De PSU (Power Supply Unit)

Bij de montage van een PC wordt er vaak minder aandacht besteed aan de PSU. Nochtans is de PSU zeer belangrijk om een betrouwbare en stabiele PC te bouwen.
We bekijken de Power Supply Unit of kortweg PSU van naderbij.

ATX PSU
De PSU is belangrijker dan je denkt.

De verschillende standaarden.

Er zijn 3 standaarden waarbij de oudste namelijk de AT standaard bijna niet meer gebruikt wordt. De AT-standaard is sinds de opkomst van de Pentium 2 vervangen door de ATX standaard. Deze voedingen treffen we samen met de nieuwste standaard namelijk de ATX 2 standaard bijna in alle PC’s aan. Alle nieuwe voedingen die we vandaag in de handel vinden zijn normaal ATX 2 voedingen.

Je kan het verschil tussen de ATX en ATX 2 standaard gemakkelijk zien. De brede connector van de ATX 2 standaard heeft namelijk 24 pinnen terwijl de oudere ATX standaard maar 20 pinnen heeft.

Verschil ATX en ATX 2.
Links ATX 2 standaard, rechts ATX standaard.

De verschillende aansluitingen van een ATX 2 PSU.

Alle ATX 2 voedingen hebben de volgende aansluitingen.
– de 20+4 pin brede connector om aan te sluiten op het moederbord.
– een 4+4 pin +12V power connector of een eenvoudige 4 pin +12V connector om aan te sluiten op het moederbord.
– een of meerdere 4 pin molex connectors voor het aansluiten van harde schijven en optische stations.
– een of meerdere 5 pin SATA connectors voor het aansluiten van harde schijven en optische stations.
– soms nog een 4 pin floppy drive connector.
– een of meerder 6+2 pin PCI Express connectors om eventueel aan te sluiten op de video kaart.

Verschillende connectors.
De verschillende connectoren naast elkaar.

Kan je een ATX voeding gebruiken op een ATX 2.0 moederbord?

Ja, alhoewel het aanbevolen is om een ATX 2 voeding te gebruiken op een ATX 2 moederbord is dit perfect mogelijk. De 20 pin brede connector past ook op de 24 pin aansluiting van het moederbord. Er blijven dan 4 gaatjes over van de 24 brede aansluiting op het moederbord. Normaal moet het nog steeds mogelijk zijn om de PC op te starten. Is dit niet zo dan kan je nog altijd een 20 pin naar 24 pin omzetter gebruiken.

Kan je een ATX 2 voeding gebruiken op een ATX moederbord?

Ja, dit is helemaal geen probleem. Normaal gezien kan je 4 pinnen van de 24 pin brede connector verwijderen. Dit is op alle ATX 2 voedingen voorzien.

Hoeveel Watt moet mijn PSU zijn?

Dit hangt sterk af van de verschillende onderdelen in de PC. Als je geen video kaart hebt met een PCI Express voedingsconnector dan is een 400W PSU meer dan voldoende. Als je PC een PC voor zware spelletjes is dan heb je meestal een video kaart die extra voeding nodig heeft. Een 400W voeding is dan niet zwaar genoeg. Als je de specificaties opzoekt van je videokaart dan vind je meestal de vereisten voor de voeding terug. Let ook op de +12V stroomvereisten. Naast het wattage van de voeding is het van even groot belang dat de voeding voldoende stroom kan leveren op de 12V lijn.

Op sommige websites kan je handige tools vinden waarmee je kan berekenen hoe zwaar de voeding moet zijn. Op de volgende website kan je dit berekenen.

http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Hoe weet ik of er mogelijk een probleem is met mijn voeding?

Als een PSU onstabiel en onbetrouwbaar is dan merk je dit vrij gemakkelijk. Als je PC spontaan uitvalt zonder te herstarten dan is de voeding meestal onstabiel. Ook het vastlopen van een PC kan soms veroorzaakt worden door een onstabiele voeding. Hou er wel rekening meer dat er nog redenen kunnen zijn waarom een PC kan vastlopen. De voeding is maar 1 van de mogelijkheden. Ook als de PC niet meer start test je best de voeding.

Hoe kan ik mijn PSU testen?

Het gemakkelijkste is om de PSU simpel weg te vervangen door aan andere. Als de PC dan normaal werkt moet je niet verder te zoeken. Er bestaan in de handel ook kleine toestelletjes om een voeding te testen. Deze testers zijn ideaal voor de hobbyist die regelmatig aan PC’s werkt. Als zo een voeding tester aangeeft dat een voeding defect is dan is dit zeer betrouwbaar. Omgekeerd moet je wel opletten. Het is niet omdat de tester aangeeft dat de voeding oké is dat deze voeding ook stabiel is!

Handige tester voor PSU.
Voor iemand die regelmatig aan PC’s werkt kan een PSU tester handig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.