De prioriteit gaat wel een rol spelen als meerdere processen veel CPU tijd nodig hebben. CPU tijd is tijd die de processor moet besteden aan het uitvoeren van een programma. In dat geval zal het verhogen van de prioriteit ervoor zorgen dat de processor meer tijd spendeert aan het process ten koste van andere processen.

Je kan de prioriteit van een process/ programma instellen als volgt:

  • Druk op het toetsenbord CTRL + ALT + Delete
  • Open taakbeheer
  • Klik met de rechterkant van de muis op een process en kies “Naar details”
  • Klik met de rechterkant van de muis op het process en kies “Prioriteit instellen”
  • Kies vervolgens: hoog, hoger dan normaal, normaal, lager dan normaal

Kies nooit de extreme waarden zoals realtime of laag. Deze extreme waarden kunnen de werking van Windows zodanig storen dat alles komt vast te zitten.

prioriteit van een process instellen
De prioriteit van een process instellen

Het hulpmiddel Process Hacker

Met Process Hacker kan je eveneens de prioriteit van een programma instellen. Process Hacker kan je voorkeuren onthouden. Als je Process Hacker start voordat je je programma start dan zal deze de ingestelde prioriteiten opnieuw instellen. Als je naast het verhogen van de prioriteit van je programma ook de prioriteit van een aantal achtergrondprogramma’s verlaagt hebt dan is dit uitermate handig.

Process Hacker kan je hier downloaden : https://processhacker.sourceforge.io/

process Hacker is eenvoudig in gebruik. Klik met de rechterkant van de muis op een process en kies “Priority”. Kies “Save” als je de instelling wenst op te slaan.

Let wel op je moet Process Hacker steeds starten voordat je je programma start.

Het effect van het verhogen van de prioriteit van een programma is eerder beperkt. Je kan meer winst boeken door het verlagen van de prioriteit van andere programma’s die actief zijn terwijl je het programma gebruikt!

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie