Soms wil je bankieren in het buitenland en de vraag is dan ook is dit veilig? Een terechte vraag, want inderdaad er zijn een aantal risico’s waar je rekening moet mee houden. We leggen uit waarom openbare netwerken minder veilig zijn, wat de grootste fout is die je kan begaan en hoe je de risico’s kan beperken.
Waarom zijn openbare netwerken minder veilig?
Een openbaar netwerk is een netwerk waar iedereen mee kan verbinden, dus ook mensen met slechte bedoelingen (cybercriminelen). Die zijn in de eerste plaats op zoek naar bankgegevens, maar ook vaak naar persoonlijke gegevens die eventueel gebruikt kunnen worden om het slachtoffer af te persen of te chanteren.
De functie van een openbaar netwerk is het voor iedereen gemakkelijk te maken om te verbinden. Overdreven beveiligingsinstellingen die het te moeilijk maken om te verbinden passen niet in dat verhaal. Daarom zijn openbare netwerken vaak minder goed beveiligd.
Wat is de grootste fout die je kan begaan?
Stel je bent in het buitenland en je wenst te verbinden. Je merkt dat een bekend hotel of café een wifi hotspot heeft. Je probeert te verbinden en ja hoor, onmiddellijk internetverbinding. Dit is de nummer 1 fout die je kan begaan, en het typische scenario van een Man-in-the-Middle aanval. Een hacker zet een gratis wifi hotspot op. Hoopt dat iemand verbindt en bekijkt vervolgens alle data.
Een wifi hotspot zonder wachtwoord daar pass je best voor en verbinden met een hotspot met een bekende naam van een hotel of café zonder in die zaak te gaan informeren of ze een openbaar netwerk hebben, is sowieso ook een slecht idee.
Hoe kan ik mij beschermen?
Voor thuisgebruik is het altijd een discussiepunt geweest: heb ik een VPN nodig of niet? Maar als je verbindt met een openbaar netwerk is het toch duidelijker en ja, een VPN is dan de beste manier om je te beschermen. Een VPN gebruiken voor online bankieren zorgt ervoor dat je gegevens versleuteld worden en moeilijker te onderscheppen zijn. Natuurlijk is de beste manier nog steeds ervoor te zorgen dat je bankzaken in orde zijn en dat je niet moet bankieren in het buitenland…
Een andere gemakkelijke manier om je te beschermen is te bankieren via je mobiel internet. Eenvoudig en super efficiënt.
Naast het gebruik van een VPN en mobiel internet moet je natuurlijk ook de meer evidente zaken in de gaten houden. Controleer altijd de URL. Is het een beveiligde verbinding (https)? Herken je de URL, want ook op een openbaar netwerk moet de URL hetzelfde zijn als bij je thuis. Schakel ook tweestapsverificatie in voor je bankrekening. En natuurlijk is, net zoals bij je thuis, het belangrijk dat je besturingssysteem up-to-date is, evenals je antivirussoftware.
Een belangrijke voorzorgsmaatregel op openbare netwerken is het uitschakelen van “delen van bestanden en printers”. Dit minimaliseert het risico dat gevoelige informatie per ongeluk wordt gedeeld met andere gebruikers op hetzelfde netwerk, inclusief kwaadwillende actoren. Je kan het “delen van bestanden en printers” gemakkelijk uitschakelen via het configuratiescherm van Windows als volgt:
- open het configuratiescherm als je niet weet hoe type gewoon configuratiescherm in het zoekvak van Windows
- klik op het icoontje “Netwerkcentrum”
- klik vervolgens aan de linkerkant op “Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen”
- open de instellingen “Gast of Openbaar”
- schakel “Bestands- en printerdeling” uit
Conclusie
Zorg dat je bankzaken in orde zijn voordat je vertrekt! Moet je toch bankieren en kan je je mobiel internet niet gebruiken, ga dan eerst informeren in het hotel… Is dit jullie openbaar netwerk? Is het beveiligd? Gebruik voor bankieren via een openbaar netwerk, een VPN en schakel tweestapsverificatie in!