De prullenbak van Windows 11

De Prullenbak van Windows 11 is een onderdeel van het besturingssysteem dat dient als een tijdelijke opslagplaats voor verwijderde bestanden. Wanneer je bestanden verwijdert in Windows 11 worden ze niet onmiddellijk permanent verwijderd, maar in plaats daarvan verplaatst naar de Prullenbak. Het grote voordeel is natuurlijk dat je verwijderde bestanden kan terughalen. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over de prullenbak van Windows 11 en tonen je hoe je een prullenbak kan aanmaken op een USB-stick. Lees vooral verder …

Waar staat de prullenbak in Windows 11

Normaal staat de prullenbak gewoon op het bureaublad. Het typische prullenbak icoontje dat zelfs toont of de prullenbak leeg is of niet. Als de prullenbak niet op het bureaublad staat kan je hem er opnieuw opzetten als volgt:

 • Klik met de rechterkant van de muis op het bureaublad en kies “Aan persoonlijke voorkeur aanpassen”
 • Klik vervolgens op “Thema’s”
 • Klik op “Instellingen voor bureaubladpictogrammen”
 • Vink “prullenbak” aan
 • Klik op toepassen en sluit alle vensters
De prullenbak van Windows 11 terug op het bureaublad zetten

De prullenbak instellingen wijzigen

Als je met de rechterkant van de muis op de prullenbak klikt en “Eigenschappen” klikt kan je de instellingen wijzigen. Zo kan je de grootte van de prullenbak bijvoorbeeld wijzigen. Dit kan handig zijn als je weinig opslagruimte hebt. Let wel op. Als de prullenbak vol is worden de oudste bestanden gewist om plaats te maken voor nieuwe gewiste bestanden. Als je veel met video’s werkt, maak je de ruimte best niet te klein. Voor tekstdocumenten heb je in principe niet veel ruimte nodig.

De eigenschappen van de prullenbak van Windows 11
De eigenschappen van de prullenbak van Windows 11

Je kan er ook voor opteren om gewiste bestanden onmiddellijk definitief te verwijderen. Let wel op. In dat geval zijn gewiste bestanden enkel nog te recupereren met speciale software!

De prullenbak op c is beschadigd

Als de prullenbak om een of andere reden beschadigd is, wat zelden gebeurt, kan je deze gemakkelijk herstellen als volgt: Open een command prompt als administrator en geef het volgende commando in.

rd /s /q C:\$Recycle.Bin

Let op de R en de B zijn hoofdletters! Een command prompt als administrator kan je openen als volgt:

 • type “cmd” in het zoekvak van Windows
 • klik hier met de rechterkant van de muis op en kies “Als administrator uitvoeren”
 • Geef vervolgens het commando in en druk op enter
De prullenbak van Windows 11 herstellen
De prullenbak van Windows 11 herstellen

Als Windows bij het opstarten een foutmelding geeft dat de prullenbak beschadigd, en niet verder opstart, kan je dit op dezelfde manier herstellen als volgt:

 • hou de aanknop onmiddellijk ingedrukt als Windows begint op te starten
 • de computer zal uit gaan, herhaal dit totdat Windows de herstelopties aanbiedt
 • onder geavanceerde opties heb je de mogelijkheid een command prompt venter te openen
 • doe dit en geef het commando in
 • herstart Windows 11, Windows zou nu normaal moeten opstarten

Een prullenbak maken voor een USB stick

Overal op internet vind je instructies voor het creëren van een prullenbak op een USB-stick. We zijn echter van mening dat dit geen goed idee is. Een USB-stick is nu eenmaal geen uiterst betrouwbaar medium, en je zult niet de eerste zijn die al zijn bestanden verliest. Er kan zoveel misgaan: de USB-stick verwijderen zonder eerst “USB-drive uitwerpen” te gebruiken, de USB in je broek laten zitten en de broek in de wasmachine doen, of de USB-stick simpelweg niet meer kunnen vinden… In die gevallen zal die prullenbak geen hulp bieden.

Het is veel verstandiger om ervoor te zorgen dat je altijd een back-up hebt van al je bestanden op de USB-stick. Selecteer eenvoudigweg alles en kopieer het naar een map op de computer. Als je te maken hebt met een aanzienlijke hoeveelheid bestanden, kun je eventueel gebruikmaken van gratis tools zoals bijvoorbeeld FreeFileSync, waarmee je snel synchronisaties kunt uitvoeren. Bij synchronisatie worden namelijk alleen de wijzigingen bijgewerkt.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: